آمارهای صحیح استخراج شده از شرکت ملی نفت ایران نشان می دهد هم اکنون تولید واقعی گاز از طرح توسعه فاز ۱۲ پارس جنوبی روزانه حدود ۵۵ میلیون متر مکعب است و به معنای دیگر در شرایط فعلی صرفا ۵۵ میلیون مترمکعب گاز ترش از چاه ها و سکوهای دریایی فاز ۱۲ استخراج و پس از انتقال از خطوط لوله دریایی در پالایشگاه شیرین سازی و بخ شبکه سراسری مصرف تحویل داده می شود.
یک مدیر ارشد شرکت ملی گاز با ارائه آمارهای جدیدو شفاف سازی درباره میزان افزایش واقعی تولید گاز، جهش ۱۰۰ میلیون مترمکعبی تولید گاز در بخش بالادستی صنعت نفت و گاز کشور در سال ۹۳ را تائید نکرده است.به گزارش خبرنگار مهر، مدیران ارشد وزارت نفت هر چند از چند ماه گذشته با ارائه آمارهایی مدعی افزایش ۱۰۰ میلیون مترمکعبی تولید روزانه گاز طبیعی ایران شده اند اما ارائه آمارهای یک مدیر ارشد صنعت گاز، آمارهای افزایش تولید گاز وزارت نفت را در سایه قرار داده است.
منوچهر طاهری مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران هفته گذشته در حاشیه بازدید از پالایشگاه شهید هاشمی نژاد در منطقه سرخس با گفته است: " با اضافه شدن گاز طرح توسعه فازهای ۱۲، ۱۷ و ۱۸ پارس جنوبی بطور متوسط روزانه ۷۷ میلیون متر مکعب به تولید روزانه گاز ایران افزوده شده است. "
بر این اساس افزایش روزانه ۷۷ میلیون مترمکعبی تولید گاز طبیعی آمار قابل قبول و صحیح تری درباره افزایش تولید گاز ایران از ابتدای سال جاری تاکنون به شمار می رود و به نظر می رسد افزایش ۱۰۰ میلیون مترمکعبی تولید گاز به جای بخش بالادستی صنعت گاز صرفا در بخش پالایشگاهی اتفاق افتاده است.
به عبارت دیگر، هم اکنون مهمترین طرحهای افزایش تولید گاز طبیعی ایران در پارس جنوبی با بهره برداری بخشیهایی از طرح توسعه فاز ۱۲، ۱۵ تا ۱۸ این میدان مشترک رقم خورده است.
با این وجود، مسئولان وزارت نفت میزان افزایش تولید گاز در فاز ۱۲ پارس جنوبی را روزانه ۷۰ میلیون متر مکعب عنوان می کنند که این میزان افزایش تولید با استفاده از گاز قرضی فاز ۶ تا ۸ پارس جنوبی که در دولت نهم افتتاح شده، حاصل شده است.
در طرح توسعه فاز ۱۵ و ۱۶ پارس جنوبی هم گاز تولیدی از چاهها و سکوهای دریایی این دو فاز گازی به واحدهای پالایشگاهی فاز ۱۷ و ۱۸ پارس جنوبی منتقل میشود و در پالایشگاه فاز ۱۷ و ۱۸ پارس جنوبی به دلیل آماده نبودن برخی از تاسیسات جداسازی میعانات گازی و آب از گاز طبیعی فعلا امکان انتقال گازهای ترش و پالایش آن در پالایشگاه فاز ۱۷ و ۱۸ پارس جنوبی وجود ندارد.
در مجموع با احتساب تولید واقعی گاز در این ۵ فاز پارس جنوبی در خوشبینانه ترین حالت تولید گاز طبیعی ایران به جای ۱۰۰ میلیون مترمکعب در روز حدود ۷۵ تا ۷۷ میلیون متر مکعب افزایش یافته است که گزارش اخیر مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران هم مهر تائیدی بر این آمار زده است.
این در حالی است که مسئولان مختلف وزارت نفت با احتساب و محاسبه گازهای قرضی طرح توسعه فاز ۶ تا ۸ پارس جنوبی از افزایش ۱۰۰ میلیون مترمکعب تولید گاز طبیعی در سال جاری خبر می دهند و حتی بیژن زنگنه وزیر نفت از افزایش ۱۰۰ میلیون مترمکعبی تولید گاز در سال ۹۴ خبر داده است.
در این بین باید اظهارات اخیر محمد جواد شمس مدیرعامل پتروپارس هم بار دیگر مورد بازخوانی قرار بگیرد به طوری که این مدیر ارشد نفتی عدم افزایش حداکثری تولید گاز طبیعی در فاز ۱۲ به عنوان بزرگترین فاز پارس جنوبی را تائید کرده است.
شمس اخیرا در جمع خبرنگاران با اعلام اینکه هدف نهایی از راه اندازی فاز ۱۲ با سه سکوی فعلی تولید روزانه ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گاز طبیعی است، گفته بود: پیش بینی می شود تا شهریور ماه سال آینده با تکمیل حفاری و یا تعمیر برخی از چاه های این سه سکو، ظرفیت تولید گاز به ۶۲ میلیون مترمکعب و معادل ۲.۵ میلیارد فوت مکعب در روز افزایش یابد.