امکان حضور مردم در تجارت نفت با ‌‌‌‌‌‌اوراق گواهی سپرده نفت‌خام

عرضه نفت در بورس انرژی از طریق اوراق گواهی سپرده نفت‌خام، اقدامی مناسب برای تنوع‌‌‌‌‌‌بخشی به مبادی تجاری و حضور مردم در تجارت نفت است و بخش‌خصوصی می‌تواند از فرصت پیش‌آمده بیشترین استفاده را داشته باشد. ‌‌‌‌‌‌فرشاد جامع‌اصل کارشناس نفت، درباره تنوع‌‌‌‌‌‌بخشی در مبادی فروش نفت اظهار کرد: اینکه باید در مشتری‌‌‌‌‌‌یابی متنوع عمل کنیم، شکی نیست و هر کشوری که دارنده‌‌‌‌‌‌ منابع هیدروکربنی است و می‌تواند به بازار ارائه دهد، طبیعتا سعی می‌کند طیف مشتری‌‌‌‌‌‌های خود را پررنگ‌‌‌‌‌‌تر و سبد مشتری‌‌‌‌‌‌ها را پرتعداد‌‌‌‌‌‌تر کند.
وی با بیان اینکه این امر مستلزم روابط دیپلماتیکی است که آن کشور با کشور‌‌‌‌‌‌های هدف داشته باشد‌‌‌‌‌‌، گفت: تا زمانی‌که روابط و مناسبات سیاسی قوت پیدا نکند و با کشور‌‌‌‌‌‌های بیشتری ارتباط نگیریم، طبیعتا ارتباطات تجاری نیز دچار مشکل خواهدشد. جامع‌اصل ادامه داد: ما در حال‌حاضر پنجره صادراتی خود را به کشور‌‌‌‌‌‌های دیگر محدود کرده‌‌‌‌‌‌ایم و بسته‌شدن پنجره صادراتی به دلیل مناقشات سیاسی است که با کشور‌‌‌‌‌‌های مربوطه داریم، اگر مناقشات برطرف شود طبیعتا تعاملات تجاری هم باز‌‌‌‌‌‌تر می‌شود و می‌توانیم مشتری‌‌‌‌‌‌های بیشتری پیدا کنیم و البته بخش‌خصوصی نمی‌تواند وارد شود. این کارشناس حوزه نفت گفت: بخش‌خصوصی به تنهایی وقتی موانعی از این دست را مقابل راه خود ببیند، خیلی نمی‌تواند فعال باشد. وی با اشاره به رویکرد دولت سیزدهم در عرضه نفت در بورس انرژی از طریق اوراق گواهی سپرده نفت‌خام گفت: عرضه نفت در بورس انرژی از طریق اوراق گواهی سپرده نفت‌خام یک اقدام رو به جلو برای تنوع‌‌‌‌‌‌بخشیدن به مبادی تجاری و حضور فعال مردم در تجارت نفت است.

بخش‌خصوصی که مدت‌ها منتظر امکان حضور در این بازار بوده، می‌‌‌‌‌‌تواند از فرصت پیش‌آمده بیشترین استفاده را ببرد. عرضه نفت در بورس یک بازی دو سر برد است. ‌‌‌‌‌‌این کارشناس حوزه نفت درباره اختیار قرار‌دادن منابع حاصل از عرضه نفت در بورس برای توسعه میادین نفتی، بیان کرد: توسعه میادین برای ما به‌نوعی از نان شب واجب‌تر است‌‌‌‌‌‌، به‌طور مثال در میدان نفت پارس‌جنوبی که یک میدان مشترک است، ما مدت‌های زیادی تمام هم و غم را برای برداشت گذاشتیم و بازیابی، افزایش ضریب برداشت، بازیافت و توسعه میادین را مدنظر قرار ندادیم، بنابراین از کشور همسایه که در این زمینه‌ها با ما مشترک است، عقب ماندیم.

وی ‌‌‌‌‌‌بیان کرد: ما برای توسعه میادین هیچ سرمایه‌گذاری خاصی نکردیم و این‌ها همه درحالی است که گفته می‌شود تقریبا تا سال‌١۴٠۴ سالی یک فاز فشار کاهش تولید خواهیم داشت، ‌‌‌‌‌‌اگر ما درحال‌حاضر از ٢۴فاز ٧٠٠‌میلیون متر‌مکعب در روز تولید می‌کنیم، سالی ٢٨‌میلیون متر‌مکعب تقریبا کاهش تولید خواهیم داشت و این موضوع بسیار نگران‌کننده است. جامع اصل تاکید کرد: تا ۴ سال‌آینده تولید گاز از میدان گازی پارس‌جنوبی به ٣۵٠‌میلیون متر‌مکعب می‌رسد و تقریبا نصف چیزی که در حال‌حاضر تولید می‌شود، تولید خواهد شد و این امر زنگ خطر بزرگی است که باید هرچه سریع‌تر شرایطی را فراهم کنیم که در توسعه میادین کلی کشور سرمایه‌گذاری شود.
۱۷ خرداد ۱۴۰۲ ۱۰:۴۸
فارس |
تعداد بازدید : ۴۷