از تاریخ ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ اینترنت کشور دچار محدودیتهای شدید و کمسابقهای شد و دسترسی کاربران به اغلب پلتفرمهای ارتباطی و رسانه اجتماعی از جمله اینستاگرام و واتساپ مسدود شد. این در حالی است که امروزه اینترنت به قسمتی جداییناپذیر از زندگی اقتصادی مردم تبدیل شده و تعداد قابلتوجهی از کسب و کارهای کشور بخشی از درآمد خود را مدیون این پلتفرمها هستند. حالا وبسایت نت بلاکس که در زمینه پایش وضعیت دسترسی اینترنت کشورها فعالیت دارد، گزارشی از ضرر و زیاد اقتصادی این محدودیتها برای ایران منتشر کرده است که قلب هر ایرانی را به درد میآورد.
بر کسی پوشیده نیست که طی چند روز گذشته اینترنت کشور با محدودیت شدید مواجه شده و دسترسی شهروندان به پلتفرمهای محبوب از جمله اینستاگرام و واتساپ بدون استفاده از نرمافزارهای جانبی تقریباً غیرممکن شده است.
متأسفانه، این دو پلتفرم آنلاین سهم زیادی از درآمد کسبوکارهای خرد را به خود اختصاص دادهاند و این محدودیت باعث شده تا برخی مشاغل آنلاین به سمت ورشکستگی حرکت کنند.
به طور دقیقتر، مرکز آمار ایران سال گذشته گزارشی منتشر کرد که نشان میداد چیزی نزدیک به ۱۱ میلیون نفر از طریق شبکههای مجازی در کشور کسب درآمد میکنند و از این تعداد تقریباً ۹ میلیون نفر (یعنی ۸۳ درصد) از طریق «اینستاگرام» در حال کسب درآمد هستند.
گزارش نت بلاکس از ضرر تحمیل شده به اقتصاد کشور پس از محدودیت اینترنت
پلتفرم نت بلاکس گزارش تازهای در رابطه با وضعیت اینترنت ایران و ضرر مالی محدودیتهای ایجاد شده، منتشر کرده است.
در گزارش NetBlocks توضیح داده شده که هر ساعت قطعی اینترنت در ایران معادل یک و نیممیلیون دلار (حدود ۴۵ میلیارد تومان) زیاد اقتصادی به کشور تحمیل میکند. بهعبارتدیگر وضعیت پیشآمده برای اینترنت کشور روزانه چیزی حدود یک هزار میلیارد تومان به اقتصاد کلان ضرر وارد کرده است.
با در نظر گرفتن محدودیتهای ایجاد شده از تاریخ ۳۰ شهریور، میتوان تخمین زد که اقتصاد ایران تا به امروز معادل ۱۱ هزار میلیارد دلار ضرر مالی را تجربه کرده است.
برای درک بهتر این رقم تنها کافی است که بدانیم درآمد نفتی ایران در طول یک سال گذشته حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان تخمین زده شده است؛ یعنی از زمان قطعشدن اینترنت تا به امروز معادل یک سال فروش نفت، ضرر مالی به کشور وارد شده است.