مدیرعامل شرکت مایعسازی گاز طبیعی ایران گفت: با راهاندازی فاز نخست طرح ایران الانجی افزون بر صادرات الانجی و ارزآوری به مقدار ۲.۵ میلیارد دلار برای کشور، امکان تزریق گاز به شبکه سراسری برای رفع چالش ناترازی گاز در کشور نیز وجود دارد و میتوانیم به اندازه دو فاز پارس جنوبی به شبکه سراسری گاز شیرین تزریق کنیم.
به گزارش اوپکس به نقل از ایلنا از وزارت نفت، هادی امیرشقاقی با بیان اینکه با خروج از رکود بلندمدت ۸ ساله موفق شدیم زمینه کار و اشتغال قریب به هزار و ۵۰۰ نفر را بهصورت مستقیم در طرح فراهم کنیم، گفت: فاز نخست طرح دارای پیشرفت تجمعی ۵۳ درصد بوده و دربرگیرنده تعدادی زیرپروژه شامل کارخانه شیرینسازی، کارخانه مایعسازی، مخازن ذخیرهسازی محصول، خطوط ارتباطی میان مخازن و اسکله، تأسیسات دریایی و نیروگاه سیکل ترکیبی و بخش آب است که مخازن ذخیرهسازی شامل دو مخزن ذخیرهسازی پروپان و بوتان هریک به ظرفیت ۳۰ هزار مترمکعب و سه مخزن ذخیرهسازی الاناجی هریک به ظرفیت ۱۴۰ هزار مترمکعب میشود که پیشرفت فیزیکی مخازن ذخیرهسازی محصول از ۹۹ درصد عبور کرده است.
وی افزود: پروژه بعدی خطوط ارتباطی مخازن تا اسکله صادراتی شامل پایپرکهای عظیم، خطوط لوله انتقال محصول، کمپرسورهایبویلاف، بازوهای بارگیری محصول، تجهیزات برق و ابزار دقیق مرتبط است که مهندسی تفصیلی و سفارشگذاری اقلام دیرتحویل انجام شده و پروژه در حال پیشرفت است.
مدیرعامل شرکت مایعسازی گاز طبیعی ایران اظهار کرد: اصلیترین واحدهای فرآیندی طرح شامل پروژههای شیرینسازی و مایعسازی گاز است که کارخانه شیرینسازی دارای دو ردیف موازی است و هریک ۲۸ میلیون مترمکعب گاز ترش را دریافت میکنند و عملیات فرآورش و شیرینسازی گاز غنی را انجام میدهند. پیشرفت فیزیکی ردیف اول این کارخانه در محدوده ۶۵ درصد و ردیف دوم بیش از ۷۰ درصد است. خطوط زیرزمینی اجرا و ۳ هزار تن سازه فلزی نصب شده و سفارشگذاری و نصب ۷ هزار و ۵۰۰ تن سازه فلزی دیگر و نصب ۵۰۰۰ تن تجهیزات در حال انجام است.
امیرشقاقی گفت: مطابق برنامه پیشراهاندازی واحدهای ۱۱ و ۱۲ کارخانه شیرینسازی امسال و راهاندازی ردیف دوم آن اواخر سال بعد انجام میشود و از اوایل سال ۱۴۰۴ ردیف دوم شیرینسازی وارد مدار خواهد شد.
وی تصریح کرد: طرح ایران الانجی دارای دو ردیف مایعسازی گاز طبیعی با مجموع ظرفیت تولید و صادرات ۱۰.۵ میلیون تن الانجی در سال است که اجرای فاز به فاز طرح و راهاندازی تدریجی همه بخشها و کارخانهها با هدف تکمیل گام به گام طرح و همزمان درآمدزایی برای شرکت در دستور کار قرار دارد و تکمیل بخشهای جداسازی ترکیبات سنگین گاز و مایعسازی گاز طبیعی با بهرهگیری از توان پیمانکاری شرکتهای توانمند داخلی، ظرف مدت ۳ سال نهایی خواهد شد.
تبدیل الانجی به گاز طبیعی مستلزم وجود تأسیسات ریگسیفیکیشن
مدیرعامل شرکت مایعسازی گاز طبیعی ایران ادامه داد: از نظر فنی و بدون خلل به طرح اصلی، امکان معکوسسازی بخشی از فرآیند کارخانه با دریافت محصول نهایی (LNG) از فروشندگان و ذخیرهسازی آن در مخازن ذخیرهسازی طرح و تبدیل آن به گاز طبیعی شیرین وجود دارد که البته این کار مستلزم تکمیل اسکله برای پهلوگیری کشتیهای الانجیبر و ایجاد تأسیسات ریگسیفیکیشن (Regasification) خواهد بود. در این حوزه با توجه به پیشرفت فیزیکی ۹۹ درصد مخازن ذخیرهسازی و پیشرفت بیش از ۵۰ درصد تأسیسات دریایی طرح، در صورت ابلاغ کار و در چارچوب شیوهنامه جذب سرمایهگذار بهمنظور افزایش پایداری تأمین گاز طبیعی ابلاغی از سوی وزیر نفت و البته تأمین منابع مالی مورد نیاز، امکان تأمین بخشی از کسری شبکه گاز از این طریق وجود دارد و میتوانیم به اندازه دو فاز استاندارد پارس جنوبی گاز به شبکه سراسری تزریق کنیم.
امیرشقاقی با اشاره به خوراک مصرفی مجموعه ایران الانجی گفت: خوراک مصرفی این طرح از خروجی لختهگیر فاز ۱۴ پارس جنوبی تخصیص داده شده است و در مرحله احداث خط لوله دریافت خوراک هستیم.
وی در پایان گفت: طرح ایران الانجی دارای نیروگاه سیکل ترکیبی با مجموع ظرفیت هزار و ۱۳۰ مگاوات شامل پنج واحد گازی ۱۶۲ مگاواتی و دو واحد بخار ۱۶۰ مگاواتی است که واحدهای گازی نیروگاه به ظرفیت ۸۱۰ مگاوات، در هفته دولت سال پیش با حضور وزیر نفت بهصورت رسمی افتتاح شد که از مجموع ظرفیت تولیدی بخشی در اختیار پالایشگاههای گازی پارس جنوبی و بخش دیگر آن در اختیار صنایع پرمصرف و عمده کشور مانند آلومینیوم و مس قرار میگیرد، البته در فصل گرما نیز همسو با ایفای مسئولیتهای ملی در همکاری با شبکه سراسری برق بخشی از ظرفیت نیروگاه در خدمت تأمین نیاز مردم قرار گرفت.