تازهترین نظرسنجی رویترز حکایت از این دارد که مشکلات اقتصادی مانع افزایش قیمتهای جهانی نفتخام در سال۲۰۲۳ میلادی میشود. نظرسنجی این خبرگزاری نشان داد قیمت نفت امسال برای افزایش با موانع بسیاری همراه است زیرا اوضاع اقتصاد جهانی مانع از رشد اقتصادی شدهاست، در عینحال با توجه به امکان احیای شرایط اقتصادی چین پس از لغو محدودیتهای ناشی از مهار شیوع ویروسکرونا و برنامه کاهش عرضه ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپکپلاس)، شرایط برای تقویت قیمتها وجود دارد.
نظرسنجی رویترز از ۳۷ اقتصاددان و تحلیلگر نشان میدهد میانگین قیمت نفتخام برنت در سال۲۰۲۳ میلادی به ۸۳ دلار و ۳سنت برای هر بشکه میرسد، درحالیکه این پیشبینی در ماه مه ۸۴دلار و ۷۳سنت برای هر بشکه برآورد شده بود. پیشبینیها حکایت از این دارد شاخص نفتخام برنت دریایشمال که پس از کاهش حدود ۱۳درصدی تاکنون در سال۲۰۲۳ میلادی حدود ۷۵ دلار به ازای هر بشکه معامله میشود، در سه ماه سوم به میانگین ۸۳ دلار و ۲۸سنت و در سهماه چهارم به بالای ۸۶ دلار برای هر بشکه برسد. پیشبینیها برای نفتخام شاخص دبلیوتیآی آمریکا نیز از ۷۹ دلار و ۲۰سنت در ماه گذشته میلادی، به ۷۸ دلار و ۳۸سنت به ازای هر بشکه در سال۲۰۲۳ رسید. اوله هانسن، رئیس راهبرد کالایی بانک ساکسو در اینباره گفت: از آنجا که برآوردها درباره رشد تقاضای بالای اوپک و آژانس بینالمللی انرژی برای جلوگیری از فشار کاهشی بیشتر بر قیمتهای جهانی نفتخام باید به نتیجه برسد، سه ماه سوم بازه زمانی سرنوشتسازی خواهد بود. گلدمنساکس این هفته اعلام کرد افزایش نرخ بهره همچنان بهعنوان عاملی کاهنده برای بازارهای جهانی نفتخام باقی خواهد ماند.
این در حالی است که افزایش پایه نرخ تورم و تضعیف رشد اقتصادی چین بر بازارهای نفت تاثیر گذاشته است. برخی تحلیلگران مشاهده کردند قیمتها بهدلیل اقدامهای محرک و کاهش عرضه اوپکپلاس به رهبری عربستان کاهش یافتهاست. آژانس بینالمللی انرژی اوایل ماهجاری اعلام کرد توافق اوپکپلاس سبب تقویت چشمانداز افزایش قیمتها میشود، درحالیکه شرکت دولتی نفت سعودی آرامکو عربستان پیشبینی کرد تقاضای نفت از سوی چین و هند خطر رکود را در کشورهای توسعهیافته جبران میکند. ایان مور، کارشناس ارشد تحقیقات در موسسه آلمانی برنشتاین گفت: نشانه اندکی از ضعف در تقاضای نفت چین وجود دارد، حتی اگر شرایط پس از لغو محدودیتهای ناشی از کرونا در چین برخی سرمایهگذاران را ناامید کرده باشد، تولید پالایشگران چینی در پنج ماه نخست امسال به سطوح بیسابقهای رسیدهاست.
وی ادامه داد: رشد بیشتر باید با ادامه گسترش فعالیتهای اقتصادی، البته با سرعت کمتر، بهدست آید. بر اساس نظرسنجی رویترز، تقاضای جهانی نفت یک تا ۲میلیون بشکه در روز افزایش مییابد. پنج پاسخدهنده نیز کمبود عرضه نفت در نیمه دوم سال۲۰۲۳ را پیشبینی کردند. دادههای موسسه ریفینیتیو ایکون نشان میدهد حتی در شرایطی که محمولههای دریایی صادرات نفت روسیه در ماه مه به رکورد ۴ساله رسیدهاست، کمبود عرضه تشدید میشود، زیرا مسکو به تقاضای هند، چین و ترکیه پاسخ میدهد. جووانی استانوو، تحلیلگر موسسه یوبیاس در اینباره گفت: زمانیکه این کمبودها در ذخیرهسازهای خشکی قابلمشاهده باشد، انتظار میرود قیمتها روندی افزایشی داشته باشند. پاسخدهندگان بهنظرسنجی رویترز همچنین تا حد زیادی موافق بودند که اوپکپلاس اقدامهایی را برای حفظ کف قیمت نفت در سطوح ۸۰ دلار برای هر بشکه اتخاذ خواهد کرد.