تلاش برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در دولت سیزدهم از اولویت ویژهای برخوردار است و بر همین اساس طرحهای متنوعی برای این توسعه طراحی شده که یکی از آنها مسیر تابلوی سبز بورس انرژی است. به گزارش «ایرنا» توسعه انرژیهای تجدیدپذیر و پاک یکی از گامهای مهم وزارت نیرو و دولت سیزدهم برای فاصلهگرفتن از سوختهای فسیلی است. بر همین اساس «علیاکبر محرابیان» وزیر نیرو توسعه ۳۰هزار مگاواتی نیروگاههای تجدیدپذیر را از جمله مهمترین برنامههای خود دانستهاست.وزارت نیرو در دولت سیزدهم برنامههایی را برای ساخت نیروگاه تجدیدپذیر ارائه داد که یکی از آنها برنامه احداث ۱۰هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر بود که چهارهزار مگاوات نیروگاه خورشیدی، سههزار مگاوات نیروگاه بادی و سههزار مگاوات برای احداث نیروگاه خود تامین صنایع است.
در روزهای اخیر نیز ساخت ۳۰هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در مدت پنج سالدر جلسه شورایعالی انرژی به تصویب رسیدکه نوید آیندهای روشن در زمینه احداث نیروگاههای تجدیدپذیر در کشور را میدهد. بر ایناساس، صندوق توسعهملی پنجمیلیارد دلار برای ساخت نیروگاههای تجدیدپذیر اختصاص داد.سال گذشته هم وزارت نیرو با هدف تسهیل توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، تابلوی سبز بورس انرژی را راهاندازی کرد. این تابلو با هدف برطرفکردن نیاز صنایع و بخش اداری به احداث نیروگاههای تجدیدپذیر راهاندازی شدهاست.در همین زمینه، سخنگوی صنعت برق گفت: با رونق معاملات برق در تابلوی سبز بورس انرژی شاهد توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر هستیم.بر اساس اعلام شرکت مدیریت شبکه برق ایران، «مصطفی رجبیمشهدی» افزود: بر اساس ماده۱۶ قانون جهش تولید دانشبنیان، صنایع بالای یک مگاوات موظف هستند دستکم یکدرصد از مصرف برق خود را از نیروگاههای تجدیدپذیر تامین کنند و سالانه این سهم را به مقدار یک واحددرصد افزایش و در پنج سالبه پنجدرصد برسانند.
وی با اشاره به مصوبههای هیاتدولت، ادامهداد: دستگاههای دولتی و اجرایی کشور نیز موظف هستند تا ۲۰درصد از مصرف خود را از منابع تجدیدپذیر تامین یا خریداری کنند. به گفته سخنگوی صنعت برق، بهمنظور تسهیل تامین برق صنایع و مصرفکنندگان مذکور از انرژیهای پاک، وزارت نیرو با همکاری بورس انرژی اقدام به راهاندازی تابلوی معاملات برق سبز کرد. رجبیمشهدی با تاکید بر اینکه صنایع مذکور میتوانند نسبت به ساخت نیروگاه تجدیدپذیر نیز اقدام کنند، گفت: با راهاندازی تابلوی معاملات سبز در بورس انرژی، از ابتدای خرداد تا پایان مهر سالجاری در مجموع بیش از ۱۴۹میلیون کیلووات ساعت انرژی تولیدی برق نیروگاههای تجدیدپذیر به ارزش بیش از ۳۶۶میلیاردتومان در این تابلوی مبادله شدهاست.مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران افزود: تا پایان مهرماه ۲۰ نیروگاه خورشیدی، چهار نیروگاه بادی و یک نیروگاه برقآبی کوچک با مجموع ظرفیت منصوبه نزدیکبه ۱۹۵ مگاوات که متقاضی حضور در بورس بودند، برای حضور در معاملات تابلوی سبز به شرکت بورس انرژی معرفی و مجوز حضور آنها در بورس صادر شدهاست.
وی خاطرنشان کرد: وزارت نیرو نهفقط تحویل برق معاملهشده در تابلوی سبز را تضمین میکند، بلکه خریداران برق تجدیدپذیر را به میزان برق خریداریشده از تابلوی سبز از شمول برنامههای مدیریت مصرف نیز خارج میکند.رجبی مشهدی درباره ناترازی در ایام تابستان بیسابقه سال۱۴۰۲، گفت: برق مبادلهشده در تابلوی سبز در ماههایگرم به خریداران تحویل شد و بر اساس آمار بورس انرژی، بیشترین میزان برق مبادلهشده در تابلوی سبز مربوط به تحویل تیرماه ۱۴۰۲ به میزان ۷۵ مگاوات ظرفیت در هر ساعت بود که بهطور کامل به مصرفکنندگان تحویل شد.این مسوول افزود: از ابتدای راهاندازی تابلوی معاملات برق سبز بورس انرژی، تعداد ۶۳مشترک در هفت شرکت برق منطقهای و ۱۱ شرکت توزیع نیروی برق اقدام به خرید برق از تابلوی برق سبز کردهاند.سخنگوی صنعت برق گفت: صنایع بالای یک مگاوات میتوانند با حضور در بورس انرژی علاوهبر انجام تعهدات قانونی خود برای تامین برق سبز، بهمنظور بهرهبرداری از مزایای نیروگاههای تجدیدپذیر نسبت به سرمایهگذاری و ساخت نیروگاه خورشیدی یا بادی اقدام کنند.