واگذاری مخازن ذخیره‌گاز به شرکت خصوصی ایرانی- خارجی

واگذاری مخازن ذخیره‌گاز به شرکت خصوصی ایرانی- خارجی
مدیر عامل شرکت ذخیره‌سازی گاز طبیعی با اعلام همکاری کارشناسان سه کشور اروپایی در زمینه ذخیره سازی گاز با ایران از امکان واگذاری مخازن ذخیره‌سازی به شرکت‌های خصوصی ایرانی– خارجی خبر داد.

مسعود سامی‌وند در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی  با اظهار این که برای اولین بار در وزارت نفت قرارداد بی.او.تی در بخش ذخیره‌سازی گاز امضا خواهد شد گفت: شرکتهای مختلفی تاکنون در این زمینه متقاضی شده‌اند که یکی از آنها شرکت گازپروم روسیه است. بر این اساس علاوه بر اجرای طرح،  ذخیره‌سازی و انتقال گاز نیز توسط پیمانکار صورت می‌گیرد.

وی با تاکید بر این که البته این کار با احتیاط صورت می‌گیرد تا قرارداد مناسبی در این زمینه تدوین شود و قابل استفاده برای سایر طرح‌ها در وزارت نفت باشد توضیح داد: بر این اساس آماده سازی یک مخزن در اختیار یک شرکت ایرانی- خارجی قرار می‌گیرد، بعد گاز برای ذخیره سازی در این مخزن به شرکت مورد نظر فروخته خواهد شد و در نهایت زمستان دوباره همین گاز از این شرکت خریداری می‌شود.

مدیر عامل شرکت ذخیره‌سازی گاز طبیعی با اظهار این که مدت این نوع قرارداد‌ها 20 ساله خواهد بود تاکید کرد: البته در قراردادهای بی.او.تی تنها مخازن آبی و نمکی واگذار می‌شود و این موضوع شامل مخزنهای هیدروکربنی نمی‌شود.

سامی‌وند در پاسخ به این سوال که چند مخزن آبی و نمکی قابلیت واگذاری در قالب قرارداد بی.او.تی را دارد گفت: باید ابتدا مطالعات اولیه در مورد مخازن صورت گیرد تا شرکت سرمایه گذار برای ورود به این بخش اطمینان داشته باشد. در حال حاضر طرح ذخیره‌سازی یورتشای ورامین قابلیت واگذاری در قالب قرارداد بی.او.تی را دارد.

**همکاری کارشناسان 3 کشور اروپایی در ذخیره سازی گاز

وی در مورد مذاکره ایران با اکراینی‌ها در مورد ذخیره‌سازی گاز توضیح داد: با اکراین چند قرارداد داریم؛ در یک مورد خرید توربوکمپرسور برای طرح ذخیره‌سازی گاز در سراجه و شوریجه بود و مورد دیگر این که خرید دو توربوژنراتور برای طرح شوریجه که قدرت هر کدام در تولید برق 6.5 مگاوات است. بر این اساس پالایشگاه شهید هاشمی نژاد و طرح ذخیره سازی گاز شوریجه دیگر نیاز به برق سراسری ندارد. این گونه امنیت طرحهای ذخیره‌سازی در اوضاع بحرانی افزایش خواهد یافت.

سامی‌ومند در مورد مذاکره با کارشناسهای آلمانی هم گفت: طرح ذخیره سازی گاز در میدان نصر کاشان (گنبد نمکی) توسط شرکت ایرانی انرژی دانا در حال انجام است و پیشرفت مناسبی را بین سایر طرح‌ها دارد، اما به دلیل جدید بودن کار نیاز است از کارشناسها باتجربه استفاده شود که سعی شد در این طرح از کارشناسان روسی و آلمانی استفاده شود.

وی با اعلام این که پایان تیرماه امسال اولین دکل حفاری شرکت ملی گاز ایران در منطقه نصرآباد کاشان مستقر خواهد شد گفت: برای تفسیر لرزه نگاری در گنبد نمکی اقدامات متفاوتی صورت گرفته است، از جمله ام.تی (سختی سنجی بر روی نمک) که برای اولین بار در ایران و توسط کارشناسان روسی با موفقیت انجام شد.

او با اشاره به اینکه لرزه نگاری میدان نصرآباد کاشان به پایان رسیده است افزود: اکنون در حال تفسیر اطلاعات هستیم تا بعد از آن توسط کارشناس آلمانی محل استقرار نمک و حفاری مشخص شود که این کار نیز ظرف دو ماه انجام می‌شود. علت مذکرات با شرکت آلمانی هم به همین دلیل بود. پیش از این نیز با این شرکت آلمانی در طرح یورتشای مذاکراتی صورت گرفته بود که به دلیل مسائل مالی موفق به همکار نشدیم اما اکنون در این طرح همکاریها ادامه می‌یابد.

وی ادامه داد: البته آلمانها برای حضور در طرح ذخیره‌سازی گاز در یورتشای دوباره اعلام آمادگی کرده‌اند اما با وجود توانایی فنی‌، آنها در تامین منابع مالی مشکل دارند.

مدیر عامل شرکت ذخیره سازی گاز ایران اعلام کرد: طبق برنامه زمان بندی تا پایان امسال امکان سنجی و حفاری یک حلقه چاه طرح نصرآباد کاشان به اتمام خواهد رسد.

او با اشاره به این که مسئله ذخیره سازی گاز در ایران حدود هفت سال مطرح شده است گفت: با وجود این که انتقال فناوری ذخیره سازی گاز در مخازن نمکی و آبی در حال انجام است اما باید از تجربه 100 ساله کشورهای دارنده این فناوری استفاده شود.

۲۰ خرداد ۱۳۹۳ ۱۱:۵۲
خبرگزاری تسنیم |
تعداد بازدید : ۱,۳۱۹