۶۰۰ چاه کم‌بازده نفت و گاز در ایران وجود دارد

۶۰۰ چاه کم‌بازده نفت و گاز در ایران وجود دارد
مدیر نظارت بر تولید نفت و گاز شرکت ملی نفت ایران با اشاره به وجود ۶۰۰ تا ۷۰۰ چاه کم‌بازده در صنعت نفت کشور گفت: به‌زودی قرارداد افزایش بهره‌دهی چاه‌های نفت و گاز با شرکت‌های داخلی امضا می‌شود.

به گزارش اوپکس به نقل از انرژی امروز از ایسنا، هرمز قلاوند امروز در نخستین کنفرانس ملی افزایش بهره‌دهی چاه‌های نفت و گاز کشور با تأکید بر اینکه میدان‌های بزرگ نفت و گاز کشور در نیمه دوم عمر خود قرار دارند، اظهار کرد: هم‌اکنون استفاده از روش ازدیاد برداشت از چاه‌های نفت و گاز اهمیت بالایی برای رسیدن به اهداف موجود در چشم‌انداز دارد.

وی بیان اینکه سبک‌ترین نفت ایران در میدان هنگام و سنگین‌ترین نفت ایران در میدان پایدار شرق تولید می‌شود، تصریح کرد: روش‌های فرازآوری مصنوعی، پمپ‌های تسمه‌ای، حفاری‌های افقی، ایجاد انگیزش با اسیدکاری در چاه‌های نفت و گاز و تزریق مواد شیمیایی و نانوپایه از روش‌های معمول برای افزایش برداشت نفت و گاز دنیا به‌شمار می‌رود.

قلاوند با بیان اینکه کنفرانس‌های علمی و همکاری نزدیک با دانشگاه‌های کشور و دیگر مراکز علمی باعث حل مسائل و مشکلات افزایش تولید نفت و گاز می‌شود، اظهار کرد: تلاش می‌شود در پروژه‌های افزایش بهره‌دهی چاه‌های نفت و گاز کشور از همه توان مرکز دانش‌بنیان و تحقیقات داخل و خارج نفت بهره گرفته شود.

طرح احیای چاه‌های کم‌بازده چالش‌های واقعی صنعت نفت را برطرف می‌کند

وحیدرضا زیدی‌فر، معاون امور مهندسی و پژوهش و فناوری وزیر نفت نیز در این مراسم با بیان اینکه از متخصصان انتظار می‌رود با به‌کارگیری روش‌های نو تحریک و انگیزش چاه افزایش ضریب بهره‌دهی چاه‌های موجود را فراهم آورند، گفت: در طرح احیای چاه‌های کم‌بازده یکی از مزایای مهم آن استفاده از ظرفیت دانش‌بنیان‌ها و سرمایه انسانی کارآمد در زیست‌بوم فناوری و نوآوری صنعت نفت برای حل چالش‌های واقعی است.

وی با بیان اینکه افزایش بهره‌وری در حوزه تولید در صنعت نفت شامل افزایش ضریب بهره‌دهی چاه‌های موجود در مخازن، افزایش ضریب بازیافت در میدان‌های مستقل، افزایش ارزش‌افزوده از طریق تکمیل زنجیره ارزش صنعت نفت و گاز و افزایش حداکثری تولید نفت و گاز از میدان‌های مشترک با تأکید بر برداشت صیانتی است که در این بین موضوع افزایش تولید و ضریب بهره‌دهی چاه‌های نفت و گاز اهمیتی ویژه‌ دارد، گفت: با توجه به عمر مخازن کشور، میانگین سرعت تولید طبیعی هیدروکربن از مخازن مناطق خشکی و دریایی در حال کاهش است و باید راهکارهایی برای حفظ سطح تولید در نظر گرفت، برای حفظ سطح تولید یا باید سالانه تعدادی چاه تازه حفر شود که این کار نیازمند سرمایه‌گذاری کلان است، یا باید تولید از چاه‌های موجود بهینه‌تر شود که این موضوع جذاب‌تر و زودبازده‌تر است.

به گفته معاون امور مهندسی و پژوهش و فناوری وزیر نفت، از متخصصان انتظار می‌رود با به‌کارگیری روش‌های نوین تحریک و انگیزش چاه و روش‌های کاربردی برای کاهش اثر پوسته و دیگر روش‌های نو، موجبات افزایش ضریب بهره‌دهی چاه‌های موجود را فراهم آورند. در همین زمینه «طرح احیای چاه‌های کم‌بازده با استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان» یکی از پروژه‌های مهمی به‌شمار می‌رود که از سوی وزارت نفت در دستور کار قرار گرفته است. یکی از مزایای مهم این طرح استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان و نیروی انسانی کارآمد و آموزش‌دیده در این بخش از زیست‌بوم فناوری و نوآوری صنعت نفت برای حل چالش‌های اساسی و واقعی صنعت نفت است.

زیدی‌فر با بیان اینکه طرح احیای چاه‌های کم‌بازده و غیرفعال یکی از مصادیق تعامل وزارت نفت با شرکت‌های دانش‌بنیان و به‌طور کلی نقش‌آفرینی فعال در اقتصاد دانش‌بنیان است، اظهار کرد: بنا بر گزارش‌های منتشرشده در بعضی از کشورها یا شرکت‌ها هم طرح‌های مشابه با «احیای چاه‌های کم‌بازده» اجرا شده که نتایجی قابل قبول به همراه داشته و به افزایش تولید نفت و گاز منجر شده و در عین حال برای شرکت‌های درگیر نیز از منظر اقتصادی به‌طور کامل جذاب بوده است. اینجا هم پیش‌بینی می‌شود در صورت اجرای موفقیت‌آمیز این طرح، سالانه حجمی قابل‌ملاحظه‌ به ظرفیت تولید نفت کشور اضافه شود.

معاون امور مهندسی و پژوهش و فناوری وزیر نفت با بیان اینکه ما در وزارت نفت به‌منظور حمایت از مجموعه‌های دانش‌بنیان ذیل بند (الف) تبصره ۱۸ قانون بودجه ۱۴۰۰ کشور، تسهیلاتی را برای ایجاد اشتغال و با هدف کمک به تأمین داخلی تجهیزات مورد نیاز، پیاده‌سازی طرح‌های توسعه‌ای و ساخت بار نخست اختصاص داده‌ایم که طرح احیای چاه‌های غیرفعال و کم‌بازده نیز از جمله این طرح‌ها است، گفت: یکی دیگر از مسائل مهم در مسیر پیشرفت تأمین پایدار امنیت انرژی است و وزارت نفت دولت سیزدهم از یک طرف با تقویت دیپلماسی انرژی در حال توسعه زیرساخت‌های همکاری با شرکت‌های خارجی را فراهم کرده است.

وی اظهار کرد: همسو با تحقق تأمین پایدار امنیت انرژی کشور، اقدام‌های مناسبی در حوزه داخلی آغاز شده است. برای نمونه، وزارت نفت تفاهم‌نامه طرح پتروپالایشگاه شهید سلیمانی را که می‌توان نخستین پروژه در حوزه تلفیق پالایش و پتروشیمی در کشور قلمداد کرد امضا کرده است. هدف این طرح افزون بر عبور کشور از پالایشگاه‌سازی و حرکت به سمت پتروپالایشگاه‌ها، ایجاد ارزش افزوده و جلوگیری از خام‌فروشی به‌منظور هم‌سویی با نگاه دولت سیزدهم و پیش‌بینی سند تحول دولت مردمی است.

معاون امور مهندسی و پژوهش و فناوری وزیر نفت با بیان اینکه نخستین حلقه در بحث توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان، دانشگاه‌ها هستند، دانشگاه‌ با ایجاد روابط دوجانبه و پایدار و بلندمدت با صنعت نفت، می‌تواند افزون بر پاسخگویی به برخی نیازهای پژوهشی کشور در سطوح بالا نیروی انسانی کارآمد و آشنا به مسائل صنعت نفت را نیز تربیت کند، گفت: در صورت نیل به این هدف، نیروهای آموزش‌دیده می‌توانند کمیت و کیفیت شرکت‌های استارت‌آپی و دانش‌بنیان را افزایش دهند و در نتیجه به توسعه همکاری نهادهای پژوهشی و صنعت نفت کمک شایانی کنند، بنابراین باید به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی شود که مهم‌ترین حلقه ارتباطی بین دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان و صنعت نفت که اعتماد است شکل گیرد و سرانجام به شریک راهبردی مؤثر برای صنعت تبدیل شوند.

به گفته زیدی‌فر، وزارت نفت به‌منظور تحقق اهداف بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی تلاش دارد در چارچوب مأموریت توسعه علم و پژوهش و فناوری، از ظرفیت نیروی انسانی توانمند و کارآمد برای توسعه و بومی‌سازی دانش فنی مورد نیاز برای برداشت بهینه نفت و گاز استفاده کند.

۱۸ آبان ۱۴۰۱ ۱۳:۴۴
انرژی امروز |
تعداد بازدید : ۲۵۷