یک مقام مسئول با اشاره به برنامهریزی بهمنظور توقف معاملات خرید و فروش محصولات پتروشیمی در بورس با بیان اینکه عرضه پتروشیمی در بورس صرفا برای کشف قیمت انجام خواهد شد، جزئیات ساز و کار قیمت گذاری محصولات پتروشیمی را تشریح کرد.
تعریف نظام سهمیهبندی برای فروش و صادرات محصولات پتروشیمی و فرآوردههای پلیمری به اعتقاد فعالان صنعت پتروشیمی به یک بازی " باخت – باخت" برای تولیدکنندگان و مصرف کنندگان" پتروشیمی تبدیل شده است.
در شرایط فعلی برخی از محصولات پتروشیمی و پلیمری مورد نیاز صنایع تکمیلی پتروشیمی همچون انواع صنایع پلاستیک، پلیمرهای مهندسی، پی.وی.سی و انواع مظروفات نایلونی و پلاستیکی در بازار بورس عرضه نمیشود و از سوی دیگر صادرات این فرآوردهها با چالشهای متعددی دست و پنجه نرم میکنند.
در این بین ساز و کار فعلی عرضه محصولات پتروشیمی در بورس هم همچون خرید نقدی و انبوه هم برای بسیاری از فعالان صنایع تکمیلی پتروشیمی بسیار سخت بوده و این دسته از بنگاههای اقتصادی و تولیدی مجبور به خرید این مواد به صورت اعتباری و مدت دار از دلالان و واسطهها هستند.
بر این اساس اخیرا طرح مشترکی توسط وزارت صنعت، معدن، تجارت، شرکت ملی صنایع پتروشیمی و انجمنهای تخصصی صنایع تکمیلی پتروشیمی مطرح شده که در صورت تصویب نهایی محصولات پتروشیمیایی صرفا در بورس جهت کشف قیمت عرضه شده و عرضه عمده با انعقاد قراردادهایی بین مجتمعهای پتروشیمی و مصرف کنندگان به صورت مستقیم انجام خواهد شد.
احمد مهدوی در گفتگو با مهر درباره آخرین تصمیم گیریهای دولت برای حذف عرضه انبوه و عمده محصولات پتروشیمی در بورس، گفت: اخیرا دو پیشنهاد توسط انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی به دولت ارائه شده که اولین پیشنهاد تسهیل در شرایط صادرات پتروشیمی است.
دبیرکل جدید انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی با اعلام اینکه صادرات محصولات پتروشیمی مطابق با یک نظام سهمیهبندی مشکلاتی را برای واحدها و مجتمعهای بالادستی پتروشیمی ایجاد میکند، اظهار داشت: بر اساس اصل 44 قانون اساسی هم نمیتوان یک شرکت خصوصی پتروشیمی را مجبور کرده که تمام محصولات خود را در یک بازار همچون بورس عرضه کند.
این مقام مسئول با بیان اینکه عرضه کل محصولات پتروشیمی اجباری نیست، اظهار داشت: از سوی دیگر عرضه محصولات پتروشیمی و پلیمری در بورس مشکلات را برای مصرف کنندگان نهای ایجاد کرده و این دلالان هستند که از این شرایط استفاده میکنند.
وی با تاکید بر اینکه هم اکنون ساز و کار جدیدی برای قیمت گذاری و عرضه محصولات پتروشیمی در بورس تعریف شده است، بیان کرد: در طرح جدید پیشنهاد شده است که پس از کشف قیمت محصولات پتروشیمی، این فرآوردهها در قالب قراردادهای بلندمدت توسط پتروشیمیها به صورت مستقیم به صنایع واقعی و فعال تکمیلی پتروشیمی فروخته شود.
مهدوی در خصوص نحوه قیمت گذاری این محصولات پتروشیمیایی هم توضیح داد: در این روش معیار فوب خلیج فارس با احتساب نرخ ارز در اتاق مبادلاتی است ضمن آنکه در این روش جدید امکان فروش اعتباری محصولات به فعالان صنایع تکمیلی پتروشیمی فراهم میشود.