دوازدهمین شماره خبرنامه " پیام اوپکس " منتشر شد

دوازدهمین  شماره خبرنامه " پیام اوپکس " منتشر شد
پیام اوپکس، خبرنامه الکترونیکی اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی ایران شماره دوازدهم هفته چهارم اردیبهشت 1402 منتشر شد

گزارش عملکرد دبیرخانه در فروردین

فریدون اسعدی دبیرکل اتحادیه اخبار و گزارشات مربوط به عملکرد دبیرخانه در دو هفته پایانی فروردین ماه را اعلام نمود : جلسه اعضای هیئت مدیره و هیئت رئیسه کمیسیون هیدروکربن با امور بین المللی شرکت ملی نفت و ابراز نگرانی در مورد بازنگری در قیمت میعانات گازی، همچنین در جلسه‌ای که با ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز برگزار شد مقرر گردید در خصوص بررسی پرونده هایی که در کارگروه استاندارد هستند، اتحادیه نامه ای آماده نموده و به دفتر پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز ارسال نماید . برای تهیه سند راهبردی اتحادیه، در جلسه ای که با مرکز ملی آمار برگزار شد، مقرر گردید دیتاهایی برای ارائه سند آماده شده و برای تهیه این سند از همکاری معاونت تشکلهای اتاق ایران نیز بهره گیری شود . در جلسه ای با کمیته تخصصی کمیسیون اقتصادی دولت در خصوص اساسنامه شرکت ملی پالایش مقرر شد اتحادیه نظرات خود را در مورد این لایحه با مشارکت تشکل های دیگر در اختیار کمیسیون اقتصادی دولت قرار بدهد . این جلسه با حضور دبیر کمیسیون اقتصادی دولت در نهاد ریاست جمهوری برگزار شد  . همچنین جلسه‌ای در خصوص پیگیری مباحث پتروشیمی با مجموعه سرمایه گذاری شرکت ملی نفت در معاونت برنامه ریزی وزارت نفت برگزار شد و درباره تسهیل ورود پتروشیمی‌ها در جمع آوری گازهای همراه رایزنی‌هایی انجام گردید . در این مراسم که با حضور رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس برگزار شد مقرر گردید از ظرفیت این کمیسیون و کمیسیون انرژی مجلس استفاده گردد . در آخر اینکه برای تهیه لیست مواد خام و نیمه خام و بازنگری آن لیست، جلسه ای با مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار شد و پیرامون این موضوع که در تبصره ۶ قانون بودجه ۱۴۰۲ آمده مصوب شد همکاری‌هایی با دفتر معاون اول رئیس جمهور و مجمع تشخیص مصلحت نظام داشته باشیم تا بازنگری ها را به طور جدی پیگیری نماییم .

نماینده بانک مرکزی در اتحادیه

پیام

کمیسیون فرآورده های روغنی در تاریخ یکشنبه دهم اردیبهشت برگزار شد و در این جلسه درخواست روغن موتور رهروان برای عضویت در اتحادیه مورد تایید قرار گرفت، همچنین تعهدات ارزی موضوع آیین نامه مصوب دولت که در آن اعلام شده بود مواد نفتی و پتروشیمی، معدنی و فلزی که متعهد هستند صد درصد ارز خود را در سامانه نیما و تالار دوم عرضه کنند با حضور آقای جمشیدی از بانک مرکزی مورد بحث و بررسی قرار گرفت . کمیسیون فراورده روغن از نماینده بانک مرکزی درخواست داشت که صنف تصفیه روغن را با توجه به اینکه هیچ ارتباطی با فرآورده های نفتی ندارد به صورت مستقیم از این لیست خارج کنند تا بتوانند تعهدات خود را در قالب مصوبه مذکور ۹۰ درصد رفع تعهد نمایند. نماینده بانک مرکزی نیز عنوان کرد که جلساتی در حال برگزاری است و منتظر گزارش وزارت نفت هستند تا گروه های اصلی و سایر گروه فرآورده های نفتی مشخص گردد که در این پنج گروه کالایی مستقیم به گروه اصلی وارد می شوند و اگر این مصوبه تایید شود این کمیسیون قادر خواهد بود، رفع تعهد ارزی را به صورت سایر و به صورت واردات و یا راهکار دیگر انجام دهد .

 استرداد قطعی مالیات بر ارزش افزوده

اولین جلسه کمیسیون قیر در سال جدید برگزار شد و در این نشست یکی از شرکت‌های روسی تولیدکننده SBS که ماده افزودنی برای بهبود کیفیت قیر میباشد حضور داشت و مقرر شد نمونه هایی ارسال کند تا به اعضا معرفی گردند . با توجه به اینکه استرداد مالیات بر ارزش افزوده سال گذشته قطعا پرداخت می گردد، لذا شرکت‌هایی که در این زمینه مشکل دارند با اتحادیه در تماس باشند .

 قیمت های نامعقول نرخ خوراک

پیام

کمیسیون هیدروکربن اولین جلسه خود را در سال جدید در روز دوشنبه هجدهم اردیبهشت برگزار کرد . این جلسه میزبان آقای دکتر رفیعی مشاور وزیر نفت در زنجیره ارزش افزوده بود که ایشان نظرات خود را در خصوص نقش صنعت هیدروکربن و شیمیایی و گاز در زنجیره نفت عنوان نمود. همچنین معضلات در صادرات و بازارهای هدف و نرخ خوراک در سال کنونی که تحت تاثیر جوهای رسانه‌ای قیمت های نامعقولی را برای خوراک صنعت در نظر گرفته شده است مورد بحث قرار گرفت که مورد تایید مشاور وزیر نفت هم بود و با توجه به ارزیابی و اشتغالزایی این صنعت قول مساعد داد که در وزارت نفت در این خصوص رایزنی نماید . همچنین آنالیز کد های عمومی برای استاندارد سازی پیگیری شده برای بلندینگ مورد بررسی قرار گرفت و قرار شد طی نامه‌ای به ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز ارسال گردد . در پایان شرکت صنعت نفت سبز طبرستان درخواست عضویت خود را در این کمیسیون اعلام نمود و به دلیل رزومه خوب با اتفاق آرا نسبت به حضور این شرکت در اتحادیه موافقت شد .

 بهینه یاب روغن پایه

کمیسیون روانکار های خودرویی و صنعتی در تاریخ سه شنبه نوزدهم برگزار شد و موضوع بهینه یابی شدن روغن پایه در تاریخ سی ام فروردین که وزارت صمت به طور ناگهانی تمامی کد ها را غیرفعال کرده بود مورد بحث قرار گرفت و درخواست شد تا اعضا مدارک خود را تهیه نموده و به این سامانه بپیوندند . اما علی رغم اینکه بعضی از اعضا مدارک کامل را به این سامانه داده بودند، امکان خرید از بورس برای آنان فراهم نبود . از سویی دیگر وزارت صمت موضوع شفافیت را مطرح نموده که موضوعی مبهم بود و در این جلسه تصمیم گیری شد ظرف یکی دو روز آینده موضوع شفافیت با وزارت صمت مطرح شود و چهارچوب ها مشخص شود که آیا کمیسیون روانکارها در این موضوع شفافیت می گنجند یا نه که به نظر می رسد شفافیت درباره روغن فینیش باشد تا روغن پایه .

 آموزش سامانه بهین یاب روغن پایه

پیام

در تاریخ بیست و یکم اردیبهشت کار گروهی با حضور نمایندگانی از وزارت صمت برای آموزش سامانه بهین یاب روغن پایه برگزار شد و در این جلسه آموزش و تبادل نظر در خصوص خرید از بورس و ابلاغیه شفافیت روغن پایه و محصولاتی که از آن گرفته می‌شود مورد آموزش قرار گرفت . علیزاده کارشناس صمت در این خصوص گفت : در صورت بالا رفتن شفافیت سهم بازار تولیدکنندگانی که خارج از این سامانه شفافیت هستند احتمالاً سهم اندک و اعضای داخل این سامانه سهمی افزایشی خواهند داشت . نماینده صمت در خصوص سامانه جامع تجارت همچنین گفت : روغن پایه خریداری شده از بورس باید در سامانه جامع تجارت مشخص گردد چه کالایی تولید شده است و محصول نهایی تولید شده باید زنجیره بعدی آن مشخص گردد . این تعریف کامل از شفافیت از خرید روغن تا انتهای زنجیره خواهد بود .

 راهکار عملی اتحادیه برای سازمان ملی استاندارد

 عضو هیئت مدیره اتحادیه اوپکس در دیدار با معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان ملی استاندارد، خواستار هم افزایی این سازمان در رفع مشکلات ریشه‌ای صنایع هیدروکربن و فراورده های روغنی شد .حسین منیری در گفتگو با پایگاه اطلاع رسانی اوپکس افزود : در جلسه ای که با آقای اسلام پناه به همراه دبیر کل اتحادیه و دبیر کمیسیون هیدروکربن برگزار شد، مشکلات مربوط به این صنایع از جمله سوخت تقطیری، آزمایش‌ها و استاندارد سازی بررسی گردید .منیری با تاکید بر اعتماد سازمان ملی استاندارد به اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی ایران در کنترل نمونه ها و پیشگیری از تخلفات ادامه داد : در دیدار بعدی که با آقای ساده معاون ارزیابی کیفیت این سازمان انجام گرفت، از شیوه نمونه گیری سازمان ملی استاندارد انتقاد گردید و درخواست شد بازرسی‌ها به شیوه نامحسوس و رندوم پیگیری شود .در این جلسه معاون ارزیابی کیفیت سازمان ملی استاندارد ضمن تاکید گلوگاه‌های جاری در این سازمان درخواست نمود اتحادیه تا پایان ماه جاری پیشنهاد و راهکار عملی خود را در رفع این مشکلات ارائه نماید .

 تعطیلی واحدهای تولیدی در دستور کار امور بین الملل شرکت ملی نفت !

پیام

متاسفانه عملکرد نامناسب امور بین‌الملل شرکت ملی نفت در قیمت گذاری میعانات گازی و نحوه عرضه آن در داخل و خرید بسیار گران بنزین و گازوئیل وارداتی، به تقویت و تشدید مافیای خام‌فروشی دامن زده است . رئیس هیئت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت گاز و پتروشیمی ایران ادامه داد: مدیریت امور بین‌الملل شرکت ملی نفت، قیمت خوراک واحدهای تولیدکننده داخلی را حتی از قیمت خام فروشی میعانات گازی به صورت صادراتی هم گران‌تر تعیین نموده است . "احمد معروف خانی" با تاکید بر اینکه این اقدام هیچ توجیه و منطق کارشناسی نداشته و به مافیای خام‌فروشی منجر شده است، افزود : با توجه به بیانات مقام معظم رهبری و قوانین بالادستی مبنی بر جلوگیری از خام‌فروشی، باید واحدهای تولیدی داخلی را تقویت نماییم . مدیریت امور بین الملل نفت با تصمیمات غیرکارشناسانه و صرفاً با بهانه جویی هایی مانند تنظیم بازارهای صادراتی به نحوی عمل نموده است که طی سه ماه اخیر، اکثر واحدهای تولیدکننده داخلی تعطیل شدند و همچنین عرضه های میعانات گازی در بورس فروش نمی روند . رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت گاز و پتروشیمی ایران با بیان اینکه وزارت نفت "مهار تولید" را در دستور کار خود قرار داده است، افزود : واحدهای تولیدی با توجه به کمبود تولید داخلی و رفع نیاز استراتژیک کشور، مجبور به خرید بنزین و گازوئیل وارداتی هستند، اما امور بین‌الملل شرکت ملی نفت، واردات خود را با ۸۰ الی ۹۰ دلار بالاتر از آنچه می توانست انجام شود خریداری نموده که رانتی ۱۰۰ الی ۲۰۰ میلیون دلاری را به واسطه ها و دلالان ها هدیه نموده است  معروفخانی با بیان اینکه هیچ مدیر متعهد و متخصصی نمی‌تواند چنین تصمیم گیری های فاجعه‌باری داشته باشد گفت : شیوه سواپی که انجام میشود و هزینه بسیار گزافی را متحمل کشور می نماید، همچنین قیمت گذاری خوراک میعانات گازی که برای صنایع داخلی گرانتر از خام‌فروشی صادراتی است و نحوه عرضه ها و صادرات فرآورده‌های ویژه از جمله مسائل جدی هستند که باید وزیر نفت و سایر بخش‌های دولت به آن ورود نموده و حساسیت بیشتری به خرج دهند . انتظار می‌رود باید در تصمیم گیری ها و تصمیم سازی های فرادست کشور که در راستای منافع ملی اتخاذ می گردد، از نظر کارشناسان اهل فن در تشکل های خصوصی بهره برد.

 چشم انداز توسعه صادرات قیر

پیام

در جلسه ای که با حضور هیئت رئیسه و اعضای کمیسیون قیر، رئیس و دبیر کل انجمن قیر و دکتر علی رحیمی از موسسه مطالعات بین المللی انرژی برگزار شد در خصوص پژوهش در این صنعت و گلوگاه های موجود بحث و تبادل نظر انجام گرفت . رحیمی ضمن شنیدن نظرات کارشناسی اعضا، عنوان نمود در پروژه ای که میان مرکز پژوهش‌های اتاق ایران و موسسه مطالعات بین‌المللی انرژی مورد توافق قرار گرفته، بررسی وضعیت موجود و چشم انداز صنعت قیر در ایران و  جهان مورد بررسی قرار خواهد گرفت . این پروژه از شش ماه پیش آغاز شده و در سه فاز میباشد : فاز اول درباره چشم انداز این صنعت در داخل کشور و وضعیت تولید وی بی و مقایسه اقتصادی نفت کوره و وی بی در داخل ساختار صنعت قیر و مقررات آن مورد بررسی قرار گرفته است . در فاز دوم، چشم انداز صنعت قیر در دنیا در ۱۷۰ کشور، همچنین آمار تولید کنندگان و مصرف کنندگان قیر و وضعیت چشم‌انداز گذشته و آتی مورد بررسی قرار گرفته و از بین آنها یکسری کشور را به عنوان کشورهای هدف که بیشترین واردات در سال آینده را انجام می‌دهند مشخص کردیم و در فاز سوم با همکاری اعضای فعال در این صنعت، استخراج راهبردها و سیاست های توسعه صادرات قیر در بلند مدت و کوتاه مدت در کشور مورد بررسی قرار خواهد گرفت .

 

تهیه و تنظیم : امیرعباس امامی

۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ ۱۷:۲۶
تعداد بازدید : ۲۰۴