رئیسجمهوری در دومین سالگرد پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری بر ایجاد بازارهای جدید نفت برای کشور در آمریکایلاتین تاکید کرده است؛ موضوعی که افزون بر افزایش نقش ایران در این منطقه، به افزایش صادرات نفت کشور نیز انجامیده است. صادرات نفت ایران بهدلیل تحریمها در سالهای گذشته با کاهشی قابلتوجه همراه بود و دولت قبل افزایش صادرات نفت را تنها با حل برجام و رفع تحریمها ممکن میدانست. با روی کار آمدن دولت سیزدهم اما، توجه به استفاده از روشهای مختلف برای فروش و صادرات نفت موردتوجه قرار گرفت و به این ترتیب ظرفیت تولید نفت ایران افزایش یافت تا زمینه رشد صادرات نیز فراهم شود. در همان روزهای نخست دولت سیزدهم، بازاریابی و البته بازارسازی برای نفت ایران آغاز شد. مشتریان سنتی نفت دوباره خریدار شدند و علاوهبر آنها، برخی مشتریان دور و نزدیک نیز به صف خریداران نفت ایران پیوستند. بر اساس آمار آژانس بینالمللی انرژی، با وجود محدودیتهای مالی سخت و ادامه تحریمها، ایران موفقشده تولید نفتخام خود را حدود ۱۴۰هزار بشکه در روز در سال۲۰۲۲ (سال گذشته میلادی) افزایش دهد و به میانگین ۵
به نظر میرسد ایران فروش سریع نفت به چین که از سهماه سوم سالگذشته میلادی (تابستان ۱۴۰۱)، حدود یکمیلیون بشکه در روز بوده را حفظ کرده است. صادرات بیشتر، تولید نفت ایران را از ابتدای سالجاری میلادی با رشد ۳۵۰هزار بشکهای به حدود ۹/ ۲میلیون بشکه در روز در ماه مه ۲۰۲۳ (اردیبهشت و خرداد) رسانده است و ایران همچنان میتواند شبکه نفتی گسترده خود را حفظ کند. اما همانگونه که تاکید شد، فروش و صادرات نفت ایران تنها به مشتریان سنتی مانند چین محدود نبودهاست و بازار نفت کشور در دولت سیزدهم تا آن سوی دریای کارائیب و آمریکایلاتین گسترش یافت. در این زمینه ایران با بازسازی پالایشگاههای نفت ونزوئلا، در کنار صادرات خدمات فنی و مهندسی، صادرات نفت برای استفاده در این پالایشگاهها را در دستور کار قرار داد که نخستین مورد آن بازسازی پالایشگاه الپالیتو بودهاست.
مزیت بزرگ در بازارسازی برای نفت ایران در آمریکایلاتین این است که افزون بر صادرات نفت بدون تخفیفهای مرسوم در شرایط تحریم، فرآوردههای نفتی تولیدشده نیز در همان منطقه بهفروش میرسد که درآمد ارزی بیشتری برای کشور بهدنبال خواهد داشت. شایان ذکر است که در سفر سیدابراهیم رئیسی به منطقه آمریکایلاتین، قراردادهای مختلف نفتی به امضا رسیدکه از مهمترین آن میتوان به تعمیرات اساسی ایستگاه تقویت فشار گاز توسط یک شرکت دانشبنیان، بازسازی پایانه نفتی خوزه و... اشاره کرد که میتواند در آینده نقش ایران در بازار نفت منطقه آمریکایلاتین را توسعه دهد و این منطقه را به یکی از بازارهای مطمئن صادرات نفت ایران تبدیل کند.