معاون نخستوزیر روسیه از احتمال کاهش هفت درصدی تولید نفت خام در واکنش به اعمال طرح سقف قیمتی خبر داد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، الکساندر نواک روز جمعه (دوم دیماه) به تلویزیون دولتی روسیه گفت: مسکو احتمال دارد در واکنش به طرح سقف قیمتی برای نفت خام و فرآوردههای نفتی و پاسخ قاطع به کشورهای حامی این طرح، تولید نفت خود را در اوایل سال ۲۰۲۳ میلادی ۵ تا ۷ درصد کاهش دهد.
وی در تشریح جزئیات واکنش به طرح سقف قیمتی برای نفت روسیه گفت: کاهش تولید نفت روسیه میتواند به ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزار بشکه در روز برسد.
معاون نخستوزیر روسیه گفت: با وجود تلاشهای اروپا برای کاهش اتکا به نفت و گاز روسیه، جهان نیازمند صادرات انرژی روسیه است و مسکو هم به خریداران خود تنوع بخشیده است.
نواک گفت: توسعه اقتصادی جهان بدون انرژی روسیه دشوار خواهد بود و کمبود گاز در اروپا فشارهایی را بر قیمت گاز و نفت تحمیل کرده است.
کشورهای عضو گروه هفت و استرالیا روز جمعه ۱۱ آذرماه پس از غلبه بر مقاومت برخی اعضای اتحادیه اروپا بهویژه لهستان، بر سر تعیین سقف قیمت ۶۰ دلاری برای محمولههای دریایی صادرات نفت خام روسیه به توافق رسیدند.
طرح سقف قیمتی به اعضای اتحادیه اروپا اجازه میدهد محمولههای دریایی نفت خام روسیه را با رعایت سقف قیمت ۶۰ دلاری وارد کنند، اما در صورت رعایت نشدن این سقف، خریداران نفت روسیه از خدمات شرکتهای کشتیرانی، بیمه و بیمه اتکایی برای حمل محمولههای نفت این کشور منع میشوند.
نواک گفت: ما معتقدیم در شرایط کنونی، حتی ممکن است به جای هدایت سیاست فروش درباره طرح سقف قیمتی، ریسک تولید کمتر را بپذیریم.
وی افزود: این رقم امروز ۶۰ دلار است، فردا میتواند رقم دیگری باشد و وابستگی این موضوع به بعضی از تصمیمهای کشورهای غیردوست برای ما پذیرفتنی نیست.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه روز پنجشنبه (یکم دیماه) گفت: اوایل این هفته فرمانی درباره اقدامهای مسکو در واکنش به سقف قیمتها صادر خواهد کرد.
نواک گفت: این فرمان فروش نفت و فرآوردههای نفتی را به کشورها و شرکتهای حامی طرح سقف قیمت ممنوع میکند.
وی افزود: انتظار میرود تولید نفت روسیه امسال از رقم سالانه ۵۲۴ میلیون تن در سال ۲۰۲۱ به ۵۳۵ میلیون تن ( روزانه ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه) برسد، در حالی که تولید گاز طبیعی تا یکپنجم کاهش خواهد یافت و به ۶۷۱ میلیارد مترمکعب میرسد.
صادرات نفت کاهش مییابد
تحریمها فروش نفت روسیه را با مشکل روبهرو کرده است و احتمال میرود صادرات نفت خام اورال از پایانههای دریای بالتیک در ماه دسامبر یکپنجم کاهش یابد.
نفت خام اورال در ماه دسامبر با تخفیفهای بالاتری فروخته شد و هند بهعنوان یکی از خریداران اصلی محمولهها را بسیار کمتر از سقف قیمت ۶۰ دلار خریده است.
نواک گفت: معتقد است این تخفیف بهزودی تثبیت خواهد شد و روسیه بیشتر سال جاری میلادی را صرف آمادهسازی برای مقابله با تحریمها و واکنش به طرح سقف قیمتی کرده است.
وی ضمن ستایش اقدامهای ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپکپلاس) گفت: قیمت نفت در سال آینده میلادی بدون اینکه اتفاقهای غیرقابل پیشبینی رخ دهد در محدوده کنونی ۷۰ تا ۱۰۰ دلار برای هر بشکه باقی میماند.