مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی گفت: اگر بتوانیم نفت کوره را در زنجیره ارزشافزوده استفاده کنیم، ۳/ ۱ میلیارد دلار درآمد به ۳ میلیارد دلار در سال میرسد.
به گزارش «شانا»، رضا کاظمنژاد در آیین رویداد گوگردزدایی و ارتقای کیفیت نفت کوره با تاکید بر توسعه زنجیره ارزش نفت خام که در مرکز همایشهای بینالمللی (کوشک) و با حضور وحید زیدیفرد، معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری، عظیم کلانتریاصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت، اسماعیل کفایتی، رئیس پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت برگزار شد، گفت: ۲ میلیون و ۲۰۰هزار بشکه در پالایشگاههای کشور ظرفیت پالایشی وجود دارد که با احتساب ۴۰۰هزار بشکه خوراک میعانات گازی، از یک میلیون و ۸۰۰هزار بشکه باقیمانده ظرفیت پالایش نفت خام در کشور، حدود ۲۵درصد آن به نفت کوره یا وکیوم باتوم تبدیل میشود.وی با اشاره به احداث دو پالایشگاه نو در آینده افزود: با احداث این دو پالایشگاه ظرفیت روزانه پالایشگاههای کشور به دو میلیون و ۴۰۰هزار بشکه و مقدار تولید نفت کوره به ۶۰هزار تن در روز میرسد.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران اظهار کرد: در پالایشگاه امام خمینی شازند واحد تولید بنزین از برشهای سنگین نفتی وجود دارد که نفت کوره را به فرآوردههای سبک و سوخت کشتی با گوگرد زیر نیمدرصد تبدیل میکند. کاظمنژاد با بیان اینکه اختلاف قیمت نفت کوره با گوگرد ۵/ ۳درصد و نیمدرصد در بازارهای جهانی، حدود ۱۰۵ دلار است، تصریح کرد: سالانه حدود ۲ میلیارد و ۱۷۰ میلیون دلار ارزشافزوده از کشور خارج میشود و اگر بتوانیم با هزینههای تولید و ترابری ۶۰درصد این ارزشافزوده را جذب بودجه کشور کنیم، سالانه حدود ۳/ ۱ میلیارد دلار درآمد ایجاد میشود.وی افزود: در سالهای پیش امکان فروش این مقدار نفت کوره وجود نداشت و مجبور به کاهش ظرفیت پالایشگاه یا انبار کردن نفت کوره بودیم تا تولید پالایشگاهها متوقف نشود.مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی با اشاره به اینکه الزام جهانی برای کاهش نفت کوره با گوگرد ۵/ ۳درصد به نیمدرصد برای سوخت کشتیهاست، گفت: اگر بتوانیم نفت کوره را در زنجیره ارزشافزوده استفاده کنیم، رقم ۳/ ۱ میلیارد دلار به ۳ میلیارد دلار در سال میرسد.
کاظمنژاد با بیان اینکه بخشهای خصوصی و دانشبنیان کشور در مقیاس کوچک وارد عرصه گوگردزدایی نفتکوره شدهاند، اظهار کرد: بخش پژوهش و فناوری و مجموعه وزارت نفت نیز این کار را آغاز کرده است.وی از نصب نخستین پایلوت تبدیل نفت کوره به فرآوردههای سبک در پالایشگاه کرمانشاه خبر داد و افزود: تبدیل نفت کوره به فرآوردههایی با ارزشافزوده از دغدغههای مهم وزارت نفت است.همچنین در جریان این مراسم، رئیس پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت گفت: گوگردزدایی با هدف ارزشافزوده پیش از استفاده مازوت و تبدیل آن به فرآورده بهتر، مناسبترین راه کاهش گوگرد در نفت کوره است.
اسماعیل کفایتی گفت: مازوت برشی از برج تقطیر است که بهدلیل گوگرد بالا، کیفیت پایین، مسائل سوء برای محیطزیست، بارانهای اسیدی، خوردگی و... نسبت به برشهای دیگر ارزش کمتری دارد.وی افزود: افزون بر گوگردزدایی مازوت میتوانیم آن را به ارزش افزوده تبدیل کنیم، از این رو افزون بر تولید محصولاتی نظیر گازوئیل، بنزین و... میتوانیم فرآورده با ارزش بالاتر نیز از مازوت بگیریم.رئیس پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت اظهار کرد: ماده ۱۸ قانون هوای پاک استانداردسازی سوخت مازوت تحویلی به صنایع را تکلیف کرده است که نفت کوره با گوگرد ۵/ ۳درصد به نفت کوره با نیمدرصد تبدیل شود و ماده ۵۹ اصلاح الگوی مصرف انرژی، دولت را مکلف به کاهش سالانه ۲درصد نفت کوره کرده است تا مازاد نفت کوره به زیر ۱۰درصد در پالایشگاهها برسد.
وی گفت: گوگردزدایی باید از دو جنبه پسااحتراق و پیش از استفاده بررسی شود، اما بهدلیل مسائل محیطزیستی، پسااحتراق گزینه مناسبی نیست، از این رو با هدف ارزشافزوده باید پیش از استفاده مازوت گوگردزدایی انجام و تبدیل به فرآورده بهتر شود. وی در پایان افزود: برای مدیریت ناترازی گاز باید از مازوت استفاده شود، از این رو باید کیفیت مازوت بهبود یابد و برای این کار سیستمهای جدیدی را برای کاهش مازوت استخراج کنیم.