طرحی که چین از یک دهه پیش و به رهبری رئیسجمهور شی جینپینگ راه انداخته، بزرگترین برنامه زیرساختی در تاریخ شناخته میشود که چهار قاره جهان را پوشش می دهد و جاده ابریشم کهن را از یک سو به اروپا و آفریقا و در سوی دیگر به چین پیوند میدهد. این طرح چین در خاورمیانه به احیا جاده ابریشم هم معروف است و قرار است پیشرفته ترین و طولانی ترین «جاده ابریشم دریایی قرن بیست و یکم» باشد؛ شامل مسیرهای دریایی که از جنوبشرقی آسیا تا جنوب آسیا و بعد خاورمیانه و آفریقا کشیده میشود.
نهادهای پژوهشی برآورد میکنند که این طرح چین بیش از هزار میلیارد دلار هزینه دارد که احتمالا اکنون تا 1300 میلیارد دلار رسیده باشد.
تا آغاز بهار سال 1401 چیزی حدود ۱۴۶ کشور به این طرح پیوسته اند البته هنوز خیلی از این کشورها در اقدام جدی در خصوص تکمیل زیر ساخت خود انجام نداده اند.
ابراهیم رئیسی رییس جمهوری کشورمان که در هفته گذشته به دعوت رسمی رییس جمهور چین به آن کشور سفر کرده بود، ابتکار کمربند- راه چینیها را به سود کشورهای در مسیر این پروژه دانست و اظهار کرد: با احیای این مسیر اولا آن ارتباط باستانی در جاده ابریشم به شکل مدرن و نوین در منطقه احیا خواهد شد و در ثانی روابط تجاری و اقتصادی منطقه تسهیل خواهد شد. همچنین ایده کمربند- راه وضعیت تجاری و اقتصادی منطقه و حتی بخش مهمی از جهان را تسهیل کرده و باعث میشود که به ظرفیتهای کشورهای این مسیر توجه بیشتری شود. رئیسجمهور با بیان اینکه این ایده میتواند در راستای تحقق اهداف مهم سازمان همکاریهای شانگهای و نیز اهداف مهم طرح توسعه جهانی نقشآفرین باشد، بر همکاری جمهوری اسلامی ایران در جهت تحقق این ایده تاکید کرد.
در این میان ، در شانزدهمین کنفرانس نفت و گاز و پتروشیمی چین، که در شهر گوانژو چین در تاریخ دوم اسفندماه سال 1401 برگزار گردید؛ خانم راضیه گیلانی مدیرصادرات شرکت اینفینیتی گلگسی (Infinity Galaxy) در خصوص پتانسیل آفریقا و توانمندی خاورمیانه و ایران برای تامین قیر مورد نیاز پروژه های زیر ساختی آن کشور سخنرانی کرد که برای دیدن این سخنرانی می توان از لینک زیر استفاده نمود.
https://infinitygalaxy.org/16th-china-asphalt-trade-conference