اگر صادقانه تصورتان این است که دلار گران و بحرانی بودن بازار به نفع اقتصاد ملی است که سخت در اشتباهید و اگر خدای ناکرده مشاوران و دستیارانی دارید که بعضا از دلار گران و بحرانی بودن بازار ارز منافعی دارند، هر چه زود تر فکری به حال این اقتصاد رو به زوال و غیر مولد بنمایید.
در پی برخی اظهار نظرهای مقامات اقتصادی دولت که منجر به التهاباتی در بازار ارز و کاهش ارزش پول ملی شده ، دکتر محمد ابراهیم یاوری ، استاد یار دانشکده علوم اقتصادی و سیاسی دانشگاه شهید بهشتی و از نظریه پردازان اقتصادی کشور در نامه ای سرگشاده به مسوولان اقتصادی ، آنان را به سکوت فراخواند. متن کامل نامه به شرح زیر است:
بزرگواران اقتصاددان، اقتصاد خوانده و غیر اقتصادی که دست بر قضا و به دست سرنوشت از زمره ژنرال های دولت تدبیر و امید شده اید!
دقت داشته باشید که کوچکترین حرف و اعلام موضع شما چه از نوع سنجیده و چه از نوع نسنجیده ان می تواند اقتصاد رو به افول کشور را دچار نوسانات سهمگینی کند که صاحبان نوبل اقتصاد هم نتوانند چاره ای برای ان بیندیشند.
شما که بهتر از همه می دانید که انتظارات روانی مردم در اقتصاد شکننده ای مثل اقتصاد ما چه نقش مهمی دارد!
شما که بیشتر از بنده و بسیاری از همکاران بنده، معتقد به اقتصاد Hزاد و باز گذاشتن دست عوامل اقتصادی بازار هستید؛ پس دلیل مداخله های بجا و نابجا در مورد نرخ ارز برای چه منظور صورت می گیرد؟
اینکه به محض اینکه اقتصاد داخلی ما شاهد افزایش ارزش پول ملی می شود و کاهش نرخ دلار نوید اصلاح قیمت ها را می دهد، چرا بعضی از این ژنرال ها به مذاق شان خوش نمی آید و بلافاصله وارد میدان می شوند و با ارائه تئوری های من در آوردی نوید افزایش مجدد قیمت های غیر واقعی ارز را می دهند؟
ژنرال های بزرگوار!
امروز به همه متخصصان و غیر متخصصان ثابت شده است که جهش صادراتی با افزایش بی منطق نرخ ارز محقق نمی شود.
اگر خدای ناکرده منافع شخصی، حزبی و یا گروهی ایجاب می کند که در پی افزایش نرخ ارز باشید بهانه دیگری دست و پا کنید چون شرط لازم جهش صادراتی، اصلاح ساختار های نابود شده تولید است؛ تولیدی که گل سر سبد آن خودروهای غیراستاندارد می باشد و تا روزی که صنعت و تولید ما صنایع خودروسازی را با همه پشتیبانی های منطقی و غیر منطقی تحمل می کند و از بابت حفظ غیر عقلایی این صنعت ده ها هزار بیمار را روانه گورستان و ده ها هزار انسان سالم را روانه بیمارستان می کند نشان می دهد که هیچ هدف جدی برای این اصلاح وجود ندارد و قطعا به دنبال جهش صادراتی بودن در حد قصه و داستان باقی خواهد ماند.
ملت ما هنوز حرف های بی ربط اقتصادی دولتمردان اقتصادی، بانکی و غیر اقتصادی دولت مهرورز(!) را فراموش نکرده اند و اثرات منفی و غیر قابل جبران این حرفها و مواضع بی ربط را همچنان با تمام وجودشان لمس می کنند. در آن دوره ، مواضع مهرورزانه دیپلماتیک نیز مزید بر علت شد که علاوه بر ناکارایی های قبلی موضوع تحریم نیز به آن اضافه گردد.
اگر امروز با نظر مساعد مقام معظم رهبری و اتخاذ یک دیپلماسی منطقی، دیپلمات های دولت مشی تنش زدایی و ایجاد ارتباط منطقی و برد-برد را در دستور کار خود قرار داده اند و این حرکت مثبت آثار مثبتی را هم در بازار ها پر تنش ارز و طلا ایجاد کرده و این بازار ها بر اساس همان تئوری انتظارات و انشاالله عدم دستکاری توسط دولتمردان اقتصادی به سمت آرامش پیش میرود، چرا بعضی از ژنرال های پاکباخته سعی در تلخ کردن حلاوت کاهش نرخ دلار و طلا را در اقتصاد دارند؟
بزرگواران!
اگر صادقانه تصورتان این است که دلار گران و بحرانی بودن بازار به نفع اقتصاد ملی است که سخت در اشتباهید و اگر خدای ناکرده مشاوران و دستیارانی دارید که بعضا از دلار گران و بحرانی بودن بازار ارز منافعی دارند، هر چه زود تر فکری به حال این اقتصاد رو به زوال و غیر مولد بنمایید که اگر این کار صورت نگیرد فردای روشنی در انتظارمان نخواهد بود.
در اقتصادی که متغیر های اصلی آن دیگر کارایی ندارند و به دلیل ناکارایی مدیران دولتی، تحریم ها و ...متغیر انتظارات به عنوان اصلی ترین متغیر در کشور نقش بازی می کند، چرا مسئولین اقتصادی به جای حفظ آرامش بازار و هدایت آن به سمت افزایش ارزش پول ملی با موضع گیری ها و سخنان نسنجیده این متغیر را هم خنثی می نمایند؟ سؤال عمده اینجاست که مگر بانک مرکزی یکی از وظایف عمده اش حفظ ارزش پول ملی نیست؟
امروز اگر فکر میکنید که دولت تدبیر و امید قرار است با مردم صادق باشد و اطلاعات صحیح در اختیار مردم بگذارد می توان گفت بهترین روش و نسخه ای که برای کوتاه مدت برای این اقتصاد تجویز نمود فقط "سکوت ژنرال های اقتصادی" و "واگذاری امور اقتصادی به عالمان اقتصاد" است. به نظر نگارنده وزیر محترم اقتصاد با علم به این موضوع و با پرداختن به عمل و حرف نزدن بی مورد اولین گام اساسی را برداشته است
امیدوارم سایر ژنرال های محترم حوزه های اقتصادی خصوصا از نوع اقتصاد خوانده آن و یا غیر اقتصادی به صورت جدی از موضع گیری در مورد نرخ ارز و طلا خودداری نمایند که خدای ناکرده شائبه منافع شخصی از دلار گران قیمت بوجود نیاید.