صالحی گفت: این نکته را باید همواره در نظر داشت که در انتخاب اعضای کابینه نمیتوان فراجناحی عمل کرد ولی به کارگیری افراد متخصص و خوشنام از جناح مقابل در ردههای مدیریت میانی اشکالی ندارد.
حمیدرضا صالحی، کارشناس ارشد نفت در گفتگو با نفتما ضمن اینکه انتخاب وزیر نفت از میان متخصصین و دلسوزان این صنعت که دههها مورد مشورت قرار نگرفته میتواند این بیمهری به نیروی انسانی نفت را خاتمه دهد، یادآور میشود به علت رابطه تنگاتنگ وزیر نفت و رئیس جمهور، وزیر نفت نمیتواند فراجناحی انتخاب شود اما می بایست ارتباطات فراجناحی عمیق در لایه های مختلف داشته باشد.
این نکته را باید همواره در نظر داشت که در انتخاب اعضای کابینه نمیتوان فراجناحی عمل کرد ولی به کارگیری افراد متخصص و خوشنام از جناح مقابل در ردههای مدیریت میانی اشکالی ندارد. اما انتخاب فردی در رده وزارت که قرار است با رئیس جمهور منتخب کار کند باید به صورتی باشد که این فرد روابط شکل گرفته میان دولت و نفت را بخوبی بشناسد و در ضمن توان همگرایی و بازسازی ارتباطات انسانی آسیب دیده در این صنعت را نیز داشته باشد.
البته این نظر نیز درست نیست که باید به کل، افرادی را که در ستاد انتخاباتی رقیب فعالیت کرده اند، کنار گذاشته شوند چرا که نفت یک صنعت سیاسی نیست و باید بصورت تخصصی از همه نیروهای کاردان و زبده در این صنعت استراتژیک استفاده شود. همانطور که می دانید افراد بسیار متخصصی در داخل صنعت نفت مشغول به فعالیت هستند که عموما گرایش سیاسی ندارند و به دلیل سیاسی نبودن در هیچ کدام از دولت ها به کار گرفته نشدهاند و باتوجه به مدیریت طولانی مدت گروهی خاص در این وزارتخانه نیروی انسانی جایگزین در تراز وزیر فرصت تجربه و رزومه سازی پیدا نکرده است.
اما در بحث انتخاب وزیر چون او یک شخصیت سیاسی نیز دارد بنابراین باید فردی انتخاب شود که با رئیس جمهور منتخب همراه باشد همچنین کسانی که میخواهند این وزیر را انتخاب کنند باید افرادی باشند مشهور به فساد نباشند.
همچنین درخصوص بهره مندی از نیروهای داخلی صنعت نفت نیز باید یادآور شد در دولت های قبل شاهد این بودیم که برخی افراد از بیرون به نفت وارد شدند که هیچ ارتباط و تخصصی در این صنعت نداشتند و جایگاه های حساسی را در صنعت نفت تصاحب کردند. البته این نوع ورود به نفت صرف دولت رئیسی نبود و ما در دولت روحانی و زمان وزارت زنگنه هم شاهد ورود افراد غیرمتخصص به لایه های بالایی این صنعت بودیم و آنان با رزومه سازی به دنبال تصاحب مناسب دیگر در همین زمانها هستند.
در ادامه درخصوص مشخصات وزیر نفت باید گفت که دو نوع دیدگاه برای انتخاب وزیر نفت باید در نظر گرفته شود، یک اینکه باید یک مدیر استراتژیست برای این صنعت انتخاب شود زیرا نفت پیشران توسعه کشور است و ما باید فردی را برای سکانداری این صنعت انتخاب کنیم که چشم انداز وسیعی در خصوص افزایش ظرفیت های نفت داشته باشد چراکه شاید ۵۰ سال آینده ما این بازار و مشتری را برای فروش نفت خود نداشته باشیم. پس باید الان تولید نفت را افزایش داده و با مبالغ حاصل از فروش آن در حوزه های توسعه ای مانند زیرساخت ها و انرژی های تجدیدپذیر سرمایه گذاری کنیم.
البته باید در نظر داشته باشیم که هر وزیری بر صنعت نفت گذاشته شود، دکل و پالایشگاهداری انجام می شود، حفاری صورت میپذیرد و امور فنی نفت ادامه پیدا میکند اما اینکه وزیر دید استراتژیک نسبت به شرایط این صنعت و جامعه داشته باشد می تواند وضعیت کشور را از برخی چالشهای اصلی کشور مانند ناترازی خارج کند. مثلا لازم است فردی انتخاب شود تا برنامه مشخص و عملیاتی برای مدیریت قیمتی و غیرقیمتی حوزه مصرف فرآورده های نفتی اصلی کشور داشته باشد.
دیدگاه دومی که در انتخاب وزیر باید به آن توجه کرد، نوع نگاه وزیر آینده به نیروی انسانی صنعت نفت است. در سال های گذشته بی مهری عجیبی نسبت به بدنه نفت صورت گرفته که این نوع نگاه دو خسارت بزرگ در پی داشته است، یک اینکه که موجب نارضایتی این قشر خدوم و زحمتکش شده و این نارضایتی سبب خروج بخش عظیمی از نیروهای متخصص و فنی از بدنه نفت شده است. چراکه این افراد پیشران تولید صنعت نفت کشور بوده اند اما ما آنها را ناراحت و ناراضی کردهایم.
آسیب وارده دیگر، از بین بردن هیمنه و عظمت صنعت نفت در میان سایر صنایع کشور بوده و که این نیز در آخر به نارضایتی از صنعت و تضعیف نقش موتور اصلی این صنعت در کلان صنایع کشور بوده است.
در پایان تاکید می کنیم که باید این تفکر و نگاه به نیروی انسانی نفت تغییر جدی کند تا اعتماد متخصیصن به صنعت بازگردد.
باید وزیر نفت از بین افرادی انتخاب شود که از بدنه فنی نفت بوده اقتصاد و دیپلماسی انرژی را بفهمد و با سختیهای کار در این صنعت آشنا باشد و دلسوز منابع انسانی به عنوان ثروت اصلی این کشور باشد.