رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران ضمن انتقاد به مصوبه تعطیلی پنجشنبهها توسط نمایندگان مجلس شورایاسلامی گفت: در جلسه مجلس هرچه استدلال کردیم در نهایت تصویب کردند که پنجشنبهها تعطیل شود، گویا شعار اقتصادی سالتنها روی سربرگها قرارگرفتهاست. محمود نجفیعرب افزود: 8درصد رشد اقتصادی در برنامه پنجساله هفتم توسعه مصوب و ابلاغ شده که 5.2درصد آن محل رشد سرمایه و 2.8درصد آن از محل بهرهوری پیشبینی شدهاست، اما آیا با توجه به شرایط موجود کشور، دستیابی به این رشد مقدور است؟
نجفیعرب اضافه کرد: کمبود ذخایر ارزی، ضعف جذب سرمایهگذاری، نامساعدبودن فضای کسبوکار، ناترازیها، بحران مالی و کمبود منابع مالی در حوزه جاری و استهلاک سرمایه مانع تحقق برنامههای پیشین اقتصادی کشور بودهاست. بررسیهای مرکز پژوهشهای مجلس نشان میدهد برای تحقق رشد 8درصد اقتصادی نیازمند جذب سرمایهگذاری 100میلیارد دلاری در هر سالهستیم که با توجه به تحریم و شرایط سیاسی و اقتصادی بهنظر میرسد دستیافتنی نیست. رئیس اتاق تهران افزود: برای رفع ناترازی برق، در طول برنامه موردبحث باید 30هزارمگاوات سرمایهگذاری کنیم. رشد سرمایه در سال1401 به قیمت سال95 حدود 275همت بوده که تقریبا برابر نرخ استهلاک بودهاست. برای جذب سرمایهگذاری خارجی در رده 79 جهان هستیم.
نجفیعرب گفت: وزارت کشاورزی در زمینه بهرهوری مصرف آب اعلامکرده به ازای هر مترمکعب آب حدود 1.5کیلوگرم محصول برداشت میکنیم. در کشورهای پیشرفته 3کیلو و متوسط جهانی نیز 2کیلوگرم است. در برنامه چهارم توسعه نیز مقرر شده بود که میزان بهرهوری در حوزه صنعت و خدمات به 2.5درصد برسد، اما درنهایت در طول مدت زمان اجرای این برنامه، میزان بهرهوری به منفی 0.6درصد رسید. رئیس اتاق تهران گفت: سهم بخشخصوصی در اقتصاد با وجود تاکیدات رهبری حدود 12درصد است. در سال1401، دولت وقت برای اصلاح ماده87 قانون خدمات کشوری مصوب کرد که ساعت کار در دولت از 44ساعت به 40ساعت و پنجشنبهها را تعطیل کنند.
تبعات این مصوبه در حوزه کسبوکار نیز نمود پیدا میکند. در جلسات متعدد در مجلس، کمیسیون اجتماعی مجلس را متقاعد کردیم که شنبه را تعطیل کنند برای همگونی با کشورهای دیگر. تنها جیبوتی است که جمعهها تعطیل است و عمده نقاط جهان شنبه و یکشنبه تعطیل است. کشورهای همسایه نیز تعطیلی شنبه و یکشنبه را اجرایی کردهاند. وی گفت: شنبه را پیشنهاد دادیم و کمیسیون اجتماعی پذیرفت، در صحن علنی هم تصویب شد و به شوراینگهبان رفت. در مجمع تشخیص مصلحت در جلسهای کمتر از 15 دقیقه اعلام شد تعارض دارد و تصویب نشد. پذیرفتند که پنجشنبهها تعطیل نشود و فقط جمعهها در تعطیلی قرار داشتهباشد؛ شوراینگهبان نیز پس از انتخابات، دو دلیل برای رد این مصوبه داشت؛ یکی تعارض آن با سیاستهای ابلاغی که نمیتوان ساعات کاری را کم کرد و دیگری متعارضبودن با شرع مقدس. در جلسه اخیر مجلس هرچه استدلال کردیم در نهایت تصویب کردند که پنجشنبهها تعطیل شود.