قطر در حال مذاکره برای بهدست آوردن سهام شرکت فرانسوی توتال به ارزش ۲۷میلیارد دلار از پروژههای انرژی در عراق است.این درحالی است که بغداد تلاش میکند تا روند خروج شرکتهای غربی از این کشور را متوقف کند. یک سرمایهگذاری بزرگ توسط یک کشور حاشیه خلیجفارس، پیروزی مهمی برای محمد السودانی، نخستوزیر عراق (که اکتبر گذشته پس از بیش از یک سالآشفتگی سیاسی، روی کار آمد)، تلقی میشود. به گفته یک منبع آگاه، قطر انرژی تلاش میکند تا حدود ۳۰درصد سهام پروژه را بهدست آورد. شرکتهای غربی بهندرت ۱۰۰درصد سهام یک پروژه را قبول میکنند و بیشتر ترجیح میدهند که برای کاهش ریسک مشارکت داشته باشند. گفته میشود، شرکتهای نفتی بینالمللی به دلیل عایدی ضعیف حاصل از توافق تقسیم درآمد، سعی در ترک عراق دارند.
شرکت توتال و بغداد در سال۲۰۲۱ توافقی برای انجام ۴ پروژه بزرگ خورشیدی، گازی، تولید برق و آب در جنوب عراق به مدت ۲۵سال امضا کردند؛ این امر امید به متوقفشدن خروج غربیها از عراق را تقویت کرد اما شرکتهای اکسونموبیل، شل و بیپی در سالهای اخیر فعالیت خود در عراق را متوقف کردهاند. اما بهطور کلی این پروژه با هدف تقویت اقتصاد عراق و کاهش وابستگی این کشور به گاز ایران، هنوز به مرحله اجرا نرسیده است.
قرارداد توتال با عراق به سرمایه اولیه ۱۰میلیارد دلار نیاز دارد. منابع نزدیک به این قرارداد در فوریه ۲۰۲۲ به رویترز گفتند؛ مفاد این قرارداد که علنی نشده یا قبلا گزارش نشده، نگرانی سیاستمداران عراقی را در پی داشته و این موضوع برای این کشور بیسابقه است. این قرارداد شامل احداث شبکه جمعآوری گاز طبیعی برای تامین نیروگاههای محلی از طریق گسترش میدان رتاوی، احداث تاسیسات تصفیه آب دریا در مقیاس بزرگ برای افزایش خروجی سایر میادین که از تزریق آب استفاده میکنند و یک نیروگاه بزرگ خورشیدی در بصره است. با این حال از آن زمان تاکنون پیشرفت کمی حاصل شدهاست. منابع آگاه سالگذشته به رویترز گفتند؛ اختلاف در شرایط قرارداد خطر لغو پروژه را بهدنبال داشته است. نخستوزیر عراق هفته گذشته به پاریس سفر و با امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه دیدار کرد. یکی از منابع آگاه گفته است؛ سودانی با پاتریک پویانه، مدیر ارشد اجرایی شرکت توتال دیدار کرده تا به این بنبست پایان دهد. قطر انرژی و توتال انرژی در مورد سهام پروژه در حال مذاکره هستند اما هنوز به توافق نهایی نرسیدهاند. پویانه پس از اعلام این قرارداد به سرمایهگذاران گفت، عراق مرکز تمرکز توتال انرژی در خاورمیانه است و این قرارداد یک قرارداد «برد-برد» برای بغداد و این شرکت است.