نگاه حاکم بر وزارت صمت بخشی‌نگر است

محسن بهرامی ارض اقدس، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران، با دفاع از تشکیل وزارت بازرگانی عنوان کرد که با تشکیل شتابزده وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت، وظایف اصلی وزارت بازرگانی به محاق رفت و نگاه بخشی بر آن حاکم شد.
یکی از اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران با اشاره به موافقت مجلس با دو فوریت تشکیل وزارت بازرگانی گفت که در صورت تشکیل این وزارتخانه، همه سازمان‌های مرتبط با امر تجارت از جمله گمرک نیز باید به این وزارتخانه ملحق شود.

محسن بهرامی ارض اقدس در گفت‌وگو با روابط عمومی اتاق تهران گفت: در سال 91 دولت وقت، با عملی شتاب‌زده به تغییر ساختار اقدام کرد که در همان زمان نیز با توجه به اینکه برنامه ساختاری دولت به طور کلی مورد ارزیابی قرار نگرفته بود، موازی‌کاری در دستگاه‌ها ایجاد شده و توزیع کار مناسب انجام نگرفت.

او با بیان اینکه کوچک‌سازی دولت و کاهش تعداد وزارتخانه‌ها، مهم‌ترین هدف ادغام بود افزود: صرف‌نظر از کوچک‌سازی و چابک‌سازی دولت، بحث هماهنگی بیشتر در فرآیند تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی در تجارت و تولید و رفع تعارض‌های تولید داخلی و واردات، حمایت توامان از تولیدکننده و مصرف‌کننده و برقراری مسئولیت همزمان تنظیم بازار کالاها در بخش صنعت و معدن و تجارت مطرح بود. البته ده‌ها دلیل متعالی دیگر در زمان ادغام وجود داشت اما بلافاصله بعد از ادغام، یک نگاه بخشی‌نگر در وزارت صنعت، معدن و تجارت حاکم شد.

بهرامی توضیح داد: در آن مقطع وزارت صنعت مدعی حمایت از تولید داخلی بود و وزارت بازرگانی برای تنظیم بازار در مواردی که تولید داخلی جوابگو نبود از طریق واردات و به منظور حمایت از مصرف‌کنندگان اقدام به واردات می‌کرد.

او با بیان اینکه در وزارت صنعت‌، معدن و تجارت مسائل مهم وزارت بازرگانی سابق از جمله، موضوع تنظیم تراز تجاری، پیوستن به سازمان تجارت جهانی، توسعه صادرات غیرنفتی و حمایت از مصرف‌کننده رها شد، ادامه داد: در عین حال با اجرای قانون تمرکز که یک سال بعد از ادغام وزارت صنعت، معدن و تجارت صورت گرفت، بخش عمده‌ای از وظایف سابق وزارت بازرگانی تحت عنوان حمایت از تولید داخلی به وزارت جهاد کشاورزی منتقل شد.
این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران افزود: دولت اگر می‌خواهد از تولید کالاهای اساسی حمایت کند باید از جیب خود هزینه کند نه اینکه حمایت از تولید داخل به بهای تضییع حقوق مصرف‌کنندگان تمام شود. به طور کلی، آسیب‌شناسی‌های صورت گرفته نشان می‌دهد که ادغام این دو وزارتخانه، تصمیمی شتابزده بود و احیای دوباره وزارت بازرگانی می‌تواند بخشی از مشکلات کنونی را برطرف کند.

او در ادامه، از ضرورت بازمهندسی و بازطراحی ساختار دولت سخن گفت و افزود: اگر قرار است که تنها بخش مستهلک وزارت صنعت به وزارت بازرگانی بیاید بهتر است که این اتفاق نیفتد. افزون بر این، ضرورت دارد که دولت و مجلس در مورد سایر حوزه‌های متداخل در امر تجارت نظیر گمرک و الحاق آن به وزارت بازرگانی نیز تصمیم‌گیری کنند.

بهرامی ارض اقدس با اشاره به برخی مواضع درباره ضرورت یکپارچگی تولید و تجارت گفت: گفته می‌شود که برخی از کشورهای پیشرفته اقتصادی بعد از آزمون و خطا به این نتیجه رسیده‌اند که باید بخش تولید و بازرگانی در کنار هم باشند. اما پاسخ من این است که هرگاه ایران به موقعیت کشوری نظیر آلمان صنعتی دست یافت، حتما وزارتخانه تولید و تجارت باید یکپارچه شود؛ آلمان صنعتی‌ترین کشور اتحادیه اروپاست. بهتر ما خودمان را با کشورهای هم‌تراز مقایسه کنیم.

۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۲ ۱۶:۳۱
اتاق تهران |
تعداد بازدید : ۸۰