فاز۱۴ بهعنوان ایرانیترین فاز مجتمع پارس جنوبی با حضور رئیسجمهور به بهرهبرداری رسید. پالایشگاه گاز این فاز، روزانه ۵۰میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور اضافه میکند. همچنین تولید روزانه ۷۷هزار بشکه میعانات گازی، ۲هزار و ۹۰۰تن گاز مایع (پروپان و بوتان)، ۲هزار و ۷۵۰تن اتان و ۴۰۰تن گوگرد از دیگر محصولات فاز۱۴ مجتمع پارس جنوبی است که مجموع ارزش محصولات صادراتی آن ۵/ ۳میلیارد دلار در سال است. رئیسجمهور در مراسم بهرهبرداری از فاز۱۴ آن را نماد خودکفایی و «ما میتوانیم» خواند.
فاز۱۴ میدان مشترک گازی پارسجنوبی با حضور رئیسجمهور و اعضای کابینه دولت به بهرهبرداری رسید. فاز ۱۴، آخرین فاز برداشت از میدان گازی پارسجنوبی در عسلویه است که به بهرهبرداری میرسد؛ البته بهمعنای تکمیلشدن این مجتمع عظیم انرژی نیست و به گفته رئیسجمهور با به بهرهبرداری رسیدن فاز یازدهم عملا تمامی بخشهای پارسجنوبی فعال میشوند. با بهرهبرداری کامل از طرح توسعه فاز ۱۴ پارسجنوبی برداشت روزانه از این فاز به بیش از ۵۰میلیون مترمکعب میرسد و ارزش فرآوردههای صادراتی آن سالانه ۵/ ۳میلیارد دلار برآورد میشود. فاز چهاردهم پارسجنوبی در حالی به بهرهبردای رسید که پیمانکار چینی بهدلیل تحریمها پروژه را رها کرد؛ به همین سبب فاز۱۴ را «ایرانیترین فاز پارسجنوبی» میدانند. علیاکبر محرابیان وزیر نیرو، جواد اوجی وزیر نفت، بهرام عیناللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزشپزشکی، محسن منصوری معاون اجرایی رئیسجمهور و غلامحسین اسماعیلی رئیس دفتر رئیسجمهور، رئیسی را در این سفر همراهی کردند.
«ما میتوانیم»
فاز۱۴ پارسجنوبی روزانه ۵۰میلیون مترمکعب گاز شیرین، ۷۷هزار بشکه میعانات گازی، ۲۹۰۰تن گاز مایع (پروپان و بوتان)، ۲۷۵۰تن اتان و ۴۰۰تن گوگرد به محصولات تولیدی پارسجنوبی اضافه میکند. پالایشگاه فاز۱۴ پارسجنوبی آخرین مجتمع پالایشگاهی درحالتوسعه پارسجنوبی است که مراحل ساخت و راهاندازی آن از سوی شرکت نفت و گاز پارس به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران ازسوی مجموعهای از پیمانکاران داخلی به رهبری سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) انجامشدهاست. فاز۱۴ میدان مشترک گازی پارسجنوبی ایرانیترین فاز در صنعت گاز است که نشاندهنده توان بالای داخلی است.
بهرهبرداری کامل از فاز۱۴ پارسجنوبی بهمعنای برداشت روزانه بیش از ۵۰میلیون مترمکعب است که ارزش فرآوردههای صادراتی آن سالانه ۵/ ۳میلیارد دلار برآورد میشود. به گفته رئیسجمهور اجرای فاز۱۴ پارسجنوبی نشان داد که با دستان نیروی ایرانی با طراحی، اجرا، مشاوره و کالای ایرانی یک کار ارزشمند و فعل «ما میتوانیم» انجامشدهاست. به گزارش «ایرنا» ابراهیم رئیسی روز پنجشنبه در آغاز عملیات بهرهبرداری از فاز۱۴ عسلویه با بیان اینکه فاز۱۴ ایرانیترین فاز پارسجنوبی است، گفت: امروز منافع این پالایشگاه و محصولات آن میتواند بخشهای مهمی از صنعت نفت و انرژی کشور را فعال کند.
رئیسجمهور با اشاره به محصولات تولیدی این پالایشگاه از جمله سالانه ۵۰میلیون مترمکعب گاز، گفت: اینکه گفته میشود کشور ظرفیتهای زیادی برای پیشرفت دارد یکی از جلوههای آن مجموعههایی مثل همین پارسجنوبی است که امروز یکی از فازهای پالایشگاه آن به بهرهبرداری رسیده و تبدیل به جلوه خودکفایی و استقلال کشور شدهاست. رئیسی اضافه کرد: شرکتهایخارجی که برای احداث فاز۱۴ پالایشگاه پارسجنوبی به ایران آمده بودند، با تصور اینکه بعد از رفتن آنها کار این فاز بر زمین میماند، ایران را ترک کردند، اما متخصصان جوان کشورمان اجازه ندادند کار روی زمین بماند و فاز ۱۱ این مجموعه نیز بهزودی با همت همین متخصصان به بهرهبرداری خواهد رسید.
رئیسی با بیان اینکه با تکمیل فاز ۱۱ که آخرین فاز پارسجنوبی است، کار ما تمام نخواهد شد، گفت: در حوزه انرژی کشور کارهای زیادی برای انجام بهویژه در میادین مشترک داریم. در زمینه بهرهبرداری از میادین مشترک مولفه سرعت در بهرهبرداری نیز بهشدت مورد تاکید است تا سهم کشور از این میادین احصا شود. وی با بیان اینکه مشعلسوزی در پارسجنوبی علاوهبر آلودهکردن هوای این منطقه موجب هدر رفت ثروتهای مملکت میشود، تاکید کرد: از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان برای مهار فلر سوزیها و افزایش ظرفیت تولید گاز کشور استفاده شود. رئیسی پرداخت بموقع دستمزد کارگران را موجب ایجاد برکت دانست و گفت: همانطور که پیش از این نیز اعلام کردم، کمبود اعتبار هر بخش صنعتی و تولیدی نباید بر روی حقوق کارگران اثر بگذارد یا پرداخت آن به تعویق بیفتد. وزارت نفت از پیمانکاران و پیمانکاران از کارگران حمایت کنند و نباید در هیچ نقطهای از ایران شاهد تضییع حقوق کارگران باشیم.
رئیسجمهور در ادامه سخنان خود توجه وزارت نفت به ادای مسوولیتهای اجتماعی خود را مورد تاکید قرار داد و گفت: مردم در مناطقی که لوله نفت از آن میگذرد و صنایع در آن مستقر است انتظار دارند که از منافع آن بهره ببرند و این مردم باید از منافع صنعت نفت برای دستیابی به امکانات شهری و منطقهای، جاده، راه، خانههای بهداشت و مسجد بهرهمند شوند. رئیسجمهور کشورمان با بیان اینکه سرمایهگذاری در صنعت نفت و گاز بسیار نافع است و در سالهای اول سرمایهگذاری منجر به بازگشت سرمایه میشود، از بانکها و دیگر بخشهای برای سرمایهگذاری در این حوزه دعوت کرد.
طرحهای پتروشیمی فاز۱۴ پارسجنوبی
پنج طرح نفتی نیز شامل پالایشگاه فاز۱۴ پارسجنوبی، مخازن ۹گانه دوم مخازن سبز پتروشیمی عسلویه، پتروشیمی دماوند، طرح پتروشیمی پارس گلایکول و بلوک ۲ نیروگاه بعثت در مجموع به ارزش ۴/ ۳میلیارد دلار امروز با حضور رئیسجمهوری به بهرهبرداری رسید. در حالحاضر ۷۵درصد از گاز کشور در این منطقه تولید و بخش بزرگی از محصولات پتروشیمی نیز در همین منطقه تولید و صادر میشود. سیدابراهیم رئیسی در این سفر طرحهای پالایشگاه فاز۱۴ پارسجنوبی، طرح پتروشیمی پارسگلایکول، طرح افزایش ظرفیت یوتیلیتی پتروشیمی دماوند، مخازن ۹گانه فاز دوم مخازن سبز پتروشیمی عسلویه و بلوک ٢ نیروگاه بعثت را به بهرهبرداری رساند. مجموع ارزش این طرحها ۴/ ۳میلیارد دلار است؛ سرمایهگذاری انجامشده در پالایشگاه فاز ١٤پارسجنوبی ۷/ ۲میلیارد دلار، پتروشیمی پارسگلایکول ٣٠٠میلیون دلار، افزایش ظرفیت یوتیلیتی پتروشیمی دماوند ١١٠میلیون دلار، مخازن ۹گانه فاز دوم مخازن سبز پتروشیمی عسلویه ٩٥میلیون دلار و بلوک ٢ نیروگاه بعثت ١٤٠میلیون دلار است.
پارسجنوبی تا ۲ماه دیگر تکمیل میشود
جواد اوجی، وزیر نفت در آیین بهرهبرداری رسمی از فاز۱۴ پارسجنوبی و چند طرح پتروشیمی در حضور سیدابراهیم رئیسی اعلام کرد: توسعه این میدان از سال۷۶ به برکت انقلاب اسلامی و خون شهدا آغاز شد و امروز به لطف پروردگار روزانه ۷۰۵میلیون مترمکعب گاز (بیش از همسایه قطری) و ۷۵۰ تا ۸۰۰ هزار بشکه میعانات گازی در روز از این میدان مشترک گازی برداشت میشود و ۳۷ سکوی دریایی وجود دارد که با توان متخصصان داخلی بنا شدهاست. به گزارش «ایرنا» وی همچنین با اشاره به اینکه امروز ۲۱مجتمع پتروشیمی فعال در منطقه ویژه پارس داریم، تاکید کرد: خوراک همه مجتمعهای پتروشیمی از میدان مشترک گازی پارسجنوبی تامین میشود و سالانه نزدیک به ۳۹میلیونتن محصول پتروشیمی از خوراک تامین شده از میدان پارسجنوبی در کشور تولید میشود.
وزیر نفت تاکید کرد: امروز آخرین پالایشگاه پارسجنوبی به بهرهبرداری میرسد و قول میدهم ظرف یک تا دو ماه آینده، آخرین فاز پارسجنوبی در حوزه دریا (فاز ۱۱) که ۲۰سالتنها قرارداد و کاغذ برای آن رد و بدل میشد، به همت صنعتگران و مردان این صنعت و توان متخصصان و مشاوران به بهرهبرداری برسد و پرونده سکوها و بهرهبرداری از پارسجنوبی بسته شود و پس از آن وارد مرحله فشارافزایی میشویم. اوجی بیان کرد: تاکنون ۲هزار و ۳۰۰میلیارد مترمکعب گاز از میدان گازی پارسجنوبی برداشت شده که ارزش آن نزدیک به ۴۱۴میلیارد دلار بودهاست. در مناطق پارسجنوبی، کنگان و عسلویه نزدیک به ۱۵۰میلیارد دلار سرمایهگذاری شده، اما ارزش گاز طبیعی و فرآوردههای گازی و پتروشیمی تا امروز ۴۱۴میلیارد دلار بودهاست که این رقم نشان از سودمندی سرمایهگذاری در صنعت نفت و گاز دارد. وزیر نفت گفت: با بهرهبرداری از بخش دریایی فاز ۱۱ پارسجنوبی تا دو ماه آینده، پرونده توسعه میدان گازی پارسجنوبی تکمیل و بسته خواهدشد.
وزیر نفت با بیان اینکه امروز پالایشگاه فاز۱۴ پارسجنوبی با ظرفیت دریافت روزانه ۵۶میلیون مترمکعب گاز خام به بهرهبرداری رسیدکه ظرفیت فرآورش آن روزانه ۵۰میلیون مترمکعب است، گفت: افزون بر این، با راهاندازی این پالایشگاه روزانه بیش از ۷۵هزار بشکه میعانات گازی، سالانه نزدیک به یکتن گاز مایع (الپیجی)، یکمیلیونتن گاز اتان و روزانه ۴۰۰تن گوگرد تولید خواهد شد. وزیر نفت تاکید کرد: پالایشگاه فاز۱۴ پارسجنوبی، ایرانیترین پالایشگاه در کشور است که بیش از ۷۵درصد تجهیزات آن از توان سازندگان داخل کشور و از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان استفاده شدهاست. اوجی تصریح کرد: با راهاندازی این پروژه، ظرفیت پالایشی کشور ۵۰میلیون مترمکعب افزایش مییابد که کمک شایانی به بحث تامین انرژی در داخل کشور خواهد بود.
وی حجم سرمایهگذاری انجامشده در این پروژه را ۷/ ۲میلیارد دلار اعلام و بیان کرد: بر اساس محاسبات کارشناسی، درآمد یک سالمحصولات تولیدی در این پالایشگاه، نزدیک به سهمیلیارد دلار خواهد بود. وزیر نفت افزود: این آخرین پالایشگاه منطقه پارسجنوبی است که با اجرای آن، پرونده پالایشگاههای گازی در این منطقه بسته شد و با راهاندازی فاز ۱۱ ظرف یک تا دو ماه آینده ازسوی همکاران من در شرکت ملی نفت ایران، پرونده توسعه پارسجنوبی بسته خواهد شد. اوجی گفت: چهار طرح دیگر نیز امروز به افتتاح رسیدکه ارزش مجموع این طرحها ۵/ ۳میلیارد دلار است. با تلاش صنعتگران ایرانی، خوشبختانه زمستان سرد امسال را بدون هیچ خللی در بخش پاییندست و بالادست سپری کردیم.
سرمایهگذاری ۲/ ۵میلیارد دلاری در فاز۱۴
به گفته مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس بیش از ۷۰درصد از طراحی و ساخت فاز۱۴ داخلی بوده و بهعنوان ایرانیترین پالایشگاه در کشور شناخته شدهاست. به گزارش «ایرنا» محمدحسین متجلی مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با اشاره به اینکه فاز۱۴ پارسجنوبی چهار سکوی برداشت دارد، گفت: فاز۱۴ پارسجنوبی بهعنوان آخرین پالایشگاه بخش خشکی در میدان مشترک گازی پارسجنوبی شناخته میشود و سکوهای آن در فاصله ۱۰۵کیلومتری از ساحل کنگان قرار گرفتهاند، این فاز ۴۴حلقه چاه دارد که گاز تولیدی از آن با استفاده از دو خط لوله دریایی به طول ۲۱۰ کیلومتر به سمت پالایشگاه فاز۱۴ منتقل میشود.
وی با بیان اینکه دو خط لوله دریایی به طول ۱۸کیلومتر بهعنوان ارتباط سکوهای اقماری با سکوهای اصلی است، تصریح کرد: خط لوله ۵/ ۴اینچ مربوط به انتقال گلایکول از خشکی به سکوها و ۲۱۰ کیلومتر در مجموع طول این خط است که همه این خطوط در زیر دریا احداث شده و پالایشگاه خشکی هم در طول سه سالبا ظرفیت پالایش روزانه ۵۶میلیون مترمکعب گاز طراحی شد. مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس درباره هزینههای سرمایهگذاری در این پروژه گفت: در مجموع برای این پروژه ۲/ ۵میلیارد دلار سرمایهگذاری شده که برای این طرح حدود ۷/ ۲میلیارد دلار به پالایشگاه خشکی تخصیص یافتهاست. متجلی درباره زنجیره تولید بیان کرد: پس از اینکه گاز از چاهها برداشت و به سمت پالایشگاهها منتقل میشود، نخستین محصولی که استخراج میشود، ۵۰میلیون مترمکعب در روز اتان است که با عنوان گاز به مصرف مردم و صنایع پتروشیمی میرسد.
وی ادامه داد: تصفیه اتان این پالایشگاه ۲هزار و ۷۵۰تن ظرفیت سالانه دارد، به علاوه تصفیه پروپان و بوتان که با عنوان خوراک گاز مایع درنظر گرفته و صادر میشود. مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس بیان کرد: از اسکله بندر صادراتی سیراف ۱۱۰۰تن پروپان، ۱۸۰۰تن بوتان،۴۰۰تن گوگرد و روزانه۷۷هزار بشکه میعانات گازی صادر میشودکه از نظر ارزش محصولات روزانه ۱۰میلیون دلار ارزش دارد و ارزشافزوده فرآوردههای تولیدی این پالایشگاه سالانه ۵/ ۳میلیارد دلار است.