راب مالی، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران گفت، آمریکا از روند صعودی صادرات نفت ایران در ماههای اخیر «خوشحال نیست» و به «اقدامات خود» برای منصرف کردن و تحت فشار قرار دادن کشورهای خریدار نفت از ایران ادامه خواهد داد.
مالی در مصاحبه با شبکه بلومبرگ گفت، تحریمهای برون مرزی آمریکا که در زمان خروج رئیس جمهور سابق (دونالد ترامپ) از قرارداد هستهای 2018 بر ایران و فروش نفت آن اعمال شد، همچنان سر جای خود بوده و «تعدیل یا کمتر» نشده است.
وی افزایش فروش نفت ایران از اواخر سال گذشته را تایید کرد و گفت، واشنگتن از نزدیک در حال بررسی شرایط است، و در حال فراهم آوردن اقداماتی در جهت محدود ساختن افزایش جریانها، به خصوص جریانهای صادراتی به چین است. چین از زمان اعمال تحریمها، با فاصله بزرگترین مقصد صادرات نفت خام ایرانی است.
مالی گفت: «ما به تلاش خود... برای انجام اقدامات لازم در جهت متوقف کردن صادرات نفت ایران، و بازداشتن کشورها از خرید این نفت ادامه خواهیم داد.» اما زمانی که «بر چین متمرکز میشوید، درست است. این کشور مقصد اصلی صادرات ایران بوده است.»
شرکت تحلیل نفت وورتکسکا، مجموع صادرات نفت خام و میعانات گازی ایران در سه ماه چهارم 2022 را در میزان 1.28 میلیون بشکه در روز قرار داد، که نسبت به سه ماهه سوم با میزان 818200 بشکه در روز، رشدی 56 درصدی، و نسبت به زمان مشابه در سال 2021 رشدی 51 درصدی را ثبت کرد.
دادههای آرگاس نیز میانگین صادرات نفت خام و میعانات گازی ایران در سه ماه چهارم 2022 را در میزان 1.11 میلیون بشکه در روز ارزیابی کرد؛ این میزان نسبت به میانگین 776000 بشکه در روز سه ماهه سوم رشدی 43 درصدی، و نسبت به زمان مشابه در سال گذشته (704500 بشکه در روز) رشد 58 درصدی را به ثبت رساند.
افزایش محمولههای صادراتی ایران با جهش تقاضای نفت چین، و صعود نرخهای بهرهبرداری در ماه نوامبر و تداوم آن در دسامبر تا بیشترین میزان خود در 18 ماه گذشته همزمان شد. بر اساس دادههای آرگاس، از آنجایی که پالایشگاههای مستقل شاندونگ برای استفاده از تمام تخصیصات وارداتی 2022 به رقابت پرداختند، واردات چین از ایران از طریق مالزی در ماه نوامبر به رکورد 1.2 میلیون بشکه در روز رسید.
مالی گفت، آمریکا با مقامات چینی مسئول این امور تماس گرفته، و به انجام اقدامات بیشتر برای تحریم تمام افراد و نهادهای مرتبط با واردات نفت ایرانی ادامه خواهد داد. وی افزود: «مذاکراتی که ما با چینیها داشتیم، که به چند ماه پیش برمیگردد، شدت خواهد گرفت.»
وزارت خزانهداری آمریکا در ماه نوامبر 13 شرکت ثبت شده در چین، هنگ کنگ، جزایر مارشال و امارات متحده عربی را به اتهام تسهیل تجارت نفت و نقض تحریمهای آمریکا مورد هدف قرار داد.
مالی اعتراف کرد که تحریمهای ایالات متحده علیه ایران تا کنون مطابق انتظار نبوده، اما آمریکا «هر آنچه و همه آنچه» در توان داشته باشد را برای اطمینان از اجرای تحریمها خواهد گذاشت.
نوشته نادر ایتاییم
ترجمه: مهدی کائینی