وزیران نفت و انرژی هشت کشور عضو اکو برای حضور در سومین کنفرانس وزیران نفت این سازمان به تهران نیامدند و این اجلاس بینالمللی با حضور تنها وزیر نفت و انرژی ایران و افغانستان برگزار شده است.
رستم قاسمی روز گذشته در سومین اجلاس وزیران انرژی اکو با بیان اینکه انرژی همواره از نیازهای اصلی بشریت بوده و تنوع بخشی به منابع انرژی هیچ گاه از دغدغههای جامعهجهانی حذف نخواهد شد، گفت: با وجود سرمایهگذاریهای کلان و رشد فناوری در سالهای اخیر اما انرژیهای پاک و تجدیدپذیر همچنان سهم اندکی در سبد انرژی جهان دارند.
وزیر نفت با تاکید بر اینکه هماکنون حدود یک چهارم کل ذخایر گاز، یک هشتم کل ذخایر نفت و بیش از پنج درصد کل تولید برق جهان در اختیار کشورهای عضو اکو است، تصریح کرد: با وجود این ذخایر عظیم هیدروکربوری و انرژی اما همکاری و تجارت درون منطقهای در حوزه انرژی بین کشورهای عضو اکو بسیار ضعیف است.
این عضو کابینه دولت دهم با اشاره به سهم سرزمینی و سهم جمعیتی پنج درصدی منطقه اکو تصریح کرد: آمارهای موجود نشان میدهد در شرایط فعلی توانایی بالایی برای تولید انرژی در سطح کشورهای عضو اکو وجود دارد و در صورت برنامهریزی و استفاده بهینه از انرژی منطقه اکو میتواند پاسخگوی نیازهای اقتصادی و انرژی سایر کشورهای جهان باشد. این مقام مسوول با تاکید بر ضرورت مشارکت و تجارت آزاد درون منطقهای انرژی در بین کشورهای عضو اکو تاکید کرد: دولتهای عضو اکو باید کار در حوزه انرژی با یکدیگر را باید در صدر اولویت برنامههای اقتصادی خارجی خود قرار دهند.
به گفته وی، دسترسی آسان ملتهای منطقه و کشورهای عضو اکو به انواع انرژیها و افزایش فرصت تجارت آزاد درون و برون منطقهای و افزایش رفاه ملتها را به همراه خواهد داشت.
قاسمی همچنین از طرح جدید منشور انرژی کشورهای عضو اکو رونمایی کرد و افزود: دستیابی به اجماع کلی در این زمینه نیاز به همکاری همه کشورهای عضو اکو به منظور مطالعه و تصویب آن دارد به طوری که چنین مکانیسم جدیدی باید دارای پایداری در اجرا، پویایی در فرآیند زمان و مبتنی بر تامین منافع مشترک تمامی کشورهای عضو اکو باشد.
وزیر نفت در پایان با بیان اینکه تمامی کشورهای عضو اکو باید متعهد به تامین امنیت انرژی شامل امنیت عرضه و تقاضا با لحاظ کردن اولویت استفاده از توانمندیهای منطقهای باشند، خاطرنشان کرد: در صورت دستیابی به چارچوب جدید برای گسترش همکاریهای منطقهای اکو میتوان آیندهای پر از رفاه و آسایش را برای تمامی ملتهای منطقه پیشبینی کرد.
این عضو کابینه دولت دهم یادآور شد: پیشبینی میشود در اجلاس آینده وزیران انرژی کشورهای عضو اکو منشور انرژی این سازمان طرح و مورد تصویب قرار گیرد.
وزارت نفت ایجاد چارچوب جدید همکاریهای منطقهای انرژی، تبادل تجربیات و آموزشهای تخصصی صنعت نفت و گاز به منطقه اکو، گسترش تجارت آزاد منطقهای انرژی میان کشورهای اکو و تسهیل تبادل انرژی میان آنها را از مهمترین محورهای برگزاری نشست تهران اعلام کرده است.
افزایش مشارکت نفتی بخشخصوصی در منطقه اکو
رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران با تشریح توافقات جدید نفت، گاز و انرژی بین کشورهای عضو اکو در تهران اعلام کرد که با توافق همه کشورها احداث خطوط لوله جدید نفت، گاز و انرژی توسط بخشخصوصی کشورها انجام خواهد شد.
به محمد نهاوندیان روزگذشته در حاشیه برگزاری سومین نشست وزیران نفت انرژی کشورهای عضو اکو در تهران با بیان اینکه در حال حاضر ریاست اتاق بازرگانی و اقتصادی اکو به ایران واگذار شده است، گفت: دبیرخانه این اتاق اقتصادی هم در تهران تاسیس و راهاندازی شده است.
رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران با اعلام اینکه در حال حاضر حجم مبادلات 5/7 درصد مجموع تجارت آنها را با جهان تشکیل میدهد، تصریح کرد: براساس یک هدف 10 ساله قرار است حجم مبادلات تجاری و اقتصادی بین کشورهای عضو اکو سالانه یک درصد افزایش یابد.
این مقام مسوول با اشاره به مذاکرات و توافقات انجام گرفته در نشست سهجانبه تهران اظهار داشت: در این نشست نمایندگان کشورهای عضو اکو برای ایجاد شرکتها و کنسرسیومهای خصوصی و فراملی بین اعضای اکو به ویژه در حوزه نفت و انرژی به توافق رسیدهاند.
نهاوندیان با یادآوری اینکه تاکنون ساخت و راهاندازی خطوط لوله انتقال نفت و گاز و خطوط انتقال برق توسط دولتها در منطقه اکو راهاندازی شده است، بیان کرد: براساس توافق انجام گرفته در نشست تهران مقرر شده است که ساخت خطوط لوله جدید نفت و گاز و انرژی بین بخشخصوصی کشورهای عضو اکو انجام شود.
وی همچنین از توافق برای مشارکت بیشتر بین کشورهای عضو اکو برای طراحی و ساخت کالا و تجهیزات مرتبط با صنایع نفت و گاز و انرژی خبر داد و افزود: در این بین ایران و ترکیه از توان مهندسی بالاتری برخوردار بوده و میتوانند به سایر کشورها تجهیزات و ماشینآلات صادر کنند.
رییس اتاق بازرگانی ایران همچنین خاطر نشان کرد: با توافقهای انجام گرفته، مقرر شده است حضور شرکتهای خارجی در حوزه انرژی مشروط به مشارکت شرکتهای خصوصی و از بین کشورهای منطقه اکو باشد.
پیشرفتها رضایتبخش نبوده
دبیرکل اکو در سومین نشست وزیران انرژی عضو این سازمان گفت: همکاری با سازمانها و موسسههای مالی بینالمللی برای تامین اعتبار پروژههای کشورهای عضو اکو به منظور تحقق اهداف این سازمان ضروری است. شمیل علی عسگرف، دبیرکل سازمان همکاریهای اقتصادی اکو در جریان سخنرانی خود در سومین نشست وزیران انرژی و نفت کشورهای عضو اکو ضمن خوشامدگویی به حاضران در نشست اعلام کرد: از همه وزیران انرژی و نفت کشورهای عضو اکو برای حضور در این نشست کمال تشکر و قدردانی را دارم. به مهندس رستم قاسمی، وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران برای ریاست سومین نشست وزیران انرژی و نفت کشورهای اکو در تهران تبریک عرض میکنم و امیدوارم با ریاست ایشان در این نشست به نتایج مثبتی دست یابیم. منطقه اکو از بسیاری از لحاظ به ویژه وجود ذخایر غنی انرژی و پتانسیلهای بالا در این زمینه بسیار حایز اهمیت است.
وی افزود: منطقه اکو یکی از عرضهکنندگان مهم انرژی در جهان به شمار میآید و با توجه به رشد روزافزون تقاضای انرژی جهان توسعه همکاریهای اقتصادی و انرژی در منطقه بسیار حایز اهمیت خواهد بود.
دبیرکل اکو با اشاره به اینکه فرصتهای بسیاری برای توسعه همکاریهای مرکزی در حوزه انرژی میان کشورهای عضو اکو وجود دارد، تاکید کرد: کشورهای عضو اکو با در نظر گرفتن اهمیت این منطقه در حوزه انرژی اهداف توسعه همکاریهای منطقهای را تعیین کردهاند. اعضای اکو باید برای پاسخگویی به تقاضای انرژی جهان و مبارزه با فقر انرژی در جهت توسعه همکاریهای منطقهای خود بیش از پیش بکوشند.
دبیرکل اکو با اشاره به اهمیت اهداف تعیین شده برای توسعه همکاریهای منطقهای انرژی گفت: در نشست امروز براساس اهداف و اولویتهایی که در نشستهای پیشین وزیران انرژی و نفت کشورهای عضو اکو مطرح شده است، ما بر توسعه همکاریها به ویژه در بخش تولید انرژی و توسعه شبکههای انتقال برق تاکید خواهیم داشت.
وی با اشاره به تصویب برنامه عمل پنج ساله (٢٠١۵-٢٠١١) در نشست سال ٢٠١٠ اعلام کرد: تا کنون برای بررسی تحقق اهداف تعیین شده چند نشست کارشناسی برگزار شده است. نخستین نشست کارشناسان نفت و انرژی اکو در اکتبر ٢٠١١ در تهران و دومین نشست در سپتامبر ٢٠١٢ در آنکارا برگزار شد. یک نشست کارشناسی درباره تامین امنیت خطوط لوله نفت و گاز و امنیت عرضه انرژی نیز در تهران برگزار شد. در زمینه همکاریهای بینالمللی اکو با سازمانهای بینالمللی، دو سال پیش یک کارگاه آموزشی مشترک میان اکو و اوپک در اصفهان برگزار شد که در این نشست کارشناسان دو سازمان به تبادل تجربیات خود در حوزه انرژی پرداختند.
علی عسگرف اعلام کرد: تاکنون پیشرفتهایی در تحقق اهداف برنامه عمل تعیین شده صورت گرفته اما این پیشرفتها رضایتبخش نبوده است.
وی افزود: ما باید برای ارتقای همکاریهای منطقهای در حوزه انرژی چارچوبی تعیین کنیم و تمام کشورهای عضو براساس این چارچوب در مسیر توسعه گام بردارند. امیدواریم برای توسعه همکاریهای انرژی و تحقق اهداف تعیین شده بتوانیم همکاریهای خود با سازمانهای بینالمللی را افزایش دهیم.
دبیرکل اکو درباره دورنمای فعالیتهای اکو گفت: اقتصاد کشورهای اکو در حال توسعه هستند، از این رو اعضا باید برای توسعه همکاریهای انرژی تلاش خود را دو چندان کنند. پیشبرد پروژهها و همکاری با سازمانها و موسسههای مالی بینالمللی برای تامین اعتبار پروژههای کشورهای عضو اکو به منظور تحقق اهداف ضرورت دارد.
وی همچنین بر افزایش همکاریها در زمینه توسعه تجارت انرژی و ترانزیت انرژی تاکید کرد.
دبیر کل اکو گفت: دبیرخانه اکو برای احیای منابع انرژیهای تجدیدپذیر با سازمانهای بینالمللی همکاری و تبادل اطلاعات داشته است که این اطلاعات در اختیار همه کشورهای عضو قرار خواهد گرفت.
وی با اشاره به فرصتهای مطلوب همکاری در حوزههای نفت و گاز اعلام کرد: برخی از کشورها در حوزه نفت و گاز تجارب خوبی دارند و میتوانند برای توسعه همکاریهای منطقهای این تجارب را در اختیار کشورهای دیگر قرار دهند.