معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزیر نفت با بیان اینکه قیمت واقعی خوراک پتروشیمی ها ۱۷ سنت است، گفت: مالکان واحدهای پتروشیمی در صورت سرمایه گذاری میتوانند از تخفیف ۳۰ درصدی برای قیمت خوراک بهره مند شوند.
این روزها در گیر و دار تصمیم گیری مجلس برای نرخ خوراک واحدهای پتروشیمی در قالب بررسی لایحه بودجه 93، فعالان این صنعت، اقتصاددانان و نمایندگان مجلس نظرات متفاوتی دارند. در حالی که طبق قانون هدفمندی یارانه ها در فاز اول اجرای این قانون باید قیمت خوراک گازی واحدهای پتروشیمی 13 سنت در سال 93 باشد، برخی فعالان بخش خصوصی خواهان تعیین نرخ حداکثر 8 سنتی و برخی نمایندگان مجلس خواهان نرخ 18 سنتی هستند در حالی که این رقم هم اکنون 2.8 سنت است. در این خصوص نظر مقام ارشد برنامه ریزی وزارت نفت را جویا شدیم، همچنین از این فرصت بهره گرفته و در خصوص وضعیت صادرات نفت در بودجه 93 و وضعیت فعلی صادرات نفت خام نظر این مدیر باسابقه صنعت نفت کشور را جویا شدیم.
مشروح گفتوگوی خبرنگار اقتصادی تسنیم با منشور معظمی، معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت در ادامه می آید:
تسنیم: میزان افزایش نرخ خوراک گازی واحدهای پتروشیمی برای سال آینده باید چه قدر باشد؟
معظمی: طبق مصوبه ستاد تدابیر ویژه و به استناد قانون هدفمندی یارانهها قیمت خوراک واحدهای پتروشیمی باید 65 درصد نرخ فوب خلیج فارس تعیین شود که این قیمت 65 درصدی، از نظر ما رقمی بسیار زیاد و نشدنی است. در حال حاضر مذاکرات با وزارت صنعت، معدن و تجارت آغاز شده و به یک جمعبندی اولیه رسیدهایم و فکرمیکنیم در آینده نزدیک قیمت واقعی شود. البته قیمت واقعی خیلی بیشتر از آنچه که گفته میشود است.
تسنیم: در حالی که قیمت فعلی خوراک گازی واحدهای پتروشیمی حدود 3 سنت است و قانون تأکید بر 13 سنت دارد، نرخ واقعی کدام است؟
معظمی: قیمت خوراک واحدهای پتروشیمی نه سه سنت است و نه 13 سنت، بلکه قیمت واقعی خوراک برای این واحدها 17 سنت است. البته اینکه قیمت واقعی شود یا 65 درصد فوب خلیج فارس تعیین شود یا سناریوی دیگری مد نظر قرار گیرد، هنوز در حال بررسی است. البته این مورد تعیین شده که مالکان واحدهای پتروشیمی در صورت سرمایه گذاری میتوانند از تخفیف 30 درصدی برای قیمت خوراک بهره مند شوند. ما نمی گوییم که نرخ خوارک باید مثل کشورهای اروپایی لحاظ شود، به هر حال خوراک مزیت نسبی ایران برای توسعه پتروشیمی است و ما در دولت و همچنین نمایندگان محترم مجلس این مسئله را در نظر می گیرند که باید با شرایط کشور نرخ مناسب خوراک تعیین شود.
تسنیم: قیمت قطعی نرخ خوراک برای سال آینده چه زمانی اعلام می شود؟
معظمی: هم اکنون که در کمیسیون های مجلس این موضوع در حال بررسی است و مجموعه وزارت نفت نیز به طور مستمر با نمایندگان مجلس در ارتباطند تا در مواردی که نمایندگان نیاز دیدند در جلسات کمیسیون ها حاضر شویم و نتیجه کارشناسی های انجام شده را ارائه دهیم. در نهایت تا پایان سال جاری قیمت خوراک واحدهای پتروشیمی برای سال 93 اعلام می شود اما تا این لحظه هیچ قیمتی برای خوراک واحدها نهایی نشده است.
تسنیم: چه میزان صادرات نفت در لایحه بودجه 93 پیش بینی شده است؟
معظمی: طبق مواد مندرج در لایحه بودجه سال آتی ما باید روزانه یک میلیون بشکه نفت خام و 400 هزار بشکه میعانات گازی صادر کنیم.
تسنیم: این رقم قابل تحقق است؟
معظمی: بیش از آن نیز قابل تحقق است اما این رقم به قطع یقین محقق خواهد شد.
تسنیم: وضعیت صادرات نفت را در سال جاری چگونه ارزیابی می کنید؟
معظمی: ما طبق قانون در 9 ماه نسخت سال موفق شدیم درآمدهای صادراتی نفت را محقق کنیم و آنچه در بودجه پیش بینی شده بود تحقق پیدا کرد.
تسنیم: آیا مشکلاتی در صادرات نفت خام ایران است؟
معظمی: به هیچ وجه در صنعت نفت مشکلی بابت صادرات نداریم و آنچه اتفاق افتاده محدودیت های صادراتی است ناشی از قطع نامه هایی که وجود دارد، اگر این محدودیت ها با عملکرد حوزه دیپلماسی کشور برطرف شود وزارت نفت قادر به افزایش تولید و افزایش صادرات است.