عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: طی 20 روز اخیر به دلیل مقرون به صرفه نبودن صادرات خشکبار روند صادرات این کالاها با افت شدیدی مواجه بوده است. این در حالی است که انتظار می رود در سال جاری صادرات ما از نظر آماری 20 تا 30 درصد نسبت به سال قبل کاهش مییابد.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: طی 20 روز اخیر به دلیل مقرون به صرفه نبودن صادرات خشکبار روند صادرات این کالاها با افت شدیدی مواجه بوده است. این در حالی است که انتظار می رود در سال جاری صادرات ما از نظر آماری 20 تا 30 درصد نسبت به سال قبل کاهش مییابد.
مجیدرضا حریری در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، درباره روند صادرات و تجارت فرا مرزی درسال جاری اظهار کرد: صادرات ما به چهار دسته کالایی تقسیم می شود که دسته اول آن صادرات کالاهای سنتی نظیر خشکبار، پسته و فرش است که همواره روند خود را داشته است. نه رشد جهشی را تجربه کرده و کاهش جهشی را.
وی ادامه داد: شکل دیگر صادرات غیر نفتی و مواد خام معدنی نظیر سنگ آهن، سنگهای ساختمانی، کروم و امثال آن است که صادرات آن هم در دو سال اخیر به بازار دو کشور محدود شده که آنها نیز بسیار شکننده هستند.
حریری با بیان اینکه دسته سوم نیز صادرات کالاهای پتروشیمی و میعانات گازی است که این روزها با محدودیت شدیدی مواجه شده است، گفت: دسته بعدی نیز کالاهای ساخته شده مواد غذایی، لبنیات و کالاهای با تکنولوژی پایین مثل کولر آبی و آبگرمکن است که تنها بازار این کالاها کشورهای عراق و افغانستان است.
این عضو هیات نمایندگان اتاق ایران تصریح کرد: این چهار دسته کالا شاکله صادراتی ایران است که تحریمهای اصلی که این اواخر حمل و نقل نیز به آن اضافه شده به صادرات همین کالاها نیز لطمه زیادی وارد کرده است.
وی با تاکید بر اینکه تحریمهای سوم جولای درباره حمل ونقل صادرات سنگ آهن را به شدت تحت تاثیر قرار داده است بیان کرد: تاثیر دیگری که تحریمها بر صادرات ما داشته اند این است که کشورهایی که از ما کالا خریدهاند محدود شده و دایره تجاری ایران را کوچکتر کرده است. فشار تحریمها از نیمه دوم سال گذشته تاثیر خود را بر صادرات کشور نشان داده است.
به گفته حریری ، از اواخر سال 1390 افزایش شدید نرخ ارز باعث فروش حجم بالای کالاهای ایرانی در خارج از کشور شد و همین امر رشد کمی و نه کیفی صادرات را در پی داشت.
این عضو هیات نمایندگان اتاق ایران ادامه داد: در حال حاضر صادرات ما با قیمت دلار و بازار داخلی برابری می کند و انگیزه صادراتی که مبنای آن مابه التفاوت نرخ دلار بود از بین رفته است.
وی با بیان اینکه آمار صادرات سه ماه نخست سال نشان دهنده کاهش چشمگیر صادرات است، اظهار کرد: به طور قطع در سه ماهه دوم سال جاری شاهد کاهش بیشتر صادرات در کشور هستیم. به طوری که این انتظار می رود آمار صادرات در پایان امسال 20 تا 25 درصد زیر عددی باشد که در سال گذشته برای صادرات اعلام کردیم. در حال حاضر نیز آمار صادراتی ایران در سه ماه اول سال جاری نسبت به زمان مشابه در سال قبل 26 درصد کاهش داشته است.
این عضو هیات نمایندگان اتاق ایران از کاهش صادرات خشکبار در 20 روز اخیر خبر داد و گفت: علت اصلی این موضوع نیز قیمتهای داخلی خشکبار است که صادرات خشکبار با قیمتهای فعلی برای صادرکنندگان مقرون به صرفه نبوده و مشتری خارجی خشکبار نیز منتظر تغییر و تحولات ایران است.
وی با بیان اینکه تغییرات دولت یک حالت انتظاری را در خریداران خشکبار ایران ایجاد کرده است اظهار کرد: از سوی دیگر رقبای خارجی ما بیکار ننشسته و به دنبال تصاحب بازارهای ایران هستند.
حریری بیان کرد: در مورد پتروشیمی و میعانات گازی هم موضوع تحریم حمل ونقل هم برای واردات مواد اولیه این کالاها و هم صادرات آنها مشکلات زیادی را ایجاد کرده است.
این عضو هیات نمایندگان اتاق ایران در این باره گفت: از سوی دیگر تغییر و تحولاتی که در وزارت صنعت، معدن و تجارت با تغییر دولت به وجود میآید در تصمیم گیریها شکافی را ایجاد می کند که در تجارت فرا مرزی تاثیرگذار است.
وی با تاکید بر اینکه باید به دولت آینده فشار وارد کرد که برای حل مشکلات فعلی تصمیمات فوق العاده اتخاذ کند، تصریح کرد: در صورتی می توان گفت دولت آینده در سال جاری موفق بوده که نقشههای کوتاه مدتی را برای حل بحرانهایی که در شش ماهه دوم سال بوجود میآید اتخاذ کند و سرعت سقوط ما در سراریزی تجارت فرا مرزی را کم کند.
حریری درباره عملکرد صندوق توسعه ملی و تاثیر آن در تجارت فرا مرزی ایران و به خصوص روند صادرات تصریح کرد: صندوق توسعه ملی و دیگر منابع ارزی ما تبدیل به یک موضوع امنیتی و نظامی شده و آمارهای اعلام شده درباره منابع صندوق و سایر ذخایر ارزی تفاوتهای چند برابری دارد.
این عضو هیات نمایندگان اتاق ایران با بیان اینکه هیچ محلی نیست که بتوان به آمارهایی که درباره موجودی صندوق توسعه ملی اعلام می شود اعتماد کرد، اظهار کرد: این که موجودی این صندوق چقدر است یک بحث و این که چقدر از منابع این صندوق در اختیار بخش خصوصی است بحث دیگری است که به مراتب از اهمیت بیشتری نیز برخوردار است.
وی با تاکید بر اینکه در چند ماهه اخیر ذخایر ارزی در خارج از کشور به شدت از دسترس ما دور شده است، گفت: البته با اتفاقی که اخیرا افتاد و براساس آن دولت آمریکا اجازه داد که از منابع ارزی خود در خارج از کشور برای واردات دارو و غذا استفاده کنیم می توان راهی برای دسترسی به این منابع پیدا کرد.
حریری در پایان بیان کرد: ولی به طور بدیهی مسلم است که آنچه در ذخایر ارزی و صندوق توسعه ملی ما وجود دارد در دفاتر حسابرسی بانک مرکزی است و پول قابل استفادهای برای بخش خصوصی نخواهد بود.