اخبار کوتاه حوزه انرژی چهارشنبه پنجم دی ماه

اخبار کوتاه حوزه انرژی چهارشنبه پنجم دی ماه

دستور پزشکیان برای تسریع در شناسایی مبادی خروج فرآورده‌های نفتی از مسیر توزیع قانونی

تصویب پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی در مورد برنامه نوسازی ناوگان حمل و نقل جاده‌ای و ریلی در جلسه هیئت دولت.|رئیس جمهور با اشاره به جلسه اخیر خود با مسئولان وزارت نفت و تصمیم‌گیری برای تشکیل تیم بررسی مسیر تولید تا توزیع و مصرف سوخت به خصوص بنزین و گازوئیل و شناسایی دقیق مبادی خروج این فرآورده‌ها از مسیر قانونی توزیع، در مدت زمانی مشخص، خواستار تسریع در اجرای این مصوبه مهم شد.

قطر انرژی و چشم‌انداز جدید در بازار LNG

صنعت LNG انتظار دارد که عرضه‌های غیرمعتبر فعلی قطر انرژی نشانه‌ای از یک استراتژی جدید باشد که هدف آن تسلط بر بازار از طریق قراردادهای کوتاه‌مدت و حجم‌های نقدی است. قطر انرژی قصد دارد تولید خود را از 2026 تا پایان دهه به شدت افزایش دهد، اما سرعت امضای قراردادهای بلندمدت کاهش یافته است و بازار قراردادهای بلندمدت به ویژه در آسیا در حال کوچک شدن است.

در حالی که شرکت‌هایی مانند ADNOC توانسته‌اند قراردادهای بیشتری را با شرایط انعطاف‌پذیر امضا کنند، قطر انرژی همچنان بیشتر حجم خود را بدون قرارداد نگه داشته است. این وضعیت باعث ایجاد رقابت شدید در بازار نقدی می‌شود و احتمال کاهش قیمت‌ها در این بخش وجود دارد.

یک استراتژی ممکن برای قطر انرژی می‌تواند کاهش مدت‌زمان قراردادها یا تسهیل محدودیت‌های مقصد باشد. اگر این انعطاف‌پذیری‌ها کاهش نیابد، قطر انرژی ممکن است به جای عقد قراردادهای بلندمدت، حجم‌های خود را برای معاملات نقدی و قراردادهای کوتاه‌مدت بگذارد.

در سال 2024، حدود 10٪ از صادرات قطر انرژی از طریق بازار نقدی انجام شده است و پیش‌بینی می‌شود این بخش افزایش یابد. قطر انرژی همچنین قصد دارد با استفاده از زیرمجموعه خود، در بازارهای جهانی نقش پررنگ‌تری ایفا کند و قراردادهای کوتاه‌مدت با قیمت‌های رقابتی ارائه دهد.

ثبت پایین‌ترین رقم تولید نفت و گاز مکزیک در سال ۲۰۲۴

تولید نفت و گاز مکزیک در ماه نوامبر ۲۰۲۴ به پایین‌ترین رقم در کل سال ۲۰۲۴ میلادی رسید.

مکزیک در ماه نوامبر امسال روزانه یک میلیون و ۷۴۷ هزار بشکه نفت خام و میعانات گازی تولید کرد.

تولید نفت خام و میعانات گازی مکزیک از اوج روزانه ۳ میلیون و ۳۸۳ هزار بشکه در دو دهه پیش روند کاهشی پرشتابی را پیموده است.

مصرف ۶۱۰ میلیون مترمکعب گاز در بخش خانگی

سید حسن موسوی، سخنگوی شرکت ملی گاز ایران در گفت‌وگو با «شانا» مقدار گاز مصرف‌شده در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء را ۶۱۰ میلیون مترمکعب از مجموع ۸۵۹ میلیون مترمکعب کل گاز مصرفی کشور در روز گذشته اعلام کرد و افزود:

کل مصرف گاز طبیعی کشور سه‌شنبه (چهارم دی) ۸۵۹ میلیون مترمکعب بوده است. از این مقدار، ۶۱۰ میلیون مترمکعب مربوط به بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء است که ۷۱ درصد از مصرف کل را به خود اختصاص داده است.

مقایسه مصرف گاز بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء با روز مشابه پارسال نشان می‌دهد این بخش با افزایش ۱۸ درصدی مواجه بوده‌ است. این رشد قابل توجه مصرف، نیازمند مدیریت بهتر و بهینه‌سازی مصرف انرژی در روزهای سرد پیش‌رو است.

چرا مصوبه شعام برای مصرف مازوت اجرایی نشد؟

زهرا سعیدی، سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در تشریح نشست روز سه‌شنبه (چهارم دی) کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: بی‌احتیاطی و اشتباهی در زمینه مصرف نشدن مازوت در فصل گرم سال از سوی نیروگاه‌ها انجام شده، در آن شکی نیست.

محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت در این نشست مباحثی را مطرح کرد که مازوت‌سوزی در نیروگاه‌ها با توجه به مصوبه شورای امنیت ملی باید خرداد امسال آغاز می‌شد. ۴۰ میلیون مترمکعب مصرف مازوت در نیروگاه‌ها تکلیف دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی بوده، اما مصرف مازوت تا آذر انجام نشده و وزیر نیرو اعلام می‌کند در شرایطی که گاز داشته نمی‌توانسته از مازوت استفاده کند.

وزارت نفت تمام تلاش خود را برای حل ناترازی‌ها انجام می‌دهد

روح‌الله متفکرآزاد، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با «شانا» با بیان اینکه وزارت نفت برای تولید و توزیع گاز و دیگر فرآورده‌های نفتی اقدام‌های خوبی انجام داده است، گفت:

در نشستی که با مسئولان وزارت نفت در خصوص بررسی ناترازی انرژی داشتیم مشخص شد وزارت نفت برای تولید و توزیع گاز و دیگر فرآورده‌های نفتی اقدام‌های خوبی انجام داده است.

البته در خصوص ناترازی‌ها و جمع‌بندی چالش‌ها و مشکلات این حوزه باید نظرات مسئولان وزارت نیرو را نیز اخذ کرد، اما آنچه مشخص است وزارت نفت تمام تلاش خود را برای حل ناترازی‌ها انجام می‌دهد که امیدواریم این تلاش‌ها تداوم یابد و مشکلات برطرف شود.

اکنون ۲.۵ برابر میانگین جهانی انرژی مصرف می‌کنیم، بنابراین تشکیل سازمان بهینه‌سازی مصرف انرژی زیر نظر ریاست‌جمهوری می‌تواند در این حوزه بسیار راهگشا باشد.

افزایش ۱۸۰ میلیون مترمکعبی تحویل گاز به نیروگاه‌ها در آذر

معاون عملیات دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد: گاز تحویلی به نیروگاه‌ها در آذر امسال به‌طور تجمعی ۱۸۰ میلیون مترمکعب بیشتر از مدت مشابه پارسال (۱۴۰۲) بوده است.

مسعود کاظمی در گفت‌وگو با «شانا» با اشاره به اینکه میانگین حجم گاز تحویلی به نیروگاه‌ها در آذر پارسال ۱۳۶ میلیون مترمکعب در روز بوده است، گفت: آذر امسال به‌طور میانگین روزانه ۱۴۲ میلیون مترمکعب گاز به نیروگاه‌ها تحویل شده است که افزایش ۶ میلیون مترمکعبی را در روز نشان می‌دهد.

وی ادامه داد: به‌طور تجمعی، گاز تحویلی به نیروگاه‌ها در آذر امسال ۱۸۰ میلیون مترمکعب بیشتر از مدت مشابه سال ۱۴۰۲ بوده است.

محمدصادق عظیمی‌فر، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی هم به‌تازگی از رشد ۵۰ درصدی تحویل نفت‌گاز نیروگاهی در دولت چهاردهم خبر داد و گفت: در آذر امسال به‌طور میانگین روزانه ۵۱ میلیون لیتر نفت‌گاز به نیروگاه‌ها تحویل شده است.

قراردادهای ۶ میلیارد دلاری فشارافزایی پارس‌ جنوبی به‌زودی امضا می‌شود

وزیر نفت امروز در نشست مشترک با نمایندگان مجلس شورای اسلامی با اعلام اینکه به‌زودی قراردادهایی به ارزش ۶ میلیارد دلار در حوزه فشارافزایی میدان مشترک پارس جنوبی به‌عنوان یکی از اولویت‌های اصلی کشور امضاء می‌شود گفت:

اگر پروژه فشارافزایی اجرایی نشود از دو سال آینده شاهد افت فشار مخزن این میدان خواهیم بود.

بر اساس برنامه‌ریزی‌های صورت‌گرفته مقدمات قانونی برای سرمایه‌گذاری صنایع انرژی‌بر همچون هلدینگ‌های پتروشیمی و صنایع فولادی در میدان‌های گازی کشور انجام شده است.

در مجموع امسال حدود ۸۵۰ میلیون متر مکعب گاز شیرین به خطوط سراسری گاز تزریق شده است،

ایران هم‌اکنون در زمستان با ناترازی ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون متر مکعبی گاز و در تابستان با ناترازی ۱۰۰ میلیون متر مکعبی گاز روبرو است.

در چهار ماه گذشته تولید نفت‌گاز نسبت به مدت مشابه پارسال ۶ میلیون لیتر افزایش یافته است. این عدد در پایان آذر امسال به ۱۱ میلیون لیتر رسیده که به همین مقدار ارسال نفت‌گاز به نیروگاه‌های کشور در مدت یادشده افزایش داشته است.

چرا باوجود افزایش تولید گازوئیل نیروگاه ها با کمبود مواجه هستند؟

خبرگزاری تسنیم کسری گازوئیل به عنوان عامل ناترازی برق را تایید کرد و نشان میدهد با وجود آنکه در سال جاری وضعیت تولید گازوئیل نسبت به سال‌های قبل بهتر بوده اما شاهد کاهش تحویل گازوئیل به نیروگاه‌ها بودیم.

درحالی که رسانه‌های هوادار دولت قبل علت اصلی بی‌برقی را انکار می کنند، تسنیم در گزارش خود کاهش ذخائر گازوئیل در نیروگاه‌ها را تایید کرده است.

این رسانه اصولگرا همچنین تایید می‌کند که با وجود افزایش ورودی گازوئیل به نیروگاه‌ها و همچنین افزایش تحویل گاز اما به این علت که به سرعت سوخت می‌شود، همه سوخت‌ها به سرعت مصرف می‌شود و علت اصلی وضعیت موجود کمبود ذخائر گازوئیل است.

عجیب‌تر اینکه جدول تولید گازوئیل در کشور نشان می‌دهد که وضعیت تولید نسبت به سال‌های قبل بهتر بوده و تولید گازوئیل بعد از چندسال توقف رشد مهمی را نشان می‌دهد./داوود حشمتی_نفت خبر

یک گام به جلو در راستای آزادسازی نرخ ارز

قدیر قیافه، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران: با آزادسازی نرخ ارز و حذف سیاست ارز چندنرخی کاملا موافقم، ارز چندنرخی به زیان اقتصاد کشور در تمام این سال‌ها تمام شد. امیدواریم این سیاست یک گام به جلو در راستای آزادسازی نرخ ارز و حذف بازار چند نرخی ارز باشد، اما برای رسیدن به این هدف باید گام‌های دیگری هم برداشت.

آثار یک سیاستگذاری بلافاصله قابل‌ارزیابی نیست. هرچند به‌نظر می‌رسد کمبود انرژی و ناترازی بانک‌ها، تحریم، پیچیدگی‌های اقتصاد ایران، بخشی از این تلاش‌ها را خنثی خواهد کرد اما امیدواریم در آینده این سیاست تاثیر مثبتی بگذارد.

ترامپ در مورد ایران به سمت فشار حداکثری پیش خواهد رفت. امیدواریم اشتباهات گذشته را در حوزه ارز و اقتصاد تکرار نشود و مثل سایر کشورها بعد از بحران‌‌‌‌‌ها، اقتصاد را با دانش روز ترمیم کنند./دنیای اقتصاد

مسئولیت‌های بی‌اختیار و مختارهای بی‌مسئولیت

محمد نهاوندیان، رئیس اسبق اتاق‌های تهران و ایران و رئیس دفتر رئیس‌جمهور در دولت دوازدهم

تحریم هزینه‌های بالایی به اقتصاد کشور تحمیل کرده و سرمنشا فساد است. برای کاستن از فساد و مقابله موثر با آن ضروری است که تحریم‌ها رفع شود.مبارزه با فساد هنوز یک شعار زنده و جذاب سیاسی است و شاید یکی از دلایل عدم توفیق در این زمینه آن است که مبارزه با فاسد بر مبارزه واقعی با فساد تقدم پیدا کرده است. یکی از ریشه‌‌های شکل‌گیری فساد در ایران ناترازی اختیار و مسئولیت است. به بیان ساده‌تر، ما با پدیده مسئولیت بی‌اختیار و مختارهای بی‌مسئولیت مواجه هستیم. این وضعیت منجر به شکل‌گیری حیاط خلوت‌‌های دولتی شد که اکثر فساد‌‌ها نیز در همین حیاط خلوت‌‌ها شکل ‌‌می‌گیرد.

۵ دی ۱۴۰۳ ۱۴:۰۵
تعداد بازدید : ۶۶