سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در گزارش چشمانداز جهانی نفت در سال ۲۰۲۲، پیشبینیهای خود درباره تقاضای جهانی نفت در میانمدت و بلندمدت را افزایش داد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، اوپک روز دوشنبه (نهم آبانماه) با انتشار گزارش چشمانداز سالانه ضمن افزایش پیشبینی خود درباره تقاضای جهانی نفت در میانمدت و بلندمدت، اعلام کرد با وجود دوره گذار انرژی، برای تأمین این مقدار از تقاضا به ۱۲ تریلیون و ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز است.
نظر اوپک در گزارش چشمانداز جهانی نفت در سال ۲۰۲۲ (WOO) با سایر پیشبینیها مبنی بر برقراری ثبات در تقاضای نفت پیش از سال ۲۰۳۰ بهدلیل افزایش استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و خودروهای برقی در تضاد است.
رشد تقاضای نفت در بیش از ۱۰ سال آینده پیشرفتی برای اوپک محسوب میشود؛ سازمانی که ۱۳ عضو آن به درآمد نفتی وابسته هستند. این سازمان معتقد است نفت باید بخشی از برنامه گذار انرژی باشد و تمرکز سرمایهگذاران بر مسائل اقتصادی، اجتماعی و حاکمیتی به کمبود سرمایهگذاریها دامن زده است.
هیثم الغیص، دبیرکل اوپک در پیشگفتار این گزارش نوشت: مجموع سرمایهگذاری در بخش نفت در سال ۲۰۴۵ میلادی ۱۲ تریلیون و ۱۰۰ میلیارد دلار است که نسبت به رقم برآوردشده سال گذشته بیشتر است.
وی افزود: با این حال کمبود مداوم سرمایهگذاری در صنعت نفت جهان در سالهای اخیر بهدلیل رکود صنایع، همهگیری جهانی ویروس کرونا، همچنین سیاستهای متمرکز بر پایان دادن به تأمین مالی پروژههای سوخت فسیلی از دلایل اصلی نگرانی است.
اوپک در سال ۲۰۲۰ همزمان با کاهش تقاضای نفت بهدنبال همهگیری جهانی کرونا، چشمانداز خود را تغییر داد و اعلام کرد سرانجام پس از سالها پیشبینی مبنی بر افزایش مصرف، چشمانداز خود را کاهش میدهد. در این گزارش، اوپک اعلام کرد تقاضای نفت جهان در سال ۲۰۳۵ میلادی ثابت خواهد بود.
سایر پیشبینیها از سوی شرکتها و بانکها نشان میدهند تقاضای نفت زودتر از این زمان به اوج خود میرسد. آژانس بینالمللی انرژی روز پنجشنبه (پنجم آبانماه) برای نخستینبار در تاریخ طراحی تقاضا اعلام کرد تقاضا برای همه انواع سوختهای فسیلی به بالاترین سطح خود میرسد و تقاضای نفت اواسط دهه آینده کاهش مییابد.
بر اساس این گزارش، تقاضای نفت جهان در سال ۲۰۲۳ میلادی به ۱۰۳ میلیون بشکه در روز میرسد که ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه بیشتر از سال ۲۰۲۲ است.
اوپک همچنین ضمن افزایش پیشبینیها درباره تقاضای نفت در میانمدت تا سال ۲۰۲۷ میلادی، اعلام کرد این رقم در پایان این دوره نسبت به پیشبینی پارسال حدود ۲ میلیون بشکه در روز بیشتر است. این بازنگری نشاندهنده بهبود بیشتر در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ و توجه بیشتر به مسائل مربوط به امنیت انرژی است که به جایگزینی آهستهتر نفت با سایر سوختها مانند گاز طبیعی منجر میشود و بهدلیل درگیریهای روسیه و اوکراین با افزایش قیمت همراه بوده است.
اوپک پیشبینی میکند تقاضای جهان تا سال ۲۰۳۰ بهطور میانگین به ۱۰۸ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز برسد که نسبت به پیشبینی سال ۲۰۲۱ افزایش یافته است. این سازمان همچنین پیشبینی خود را درباره تقاضای روزانه نفت در سال ۲۰۴۵ میلادی به ۱۰۹ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه تغییر داد که نسبت به پیشبینی درباره ۱۰۸ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکهای تقاضای روزانه در سال ۲۰۲۱ افزایش داشته است.
اوپک و متحدانش (اوپکپلاس) بار دیگر بهمنظور حمایت از بازار، عرضه نفت خود را کاهش دادند. بر اساس این گزارش، محدودیت عرضه در میانمدت ادامه دارد و بهدلیل افزایش عرضه از سوی تولیدکنندگان غیراوپک، تولید اعضای این سازمان در سال ۲۰۲۷ کمتر از سال ۲۰۲۲ خواهد بود. با این حال، اوپک درباره فرصتهای آینده خود خوشبین است و پیشبینی میکند سهم این سازمان در بازار افزایش یابد.
پیشبینی میشود عرضه محدود نفت خام آمریکا اواخر دهه ۲۰۲۰ به اوج خود برسد. بر اساس این گزارش، پیشبینی میشود نفت همچنان سوخت شماره یک در ترکیب انرژی اولیه جهان باقی بماند.