رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: اگر قرار است گام بلندی در توسعه انرژیهای تجدیدپذیر برداریم، ضرورت دارد منابع مالی را تجمیع کرده و به خدمت بگیریم. به گزارش «ایرنا» «محمدصادق خیاطیان» در مراسم امضای تفاهمنامه همکاری با سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق ایران افزود: اگر قرار است که کار بزرگ احداث ۱۰هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر عملیاتی شود باید منابع مالی آنهم بزرگ باشد. وی ادامه داد: تجمیع منابع مالی گامهای بلندی را عملی خواهد کرد.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی خاطرنشان کرد: موضوع بهرهوری در کشورمان مغفولمانده و این امر در بخش انرژی نیز چندان موردتوجه نبودهاست. خیاطیان به امضای تفاهمنامه با ساتبا اشاره کرد و گفت: یک بعد این تفاهمنامه به موضوع بهرهوری میپردازد که اگر درست به آن پرداخته شود رشد اقتصادی خوبی در کشور رقم خواهد زد. وی پاسخگویی در بهرهوری انرژی را پرداختن به انرژیهای تجدیدپذیر برشمرد و گفت: موضوع توجه به انرژیهای تجدیدپذیر در دولت در اولویت قرار گرفتهاست. رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی ادامه داد: برای این موضوع هم یک اقدام مبارکی انجام شد که تبدیل به برنامه دولت هم شد و آن توسعه ۱۰هزار مگاواتی انرژیهای تجدیدپذیر است. خیاطیان افزود: برای توسعه ۱۰هزار مگاواتی انرژیهای تجدیدپذیر باید از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان استفاده کرد. وی خاطرنشان کرد: اگر برای این توسعه ظرفیت شرکتهای دانشبنیان نادیده گرفته شود، کشور وابستهای خواهیم شد.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی بر ضرورت بهخدمتگرفتن ظرفیت دانشبنیانها برای داخلیسازی تجهیزات موردنیاز تاکید کرد و گفت: ظرفیتهای دانشبنیان داخلی را با ساتبا به اشتراک خواهیم گذاشت تا داخلیسازی با کمک آنها سرعت گیرد. خیاطیان ادامه داد: شرکتهای دانشبنیان هم باید هرجا که در این بخش گلوگاهی وجود دارد، ورود کرده و با داخلیسازی نسبت به برطرفکردن نیازها اقدام کنند.
مراسم امضا و مبادله تفاهمنامه اعطای تسهیلاتریالی برای توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر به ارزش ۳۰هزار میلیاردتومان، بین محمود کمانی معاون وزیر نیرو، رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) و محمدصادق خیاطیان، مدیرعامل صندوق نوآوری و شکوفایی در محل سازمان ساتبا امضا و مبادله شد.این تفاهمنامه بهمنظور اعطای تسهیلات به پروژههای تجدیدپذیر از جمله قراردادهای عرضه برق سبز، نیروگاههای خود تامین صنایع و نیروگاههای تجدیدپذیر واقع در شهرکهای صنعتی و همچنین شهرکهای تخصصی خورشیدی و تامین منابع مالی به ارزش ۳۰هزارمیلیاردتومان طی ۵ سالبین ساتبا و صندوق نوآوری و شکوفایی امضا و مبادله شد.
پروانه احداث ۳۵۰۰مگاوات نیروگاه توسط وزارت نیرو
وارد مدارکردن ۴هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر به شبکه سراسری برق از جمله برنامههای توسعهای وزارت نیرو در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر است که در قالب مشارکت با صنایع در حال اجراست و در همین رابطه تاکنون بالغ بر ۳۵۰۰ مگاوات پروانه احداث نیروگاه توسط وزارت نیرو صادر شدهاست.
به گزارش «ایرنا» این وزارتخانه بنا دارد تا در قالب برنامهای تحتعنوان توسعه نیروگاهی جهت تامین برق صنایع به دو روش متفاوت و در تعامل با صنایع، اقدام به توسعه انرژیهای تجدیدپذیر کند که امید میرود در پی به نتیجه رسیدن این اقدامها، علاوهبر افزایش ظرفیت تولید برق کشور، میزان تامین برق صنایع بهویژه در فصل تابستان افزایش یابد. بر اساس این اقدام صنایع میتوانند در زمینهایی که مالکیت آن در اختیار آنهاست، در هر نقطه از کشور که مایل باشند و البته زیرساختهای فنی و مهندسی احداث نیروگاه در آن فراهم باشد اقدام به احداث نیروگاه تجدیدپذیر کنند و پس از تحویل برق تولیدی آن به شبکه سراسری، معادل همین برق را در محل صنعت خود از شبکه تحویل بگیرند.اتفاقی که علاوهبر کاهش قابلتوجه هزینههای انتقال برق برای صنایع، به آنها اجازه میدهد تا از دیگر تسهیلاتی که در همین زمینه وزارت نیرو برای آنها درنظر گرفتهاست، بهرهمند شوند.
از جمله این تسهیلات در اولویت قرارگرفتن این صنایع برای تامین برق پایدار در فصلگرم سالاست. علاوه بر این موارد و باهدف افزایش جذابیت احداث نیروگاه تجدیدپذیر توسط صنایع، عدماعمال محدودیت در دوران مدیریت بار معادل ۳۰درصد بالاتر از ظرفیت تولیدی نیروگاه احداثشده، مشمول صنایع خواهد شد. مجموعه اقدامها و برنامههایی که سبب شدهاست تا هماکنون بالغ بر سههزار و ۵۰۰ مگاوات پروانه احداث نیروگاه تجدیدپذیر برای صنایع صادر شود و پیشبینی میشود در ادامه مسیر بهواسطه استقبال صنایع از این برنامه شاهد افزایش پروانههای صادرشده احداث نیروگاه باشیم.هر چند همه این برنامهها و اقدامهای وزارت نیرو و دولت سیزدهم برای جذب مشارکت صنایع در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر نیست و در قالب ماده۱۶ قانون جهش دانشبنیان نیز صنایعی که بالای یک مگاوات مصرف انرژی برق دارند، قرار است سالانه یکدرصد انرژی خود را از محل انرژیهای تجدیدپذیر تامین کنند و هر سالنیز یکدرصد به این ظرفیت اضافه کنند.
خریداری برق از طریق تابلوی سبز بورس
بر این اساس صنایعی که در مسیر تحقق این برنامه با وزارت نیرو تعامل دارند نیز در فصلگرم سالمشمول تسهیلاتی که در جریان توسعه انرژیهای تجدیدپذیر از محل قانون مانعزدایی از صنعت برق به آن اشاره شد، قرار خواهند گرفت و در صورت عدممشارکت در این طرح نیز باید معادل این یکدرصد برق موردنیاز را از طریق تابلوی سبز بورس خریداری کنند. مجموعه روشها و اقداماتی که به آن اشاره شد، سببشدهاستقبال خوبی از سوی صنایع از برنامههای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در کشور صورت پذیرد و بهعنوان نمونهتنها فولادسازان اصفهانی بهتنهایی قرار است ۶۰۰ مگاوات انرژی تجدیدپذیر وارد شبکه سراسری برق کشور کنند و شرکت ملی مس نیز توسعه ظرفیت تولید انرژی تجدیدپذیر تا یکهزار مگاوات را در برنامه خود گنجانده است.
در کنار این برنامهها که عمدتا مخاطب آن صنایع بزرگ هستند، صنایع کوچک و متوسط نیز قرار است برنامههای جداگانهای را در پیش بگیرند که بهعنوان نمونه، توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر در شهرکهای صنعتی با ظرفیت ۱۰۰ کیلووات تا ۳ مگاوات از جمله این برنامههاست که مشمول تسهیلات درنظر گرفتهشده برای صنایع بزرگ نیز خواهدشد. همچنین توافقی میان وزارت نیرو با شهرکهای صنعتی صورتگرفته که بهموجب آن قرار است شهرکهای تخصصی خورشیدی ساخته شود که موافقتهای اولیه این طرح نیز انجامشده و توافقنامههای آن امضا شدهاست. بر اساس بررسیهای انجامشده تاکنون ۱۹شهرک تخصصی خورشیدی در این قالب در سفرهای استانی رئیسجمهور به تصویب رسیده و فرآیند عملیاتیکردن آن نیز در حال انجام است، اقدام جدید و متفاوتی که در قالب آن نیز امکان ایجاد نیروگاههایی تا ۳ مگاوات فراهم میشود.