تبدیل آمریکا به قدرت صادرکننده جهانی نفت

آمریکا طی چند سال گذشته، به یک قدرت صادرکننده جهانی نفت تبدیل شده و هرچند، صادرات این کشور از زمان جنگ جهانی دوم، از وارداتش فراتر نرفته اما این وضعیت ممکن است سال میلادی آینده تغییر کند.

به گزارش رویترز، فروش نفت خام آمریکا به کشورهای دیگر اکنون به رکورد ۳.۴ میلیون بشکه در روز رسیده است و این کشور حدود سه میلیون بشکه در روز فرآورده‌های پالایشی مانند بنزین و دیزل صادر می‌کند. آمریکا همچنین صادرکننده بزرگ گاز طبیعی مایع (ال‌ان‌جی) است و انتظار می‌رود صادرات این کشور در سال‌های آینده رشد بیشتری پیدا کند.

اما آمریکا روزانه ۲۰ میلیون بشکه نفت مصرف می‌کند که بیشترین میزان مصرف در جهان است و تولید این کشور هرگز از ۱۳ میلیون بشکه در روز فراتر نرفته است. تا همین اواخر این ایده وجود داشت که این کشور تنها یک واردکننده بزرگ نفت خواهد بود.

با این حال، آمار دولتی آمریکا در ماه گذشته، نشان داد واردات نفت خام به آمریکا به ۱.۱ یک میلیون بشکه در روز کاهش پیدا کرده که پایین‌ترین میزان از زمان آغاز ثبت این آمار در سال ۲۰۰۱ است. این رقم افت چشمگیری در مقایسه با پنج سال پیش نشان می‌دهد که آمریکا روزانه بیش از ۷ میلیون بشکه نفت وارد می کرد.

عواملی که امسال این معادله را تغییر دادند، شامل تحریم‌ها علیه صادرات نفت و گاز طبیعی روسیه پس از حمله نظامی مسکو به اوکراین و برداشت عظیم نفت از ذخایر اضطراری توسط واشنگتن برای مقابله با افزایش قیمت‌های بنزین بود.

روهیت راتود، تحلیلگر بازار در شرکت تحلیل انرژی ورتکسا می‌گوید: حمله نظامی روسیه به اوکراین، باعث تقاضای جدید برای انرژی آمریکا شد و صادرات نفت آمریکا را در سال آینده با فرض اینکه تولید نفت شیل شتاب پیدا خواهد کرد، بالاتر می‌برد.

آمریکا برای اینکه به یک صادر کننده بزرگ تبدیل شود، باید تولید را افزایش داده یا میزان مصرف را کمتر کند. پیش‌بینی می‌شود تقاضا برای نفت در آمریکا، سال آینده ۰.۷ درصد افزایش پیدا کرده و به ۲۰.۵۱ میلیون بشکه در روز بالغ شود. بنابراین، تولید باید افزایش پیدا کند.

آمریکا اکنون بیش از هر کشور دیگری در جهان از جمله عربستان سعودی و روسیه، نفت تولید می‌کند. میادین نفت شیل آمریکا فرسوده شده و رشد تولیدشان امسال کند بوده است. مجموع تولید سال میلادی آینده، باید به ۱۲.۳۴ میلیون بشکه در روز برسد اما این اتفاق تنها در صورتی خواهد افتاد که قیمت‌ها به حد کافی جذاب باشند تا شرکت‌های حفاری تشویق شوند حفاری بیشتری انجام دهند.

طبق آمار شرکت تحلیل داده کپلر، پالایشگاه‌های اروپایی، گریدهای نفتی آمریکا را برای جبران از دست دادن نفت روسیه خریداری می‌کنند و قیمت ارزانتر نفت آمریکا نسبت به قیمت‌های جهانی، باعث شده است پالایشگاه‌های آسیایی هم خرید نفت آمریکا را به ۱.۷۵ میلیون بشکه در روز افزایش دهند.

اپراتورهای پایانه صادرات در تلاش برای افزایش ظرفیت خود به منظور خدمات دهی بهتر به ابرنفتکش‌هایی هستند که می توانند بیش از دو میلیون بشکه در روز نفت حمل کند. شون استرابریج، مدیرعامل بندر کورپس کریستی که بزرگترین تاسیسات صادرات نفت آمریکاست، اظهار کرد: روسیه ثابت کرده است که یک تامین کننده غیر قابل اتکاست. این واقعیت فرصت فوق‌العاده‌ای برای تولید کنندگان آمریکایی و انرژی آمریکایی ایجاد کرده است. کورپوس کریستی می‌تواند علاوه بر صادرات ۲.۲ میلیون بشکه در روز که در اکتبر داشت، صادرات را سال آینده ۱۰۰ هزار بشکه در روز دیگر افزایش دهد.

با این حال، تحلیلگران می گویند اگر کشورهای متعددی در جهان دچار رکود شوند و تقاضا برای نفت افت پیدا کند و اگر تحریم‌ها علیه نفت ونزوئلا تسهیل شود، روی صادرات آمریکا تاثیر خواهد گذاشت.

رکوردزنی صادرات ال‌ان‌جی آمریکا

آمریکا در پی افزایش تقاضای اروپا و افزایش قیمت‌ها، در نیمه اول سال ۲۰۲۲ از قطر و استرالیا، سبقت گرفت و به بزرگترین صادر کننده ال‌ان‌جی در جهان تبدیل شد. صادرات ال‌ان‌جی آمریکا احتمالا در سال ۲۰۲۳ که اروپا همچنان در تلاش برای پر کردن مخازن گاز است، افزایش پیدا خواهد کرد.

اما صادرات فرآورده‌های پالایشی به دلیل تعطیلی کارخانه‌ها و تقاضای پایین‌تر مصرف کننده کاهش پیدا کرده است. طبق آمار اداره اطلاعات انرژی آمریکا، تا سپتامبر امسال، آمریکا به طور میانگین ۳.۱ میلیون بشکه در روز سوخت صادر کرده که در مقایسه با ۳.۲ میلیون بشکه در روز در مدت مشابه سال ۲۰۲۱، کاهش داشته است.

در این بین، دیزل یک استثنا بوده و صادرات این سوخت در ژوئیه، به ۱.۳ میلیون بشکه در روز رسید که بالاترین رکورد در سه سال گذشته بود. ممنوعیت اروپا علیه واردات سوخت روسیه، باعث افزایش صادرات آمریکا شده است. صادرات دیزل به اروپا در ۱۵ روز نخست دسامبر، به ۳۳۰ هزار بشکه در روز رسید که پنج برابر میانگین ماهانه از ابتدای امسال تاکنون بوده است.

۲۹ آذر ۱۴۰۱ ۱۶:۱۵
انرژی امروز |
تعداد بازدید : ۴۶