نقش رمز ریال از توسعه تجارت تا کاهش هزینه ها

در سال‌های اخیر یکی از عوامل موفقیت کشورها در حوزه تجارت سرعت مبادلات مالی بوده است. بر همین مبنا بسیاری از کشورهای دنیا به سمت استفاده از رمزارزها رفته‌اند. زیرا کوین‌ها به صورت لحظه‌ای مبادله می‌شوند و نیاز به گذشته زمان نیست.
حمید حسینی
در سال‌های اخیر یکی از عوامل موفقیت کشورها در حوزه تجارت سرعت مبادلات مالی بوده است. بر همین مبنا بسیاری از کشورهای دنیا به سمت استفاده از رمزارزها رفته‌اند. زیرا کوین‌ها به صورت لحظه‌ای مبادله می‌شوند و نیاز به گذشته زمان نیست. به همین دلیل در دنیا رمزارزها جایگاه ویژه‌ای در معاملات پیدا کرده‌اند. حتی معادلات تجارت تحریمی را نیز تغییر داده‌اند، برای نمونه این روزها ونزوئلا توانسته از رمز ارز برای معاملات نفتی استفاده کند. به عبارت دیگر رمز ارزها ظرفیت مناسبی برای عبور از تحریم‌ها دارند. به همین دلیل است که در سال‌های اخیر با تقاضای خوبی همراه شده‌اند. در حال حاضر رونمایی بانک مرکزی از رمزریال می‌تواند یک موفقیت برای عبور از موانع تحریمی باشد. از طرف دیگر رمزریال گامی در جهت دیجیتالی کردن اقتصاد است.

این موضوع می‌تواند مشکلات ناشی از سوییفت را پشت سر بگذارد. از طرف دیگر هزینه مبادلات مالی بزرگ را کاهش می‌دهد. بنابراین در صورتی که معاملات رمز ریال به بازارهای خارجی توسعه پیدا کند به نفع اقتصاد و تجارت کشور خواهد بود. رمز ریال می‌تواند میزان تجارت خارجی کشور را افزایش دهد و ارز بیشتری به بازار داخلی منتقل شود. هم اینکه مبادلات با سرعت بالا و هزینه کمتری انجام شود. در چنین شرایطی دیگر تجار دغدغه معامله با کشورهای دیگر نخواهند داشت. زیرا در سال‌های اخیر بسیاری از مشتریان خارجی به دلیل محدودیت تحریم‌ها و احتمال بلوکه شدن پول آنها، تمایلی به تجارت با شرکت‌های ایرانی نداشتند. در حال حاضر موضوع نظارت بر بازار ارزهای دیجیتال اهمیت بالایی دارد. به‌طورقطع بانک مرکزی در این نوع از پول الکترونیکی نظارت و تسلط خوبی دارد. از طرف دیگر خارج از چارچوب مکانیزم سوئیفت است. به همین دلیل بانک‌های خارجی نیز می‌توانند در مبادله این نوع پول الکترونیکی فعالیت داشته باشد. اما این مساله مستلزم این است که امکان ارزش‌گذاری آن بر مبنای ارز خارجی باشد. در شرایط کنونی معاملات فیزیکی در دنیا وجود ندارد، پولی می‌تواند در این بازار موفق باشد که فراگیر باشد. از آنجایی که به دلیل اینکه تحریم‌ها تراکنش‌های بانکی رصد می‌شود. رمز ریال فراتر از محدودیت‌ها تراکنش می‌تواند ایجاد کند. در سال‌های اخیر تجارت کشور به چالش کشیده شده است. اما در همین مدت نئوبانک‌ها پا در عرصه مالی گذاشته‌اند. این روزها دیده می‌شود که بسیاری از تجار مبادلات مالی خود را با نئوبانک‌ها انجام می‌دهند.


به‌طور قطع رمز ریال یک ظرفیت مناسب برای توسعه بانکداری دیجیتال است. در این شرایط بانک‌ها نیز می‌توانند بهره ور شوند. زیرا در سال‌های گذشته بسیاری از سرمایه بانک‌ها در راستای ایجاد شعب فیزیکی هزینه شده است. در صورتی که این هزینه لزومی نداشته باشد.
به‌طور قطع سرمایه‌های جدید حاصل از واگذاری شعب فیزیکی وارد چرخه مالی بانک‌ها می‌شود. بنابراین توان بانک‌ها با دیجیتالی شدن برای پرداخت تسهیلات در گردش بیشتر می‌شود. از این رو می‌توان گفت که رمز ریال هرچند یک ابزار مالی است. اما می‌تواند در توسعه تجارت، قدرت پول ملی موثر باشد.
۶ تیر ۱۴۰۳ ۰۹:۴۵
تعداد بازدید : ۷۴