آژانس بینالمللی انرژی پیشبینی کرد با نزدیکشدن به اوج تقاضا برای سوختهای فسیلی باید شاهد ظهور عصری نو بهنام «عصر برق» باشیم. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد؛ جهان در آستانه عصری نو بهنام «عصر برق» قرار دارد و تقاضا برای سوختهای فسیلی تا پایان دهه به اوج خود میرسد، به این معنا که مازاد عرضه نفت و گاز میتواند جهان را به سمت سرمایهگذاری در حوزه انرژیهای سبز هدایت کند، بااینحال در گزارش سالانه چشمانداز انرژی جهان، آژانس بینالمللی انرژی سطح بالایی از تردید را بهدلیل تنشها در خاورمیانه، تنشهای بین مسکو و کییف و برگزاری انتخابات در کشورهایی که نیمی از تقاضای انرژی جهان را به خود اختصاص دادهاند، اعلام کرد. فاتح بیرول، رئیس آژانس بینالمللی انرژی گفت: در نیمه دوم دههکنونی، چشمانداز مازاد عرضه نفت و گاز طبیعی بسته به نحوه تحول تنشهای ژئوپلیتیک، ما را به جهان انرژی بسیار متفاوتی سوق خواهد داد.
وی افزود: منابع مازاد سوخت فسیلی احتمالا به کاهش قیمتها منجر میشود و میتواند کشورها را به سمت صرف سرمایههای بیشتر در حوزه تولید انرژیهای پاک ببرد و جهان را به «عصر برق» سوق دهد. در کوتاهمدت، در صورتیکه مناقشه خاورمیانه عرضه نفت تولیدکنندگان در این منطقه را مختل کند، احتمال کاهش عرضه هم وجود دارد. آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد؛ چنین درگیریهایی فشار بر سیستم انرژی و نیاز به سرمایهگذاری برای شتاببخشی به پدیده گذار به فناوریهای پاکتر و ایمنتر را حائزاهمیت میکند. بر اساس اعلام این آژانس، طی سالگذشته میلادی تعداد بیسابقهای از طرحهای انرژی پاک در سراسر جهان به بهرهبرداری رسیدکه شامل بیش از ۵۶۰گیگاوات(GW) ظرفیت انرژی تجدیدپذیر است. انتظار میرود در سال۲۰۲۴ میلادی حدود ۲تریلیون دلار در حوزه انرژی پاک سرمایهگذاری شود که تقریبا دوبرابر سرمایهگذاری در سوختهای فسیلی است. آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد: رشد تولید برق پاک با افزایش تقاضای جهانی برق مطابقت ندارد و انتظار میرود این روند از سال۲۰۲۳ تا ۲۰۳۰ ادامه یابد، به این معنا که کاهش مصرف انرژی زغالسنگ کندتر از آنچه پیشتر انتظار میرفت خواهد بود. با درنظرگرفتن این موضوع، پیشبینی میشود سهم سوختهای فسیلی در ترکیب سبد انرژی جهان طی سال۲۰۳۰ در سناریوی سیاست کنونی ۷۵درصد باشد، درحالیکه امروز ۸۰درصد است. در گزارش سالگذشته میلادی، همان سناریو پیشبینی کرد؛ سوخت فسیلی ۷۳درصد از ترکیب انرژی در سال۲۰۳۰ میلادی را تشکیل میدهد.
در سناریویی بر اساس سیاستهای کنونی، تقاضای جهانی نفت پیش از سال۲۰۳۰ به اوج خود میرسد و تنها کمتر از ۱۰۲میلیون بشکه در روز است و سپس تا سال۲۰۳۵ به سطح ۹۹میلیون بشکه در روز در سال۲۰۲۳ بازمیگردد که بیشتر بهدلیل تقاضای کمتر از بخش حملونقل در پی افزایش استفاده از وسایل نقلیه الکتریکی رخدادهاست. گزارش آژانس بینالمللی انرژی همچنین تاثیر احتمالی بر قیمت نفت در آینده را در صورت اجرای سیاستهای سختگیرانهتر محیطزیستی در سراسر جهان برای مبارزه با تغییرات اقلیمی نشان میدهد. در سناریوی سیاستهای کنونی آژانس بینالمللی انرژی، قیمت نفت از ۸۲دلار برای هر بشکه در سال۲۰۲۳ میلادی به ۷۵دلار به ازای هر بشکه در سال۲۰۵۰ میلادی میرسد، در صورتیکه اقدامها مطابق هدف کاهش انتشار گازهای گلخانهای بخش انرژی تا آن زمان به صفر برسد، این رقم با ۲۵ دلار برای هربشکه در سال۲۰۵۰ میلادی مقایسه میشود، اگرچه این گزارش افزایش تقاضا برای گاز طبیعی مایعشده (الانجی) را ۱۴۵میلیارد مترمکعب بین سالهای ۲۰۲۳ تا ۲۰۳۰ پیشبینی میکند، اما برآورد کردهاست که این رشد با افزایش ظرفیت صادرات حدود ۲۷۰میلیارد مترمکعب در مدت مشابه پیشی خواهد گرفت. در این گزارش آمده است: بهنظر میرسد مازاد ظرفیت الانجی بازار بسیار رقابتی را حداقل تا زمانیکه این مورد برطرف نشود، ایجاد میکند، بهطوری که قیمتها در مناطق واردکننده کلیدی تا سال۲۰۳۵ بهطور میانگین ۶.۵ تا ۸ دلار برای هر یکمیلیون بیتییو خواهد بود. قیمت الانجی در بازار آسیا که بهعنوان یک معیار جهانی درنظر گرفته میشود اکنون حدود ۱۳ دلار برای هریکمیلیون بیتییو است.