مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی عنوان کرد

زمان زیادی برای تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی نداریم

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تاکید بر اینکه نگاه‌های مقطعی و منافع کوتاه‌مدت را باید کنار گذاریم، گفت: زمان زیادی برای تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی نداریم و در این مسیر همه باید دست در دست هم بگذاریم. به گزارش خبرنگار «شانا»، مرتضی شاه‌میرزایی در اجلاس سراسری روابط عمومی‌‌‌‌‌های صنعت پتروشیمی ایران بر جدیت مدیران در پیگیری مباحث مطرح‌‌‌‌‌شده در این اجلاس به‌‌‌‌‌منظور پیشبرد بیشتر برنامه‌های توسعه‌‌‌‌‌ای تاکید و اظهار کرد: ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی پیش از انقلاب حدود ۳‌میلیون‌تن بود و تمام سیادت این صنعت به دوران پس از انقلاب اسلامی بازمی‌گردد.
وی افزود: با وجود تحریم‌ها و مشکلات فراوان، صنعتگران ایرانی با تجربیاتی که از قبل و بعد از انقلاب اسلامی کسب کردند، نگذاشتند چرخ صنعت از حرکت بایستد، به‌‌‌‌‌طوری‌‌‌‌‌ که ظرفیت این صنعت هم‌‌‌‌‌اکنون به بیش از ۹۰‌میلیون‌تن در سال‌و جایگاه ویژه‌‌‌‌‌ای رسیده است. معاون وزیر نفت با تاکید بر اینکه شرکت ملی صنایع پتروشیمی به‌عنوان متولی صنعت پتروشیمی هر کمکی که لازم باشد به هلدینگ‌‌‌‌‌ها و شرکت‌های پتروشیمی خواهد کرد تا کار بزرگ تکمیل زنجیره ارزش به‌ثمر برسد، ادامه داد: زمان زیادی نداریم و در یک محدوده زمانی حداکثر ۱۰‌ساله باید یک برنامه سنگینی را اجرا کنیم. شاه‌میرزایی با اشاره به اینکه باید به نقطه تولید محصولات با ارزش‌افزوده بالا از مواد پایه در این صنعت برسیم، تصریح کرد: تغییر در بعضی از برنامه‌‌‌‌‌ریزی‌‌‌‌‌ها و رویکردها می‌تواند ما را از برخی از بن‌‌‌‌‌بست‌‌‌‌‌ها که پیش از این پیش‌بینی نشده بود، عبور دهد که به این منظور بازنگری مجوز طرح‌ها در این شرکت در حال انجام و جمع‌‌‌‌‌بندی است.

وی بر حرکت به سمت ایجاد ارزش‌افزوده هرچه بالاتر تاکید و اظهار کرد: انتخاب عنوان «تولید» در این چند سال‌اخیر در شعار سال‌نشان‌دهنده این است که تولید راه‌‌‌‌‌حل عبور از سختی‌‌‌‌‌های کشور است. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: باید تکمیل زنجیره محصولات پتروشیمی مانند متانول را که امروز با ظرفیت بالا در کشور تولید می‌شود، تعریف کرد که برای رسیدن به این هدف باید دست در دست هم بگذاریم و هلدینگ‌‌‌‌‌های پتروشیمی نیز پای کار بیایند و تا ۸۰‌درصد سودها را برای تکمیل زنجیره ارزش هدایت کنند.

شاه‌میرزایی ادامه داد: بنا شد که شرکت ملی صنایع پتروشیمی در دولت سیزدهم تمامی زنجیره‌‌‌‌‌های سودمند را شناسایی و با توجه به اینکه خوراک آن در کدام هلدینگ موجود است به آنها معرفی کند که در این مسیر حدود ۲۲ محصول شناسایی و معرفی شد و خوشبختانه ۶۰ تا ۷۰‌درصد این برنامه محقق شده و هلدینگ‌‌‌‌‌ها در حال برنامه‌‌‌‌‌ریزی‌‌‌‌‌های لازم هستند. وی با اشاره به اینکه برخی لایسنس‌‌‌‌‌های طرح‌های موردنظر باید از کشورهای دیگر خریداری شود، گفت: با توجه به‌وجود تحریم‌ها علیه کشور نیاز به‌کار مجاهدانه در این مسیر است و باید همکاری و تعامل و هم‌‌‌‌‌افزایی بین شرکت‌ها و هلدینگ‌‌‌‌‌ها وجود داشته باشد. شاه‌میرزایی تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی را نقطه آرمانی برای این صنعت عنوان و تصریح کرد: عملکرد تمامی کسانی که در گذشته در این صنعت فعالیت کرده‌اند قابل‌تقدیر است.

معاون وزیر نفت با تاکید بر اینکه نگاه‌های مقطعی و بخشی و منافع کوتاه‌‌‌‌‌مدت را باید کنار بگذاریم، افزود: باید نگاه بلندمدت در توسعه صنعت پتروشیمی داشته باشیم تا در تولید محصولات راهبردی، صادرات و بازار هدف محصولات پتروشیمی موفق باشیم. روابط‌عمومی‌‌‌‌‌ها نیز با برنامه‌‌‌‌‌ریزی و فرهنگ‌سازی نقش بسزایی در مسیر تکمیل زنجیره ارزش ایفا می‌کنند. وی با اشاره به اینکه در حوزه دانش فنی نیز نباید وابستگی داشته باشیم، ادامه داد: امروز خوشبختانه در برخی از صنایع در کشور پیشرو هستیم، پس در صنعت پتروشیمی چرا نباشیم؟ به‌‌‌‌‌طور حتم می‌توانیم؛ برای تحقق این هدف باید یکدیگر را حمایت و یاری کنیم و شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم برای تقویت هلدینگ‌‌‌‌‌ها حرکت می‌کند.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه قرار است کاتالیست‌‌‌‌‌های موردنیاز صنعت پتروشیمی تا پایان دولت سیزدهم از سوی شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و با کمک همه فعالان و شرکت‌های دانش‌‌‌‌‌بنیان بومی‌‌‌‌‌سازی شود، گفت: نشست‌های فشرده و فراوانی برای داخلی‌‌‌‌‌سازی همه کالا و تجهیزات صنعت پتروشیمی انجام‌شده‌است تا طی ۶ سال‌همه تجهیزات و قطعات این صنعت در داخل ساخته و تامین شود که البته راه آسانی نیست. شاه‌میرزایی افزود: در حوزه دانش فنی نیز کارها تعریف‌شده و در حال پیگیری است که البته باید بخشی خریداری شوند و بخشی هم از سوی شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی بومی شده و بقیه نیز به کمک مراکز علمی، دانشگاهی و دانش‌‌‌‌‌بنیان انجام شود.
صنعت پتروشیمی حامی صنایع پایین‌‌‌‌‌دستی
مدیر برنامه‌‌‌‌‌ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: صنعت پتروشیمی حدود ۱۲‌میلیارد دلار خوراک تحویل‌‌‌‌‌شده به این صنعت در سال‌گذشته را به حدود ۲۳‌میلیارد دلار محصول با ارزش تبدیل کرده‌است. حسن عباس‌‌‌‌‌زاده با اشاره به اینکه صنعت پتروشیمی سال‌گذشته حدود ۴۵‌میلیون‌تن خوراک معادل ۹۱۴‌هزار بشکه نفت‌خام در روز از بالادست تحویل گرفته‌است، افزود: این مقدار در پایان امسال به حدود یک‌میلیون بشکه نفت‌خام می‌رسد که به محصولات با ارزش تبدیل می‌شود. مدیر برنامه‌‌‌‌‌ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی به ۶۵ مجتمع تولیدی و سه مجتمع یوتیلیتی کنونی در کشور با ظرفیت تولید ۹۰‌میلیون‌تن اشاره کرد و گفت: این صنعت پارسال ۷/ ۳۵میلیون‌تن محصول را در بازار داخلی و صادراتی به‌فروش رسانده است که در مجموع حدود ۲۳‌میلیارد دلار ارزش‌‌‌‌‌آفرینی ایجادشده و برآورد می‌شود درآمد این صنعت امسال به بالغ بر ۲۷‌میلیارد دلار برسد.

عباس‌‌‌‌‌زاده با بیان اینکه صنعت پتروشیمی پارسال حدود ۱۲‌میلیارد دلار مواد هیدروکربوری به‌عنوان خوراک دریافت کرده که در این صنعت به ۲۳‌میلیارد دلار محصول تبدیل شده‌است، ادامه داد: بنابراین ارزشی که این صنعت از مواد خام هیدروکربوری ایجاد‌کرده‌است ۲‌برابر شده که این نشان‌دهنده ارزش‌‌‌‌‌آفرینی این صنعت است. وی به مسیری که صنعت پتروشیمی در چند دهه گذشته طی کرده و محصولاتی را که بیشتر محصولات پایه هستند از مواد هیدروکربوری تولید کرده‌است، اظهار کرد: هم‌‌‌‌‌اکنون ظرفیت مطلوبی برای تکمیل زنجیره ارزش وجود دارد و می‌توان گام‌‌‌‌‌های بعدی را برای تولید محصولات باارزش‌افزوده بیشتر را برداشت.

مدیر برنامه‌‌‌‌‌ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه در آینده نزدیک سند توسعه زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی رونمایی خواهد شد، گفت: در این نقشه کلان نشان داده می‌شود که یک نقشه استعماری توسعه زنجیره ارزش جهانی وجود دارد و در این نقشه جایگاه ایران و همسایگان در آن نشان داده شده‌است که ما این را قبول نداریم. عباس‌‌‌‌‌زاده، تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی را گام دشواری در این صنعت عنوان و اظهار کرد: در این مسیر در تامین فناوری و بازار فروشی که به‌‌‌‌‌راحتی ما را راه نخواهند داد، با مشکل روبه‌‌‌‌‌رو هستیم.

وی به آنالیز شرکت ملی صنایع پتروشیمی از محصولات پتروشیمی وارداتی اشاره کرد و افزود: حدود ۵/ ۱تا ۲‌میلیارد دلار سالانه محصول زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی وارد کشور می‌شود که این محصولات شناسایی و در قالب ۲۱ بسته سرمایه‌گذاری به هلدینگ‌‌‌‌‌ها بر پایه خوراک موجود معرفی شدند و بسیاری از موافقت‌‌‌‌‌های اصولی در حال صادر‌شدن است. مدیر برنامه‌‌‌‌‌ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: بسیاری از این طرح‌ها هم به شرکت‌های سرمایه‌گذاری بخش‌خصوصی حقیقی هم پیشنهاد شده و در آن گروه هم بسیاری از طرح‌ها موافقت‌‌‌‌‌های اصولی را اخذ کرده‌‌‌‌‌اند، اما به‌‌‌‌‌دلیل آنکه هلدینگ‌‌‌‌‌ها خوراک و سرمایه لازم را دارند، تاکید بیشتر بر آنهاست.

به گفته عباس‌‌‌‌‌زاده، کل این بسته کمتر از ۴‌میلیارد دلار است، اما سالانه ۵/ ۱میلیارد دلار ارز از این محل از کشور خارج می‌شود، یعنی اگر هزینه دو سال‌واردات این محصولات در این طرح‌ها سرمایه‌گذاری شود، این طرح‌ها اجرا شده‌است که خوشبختانه شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی دانش فنی همه این طرح‌ها را بررسی کرد و به نتیجه رسیدیم که راهبرد دستیابی به فناوری آنها برای ما مشخص است. وی با تاکید بر اینکه روابط عمومی‌‌‌‌‌ها می‌توانند تصویرسازی مطلوبی از صنعت پتروشیمی داشته باشند، تصریح کرد: صنعت پتروشیمی مصداق عینی کاهش خام‌‌‌‌‌فروشی است، اما در خارج از صنعت می‌گویند این صنعت خام‌‌‌‌‌فروش و نیمه‌‌‌‌‌خام فروش است، اما ما برای آن قسمت برنامه داریم و در حال تکمیل زنجیره هستیم و شما روابط‌عمومی‌‌‌‌‌ها باید بر این موضوع تاکید کنید.

۳۰ آذر ۱۴۰۱ ۰۹:۳۶
دنیای اقتصاد |
تعداد بازدید : ۶۱