ردپای نفت در همه بخش‌های کشور دیده می‌شود

مدیر مرکز اسناد و موزه‌های صنعت نفت با بیان اینکه در هر موضوعی که ورود می‌کنیم، ردپایی از نفت در آن وجود دارد، گفت: این موضوع در منطقه خوزستان، شهر مسجدسلیمان یا شهر آبادان که تأسیسش برپایه پیداش نفت بود، بسیار مشهود است.
به گزارش شانا به‌نقل از مدیریت مرکز اسناد و موزه‌های صنعت نفت، حسین شاملی با بیان اینکه هویت صنعت نفت بین کارکنان و مدیران این صنعت به‌خصوص وزیر نفت اهمیت بسیاری دارد، گفت: این هویت نمایشگر بخشی از رویدادهای اقتصادی، سیاسی، مذهبی و انقلابی و حتی غیرتی کارکنان صنعت نفت در ۱۱۶ سال گذشته است که موضوع جنگ تحمیلی و تحریم‌ها نیز در آن دیده می‌شود.

وی تصریح کرد: در هر موضوعی که ورود می‌کنیم، ردپایی از نفت در آن وجود دارد. این موضوع در منطقه خوزستان یا شهر مسجدسلیمان یا شهر آبادان که تأسیسش برپایه پیداش نفت بود، بسیار مشهود است.

مدیر مرکز اسناد و موزه‌های صنعت نفت بیان کرد: شرکت ملی نفت ایران در دنیا شرکتی شناخته‌شده است که این موضوع نشان‌دهنده عظمت صنعت نفت ایران، و در مرتبه‌ای بالاتر نمایانگر عظمت ملت ایران است؛ ملتی که در مقاطع مختلف، هم در کشور و هم در جهان به‌واسطه موقعیت اقتصادی و جغرافیایی، تأثیرگذاری مستقیمی بر امور داشته‌اند.

مقاطع تاریخی نفت ایران

شاملی با بیان اینکه ما دو مقطع را در تاریخ نفت داریم که جدا از مبحث پیدایش نفت در ایران به‌صورت صنعتی و توسعه آن، شاهد نقش پررنگ ملت در آن هستیم، گفت: یک مقطع مربوط به سال ۱۳۲۹ تا ۱۳۳۱ می‌شود که طی آن ملی‌شدن صنعت نفت به وقوع پیوست و شرکت‌های خارجی و کارشناسان آن‌ها از ایران رفتند و در پی آن تحریم‌های شدیدی علیه ملت ایران اعمال شد. در آن برهه زمانی، با مقاومتی که در صنعت نفت شکل گرفت، ایران سرافرازانه از تهدیدها خارج شد.

وی ادامه داد: مقطع دوم صنعت نفت، مربوط به انقلاب ۱۳۵۷ است که پس از آن شاهد شکوفایی صنعت نفت در قسمت‌های پایین‌دستی و بالادستی بودیم؛ یعنی در تولید گاز به ظرفیت یک میلیارد مترمکعب در روز رسیدیم که بی‌سابقه است.

مدیر مرکز اسناد و موزه‌های صنعت نفت افزود: اکنون نیز در اوضاع تحریم، در تولید محصولات پتروشیمی به ظرفیتی بیش از ۱۰۰ میلیون تن در سال رسیدیم و این در حالی است که پیش از انقلاب ظرفیت تولیدی ایران در صنعت پتروشیمی حدود ۲ میلیون تن در سال بود، همچنین در صنایع پالایشی نیز به خودکفایی ۸۷ تا ۹۰ درصدی در تولید تجهیزات پالایشی و بالادستی رسیده‌ایم.

ثبت ۱۲ میلیون برگ تاریخی در صنعت نفت

شاملی با بیان اینکه اگر به شئونات مختلف سیاسی و اقتصادی کنونی کشور نگاهی بیندازیم می‌بینیم مهم‌ترین موضوع در کشور همچنان نفت است، تصریح کرد: براساس این اهمیت است که مرکز اسناد و موزه‌های صنعت نفت به دستور وزیر نفت احیا و مأموریت ثبت و ضبط تاریخ صنعت نفت و تبادلات اسنادی با دیگر مراکز اسنادی کشور به آن سپرده شد.

وی گفت: هم‌اکنون در مرکز اسناد صنعت نفت حدود ۱۲ میلیون برگ سند تاریخی موجود است که پیش‌بینی می‌شود این عدد با جمع‌آوری کل اسناد نفت به بیش از ۲۵ میلیون برگ برسد.

مدیر مرکز اسناد و موزه‌های صنعت نفت با یادآوری اینکه بیش از ۹ هزار شیء واجد شرایط میراثی و بیش از ۱۱۴ بنای ثبت آثار ملی در مجموعه صنعت نفت وجود دارد، افزود: همچنین بیش از ۷۰۰ بنای واجد ثبت شرایط میراثی که هرکدامشان به‌تنهایی یک تاریخ به حساب می‌آیند، در این صنعت شناسایی شده است. برای مثال، پالایشگاه آبادان با ۱۰۵ سال قدمت هویت پایین‌دستی و توسعه صنعت پالایشگاهی کشور به شمار می‌آید.

شاملی ادامه داد: توسعه میدان‌های نفتی در ایران از حدود سال ۱۲۸۷ آغاز و در طول ۱۱۶ سال حدود ۱۰۵ میدان نفتی در ایران کشف شد.

وی با بیان اینکه براساس تکالیفی که در برنامه‌های چهارم، پنجم و ششم توسعه دیده شده است دستگاه‌هایی که اماکن و اسنادی تاریخی را در اختیار دارند موظف‌اند در حفظ، نگهداری و مرمت آن‌ها اهتمام داشته باشند، گفت: بر این اساس، مرکز اسناد و موزه‌های صنعت نفت هم با توجه به اینکه صنعت نفت در همه عرصه‌های کشور پیشروست، در این موضوع نیز پیشرو عمل کرده و طی چند سال گذشته الهام‌بخش بین دستگاه‌های دولتی و خصوصی بوده و در جمع‌آوری اسناد و اشیای تاریخی توانسته رتبه نخست را در کشور به‌ دست آورد.
۷ خرداد ۱۴۰۳ ۱۶:۲۴
تعداد بازدید : ۳۶