پس از بازگشایی نمادهای پالایشگاه تبریز و تهران، اطلاعیههای شفافسازی شرکتهای پالایش نفت بندرعباس، پالایش نفت اصفهان، پالایش نفت شیراز و پالایش نفت لاوان منتشر شد تا توجه سرمایهگذاران به برخی ابهامات موجود در این شرکتها جلب شود.
بر اساس اطلاعیه شفاف سازی، پیشبینی سود شرکتهای پالایش نفت بندرعباس، پالایش نفت اصفهان و پالایش نفت لاوان در سال ١٣٩٢، با گزارش عدم اظهارنظر حسابرس و بازرس قانونی شرکتهای مذکور مواجه شده است، این بدین معناست که به دلیل وجود برخی ابهامات اساسی در مفروضات پیشبینی سود، امکان اظهارنظر مشخص برای حسابرس و بازرس قانونی این شرکتها فراهم نبوده است. بنابراین لازم است سرمایهگذاران به این موضوع در تصمیمگیریهای خود به دقت توجه داشته باشند.
شرکت پالایش نفت شیراز نیز پیشبینی درآمد هر سهم برای سال مالی ١٣٩٢ را بدون اظهارنظر حسابرس ارسال کرده است، این در حالی است که بر اساس دستورالعمل افشای اطلاعات، شرکتها باید پیشبینی خود را همراه با اظهارنظر مقبول و یا حداقل مشروط ارسال کنند.
بنابراین درصورت ارسال اظهارنظر حسابرس شرکت فوق در خصوص پیشبینی درآمد هر سهم در سال١٣٩٢ و اطلاعات عملکرد سهماهه، این اطلاعات از سوی سازمان بورس منتشر خواهد شد.
این در حالی است که مهمترین ابهام موجود در خصوص درآمد این شرکتها، مابهالتفاوت ناشی از نرخ ارز مرجع و مبادلاتی و تاثیر آن بر درآمد شرکتهای پالایشی است.
همانطور که در سایت کدال نیز منتشر شده، شرکت ملی پالایش و پخش با ارسال نامهای به شرکتهای پالایشی، تاکید کرده است که مابهالتفاوت ناشی از نرخ ارز مرجع و مبادلاتی حاصل از فروش فرآوردههایی که از موجودی نفت خام سال ١٣٩١ تولید شدهاند نباید به عنوان درآمد شناسایی شود.
این در حالی است که شرکتهای پالایش نفت بندرعباس و پالایش نفت اصفهان پیشبینی درآمد هر سهم در سال ١٣٩١ را بدون درنظر گرفتن مفاد نامه ارسالی از سوی شرکت ملی پالایش و پخش تهیه کردهاند و به همین دلیل نیز حسابرس و بازرسی قانونی شرکتهای مذکور، گزارش عدم اظهارنظر درخصوص پیشبینی این دو شرکت ارائه کردهاند.
همچنین شرکتهای پالایش نفت لاوان و شیراز نیز هنوز اطلاعات مربوط به پیشبینی درآمد هر سهم این شرکتها با در نظر گرفتن مفاد نامه ارسالی از سوی شرکت پالایش و پخش را ارائه نکردهاند که در صورت ارسال این اطلاعات همراه با اظهارنظر مقبول و یا حداقل مشروط حسابرس و بازرس قانونی شرکت، این اطلاعات از سوی سازمان بورس منتشر خواهد شد.
سازمان بورس و اوراق بهادار با ارسالنامههای جداگانه به مدیران عامل شرکت پالایش نفت بندرعباس و پالایش نفت اصفهان، تاکید کرده است با توجه به گزارش عدم اظهارنظر حسابرس و بازرس قانونی اطلاعات مذکور را به گونهای تهیه و ارسال کنند که امکان اظهارنظر حسابرس در خصوص آن فراهم شود. طبیعتا در این صورت، زمینه بازگشایی سهام مذکور فراهم خواهد شد.
در خصوص شرکتهای پالایش نفت شیراز بر اساس گزارش حسابرس و بازرس قانونی شرکت، این شرکت باید درخصوص بدهی احتمالی مالیاتی و همچنین محاسبه درآمد ناشی از مابهالتفاوت ناشی از قیمت آزاد و قیمت مصوب مربوط به سوخت هوایی و ضرورت تعدیل حسابها بر اساس ابلاغیه شرکت ملی پالایش و پخش فراوردههای نفتی، ذخیره شناسایی میکرده است که با توجه به کسری این ذخایر، به نظر میرسد سودی برای تقسیم بابت عملکرد سال مالی ٩١ وجود نداشته، اما با توجه به تصمیمات مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت، سود نقدی سال مالی ٩١ بهازای هرسهم مبلغ ٨٠٠ ریال تصویب شده است. بنابراین توجه سرمایهگذاران باید به احتمال توزیع منافع موهوم توجه داشته باشند.
شرکت پالایش نفت بندرعباس نیز بر اساس مصوبه مجمع عمومی عادی سالیانه، باید به ازای هر سهم ٦٠٠ ریال سود توزیع میکرده که بر اساس گزارش حسابرس و بازرس قانونی شرکت، مبلغ ٢٠٤ ریال سود به ازای هر سهم بیشتر توزیع کرده است.
شرکت پالایش نفت اصفهان نیز مبلغ ٢٠٠٠ ریال سود به ازای هر سهم توزیع کرده که براساس گزارش حسابرس و بازرس قانونی شرکت، به ازای هر سهم ١٣١١ ریال بیشتر از مصوبه مجمع عادی سالیانه شرکت است.
بر این اساس سازمان بورس به سرمایهگذاران و سهامداران شرکتهای پالایشی توصیه کرده است که ضمن مطالعه کامل متن اطلاعات منتشر شده در سامانه کدال و همچنین اطلاعیههای شفافسازی سازمان بورس و اوراق بهادار که در کدال منتشر شده است، به برخی ابهامات موجود درخصوص اطلاعات عملکردی و پیشبینی درامد این شرکتها توجه جدی داشته و در تصمیمگیریها، این موضوع را مدنظر قرارد دهند.
در گزارشهای شفاف سازی منتشر شده همچنین سود هر سهم پالایشگاه اصفهان 4883 ریال و میزان پوشش سه ماهه 1077 ریال (22درصد)، سود هر سهم پالایشگاه بندرعباس 2238 ریال و میزان پوشش سود 519ریال (معادل 23درصد) در سه ماهه اعلام شده است.
به گزارش ایسنا، نماد سه شرکت پالایشگاه نفت بندرعباس از 29 اردیبهشت ماه، پالایشگاه نفت اصفهان از 16 تیر ماه، پالایشگاه لاوان از 28 اسفند 91 و پالایشگاه شیراز از 15 تیر ماه متوقف هستند.
مسوولان بورس عنوان میکنند که سود و زیان شرکتهای پالایشگاهی به شدت دستخوش تغییر قرار گرفته و علت این موضوع عمدتا ناشی از شفاف نبودن روابط مالی شرکتهای پالایشی با شرکت پالایش و پخش است.