ایران و ارمنستان در اول نوامبر برای دو برابر کردن حجم واردات گاز ارمنستان از ایران به توافق رسیدند. ایران گاز خود را در ازای برق به ارمنستان صادر میکند.
بهگزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از اویل پرایس، ارمنستان بیشتر گاز طبیعی مورد نیاز خود را از روسیه وارد میکند. اما روابط این کشور با مسکو تیره شده و ایروان بهزودی جایگزینهایی برای آن خواهد داشت. ایران و ارمنستان توافق کردهاند میزان فروش گاز ایران به این کشور را تا 2030 دو برابر افزایش دهند.
این توافق طی دیدار نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان از تهران حاصل شد. این یادداشت تفاهم در اول ماه نوامبر توسط مجید چگینی معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و گنل سانوسیان، وزیر مدیریت منطقهای و زیرساختهای انرژی ارمنستان امضا شد.
ارمنستان در حال حاضر سالانه حدود 365 میلیون مترمکعب گاز طبیعی از ایران وارد میکند. طبق گفته چگینی، ایران روزانه 1 میلیون مترمکعب گاز به ارمنستان صادر میکند که طبق این تفاهمنامه جدید 2 برابر خواهد شد.
دو طرف تجارت انرژی را بر اساس توافقنامه گاز در قبال برق که در 2006 امضاشده بود انجام میدهند. ارمنستان یک مترمکعب گاز از ایران را در ازای 3 کیلووات ساعت برق تولیدی نیروگاههای حرارتی خود خریداری میکند. افزایش حجم این تجارت با افزایش ظرفیت تولید برق ارمنستان ممکن شدهاست. یک نیروگاه برق حرارتی جدید توسط شرکت ایتالیایی رنکو در 2021 به مرحله تولید رسیده و میتواند تولید نیروگاه حرارتی ایروان را تکمیل کند.
اما با وجود افزایش واردات گاز از ایران، روسیه همچنان بزرگترین عرضهکننده گاز به ارمنستان است. ارمنستان سالانه بیشاز 2 میلیارد مترمکعب گاز از روسیه در ازای پرداخت 165 دلار در هر هزار مترمکعب خریداری میکند. قیمت واردات گاز از روسیه 15 دلار در هر هزار مترمکعب در 2019 افزایش یافت و از آن زمان تغییری نکردهاست.
طبق گفته مقامات ارمنستان، خرید گاز از روسیه همچنان ارزانتر است، اما مسئله این است که روسیه در ازای گاز پول میخواهد، اما ایران گاز را با برق معامله میکند.
مذاکرات در مورد افزایش بیشتر تجارت انرژی بین ایران و ارمنستان ادامه دارد.
برق وارداتی از ارمنستان از طریق دو خط انتقال صورت میگیرد. اما ساخت خط سوم تا پایان 2023 تکمیل خواهد شد. ارمنستان اعلام کرد با تکمیل این خط انتقال سوم، میتواند تا 1.8 میلیارد مترمکعب از گاز ایران را وارد کند.
روابط ارمنستان با روسیه تیره شده اما ایران تبدیل به یک شریک نزدیک برای این کشور شدهاست و همواره به آذربایجان برای تلاش به تحت کنترل درآوردن قلمروی ارمنستان هشدار میدهد. ایران در ماه اکتبر یک کنسولگری در شهر کاپون در جنوب ارمنستان باز کرد.
ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران در گفتوگو با پاشینیان، ضمن تاکید بر افزایش 43 درصدی تجارت بین دو کشور طی یکسال گذشته اظهار داشت دو طرف بهدنبال افزایش تجارت سالیانه تا 3 میلیارد دلار هستند .تجارت دوجانبه بین ایران و ارمنستان طی هشت ماه ابتدایی سال جاری میلادی به 427 میلیون دلار رسیدهاست.