مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: با توجه به انتشار بیانیه مشترک ایران و ١+٥، هم اکنون یکی از پرسشهای اصلی سرمایه گذاران و شرکتهای خارجی برای حضور در صنعت پتروشیمی، تعیین فرمول بلند مدت نرخ خوراک است.
عباس شعری مقدم در گفتگو با خبرنگار شانا در باره آخرین وضع تعیین فرمول قیمت خوراک واحدهای پتروشیمی در کشور گفت: تاکنون به دلیل مشخص نشدن این فرمول، نرخ خوراک و سوخت واحدهای پتروشیمی بر مبنای قیمت پارسال اعمال می شود.
وی با اشاره به ورود سازمان برنامه و بودجه، وزارت نفت و وزارت صنعت، معدن و تجارت به بحث تعیین فرمول نرخ خوراک واحدهای پتروشیمی در سال ٩٤ تصریح کرد: با توجه به موفقیتهای صورت گرفته در مذاکرات هسته ای ایران و کشورهای عضو گروه ١+٥، هم اکنون یکی از پرسشهای اصلی سرمایه گذاران و شرکتهای خارجی برای حضور در این صنعت زمان تعیین فرمول بلند مدت خوراک است.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی گفت: هم اکنون همه سرمایه گذاران و شرکتهای خارجی متقاضی برای حضور در صنعت پتروشیمی کشورمان به شدت در انتظار توافق نهایی ایران و کشورهای عضو گروه ١+٥ در زمینه هسته ای هستند؛ زیرا در کشورهای خارجی سود سرمایه گذاری در بانکها حدود یک درصد است، در حالی که این سود در پروژه های صنعت نفت ایران حداقل ٢٠ درصد است.
شعری مقدم ادامه داد: البته سود ٢٠ درصدی موجود در پروژه های صنعت نفت برای سرمایه گذاران داخلی آن چنان خیره کننده نیست، زیرا هم اکنون سود سپرده گذاری در بانکهای ایرانی حدود ٢٧ درصد است.
وی اظهار کرد: در زمان دولتهای هفتم و هشتم شرکت ملی نفت ایران آزادی عمل زیادی در زمینه تعیین قیمت خوراک داشت، چنانچه شرکت ساسول آفریقای جنوبی می خواست در ایران سرمایه گذاری کند، شرکت ملی صنایع پتروشیمی قیمت گاز اتان به ازای هر تن را ٦١ دلار محاسبه و تا ١٠ سال ثابت اعلام کرد، که به تصویب هیئت مدیره نیز رسانیده شد. این فرمول قیمت متعاقباً در هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران نیز به تصویب رسید، بنابراین شرکت آفریقای جنوبی با اطمینان خاطر برای سرمایه گذاری وارد ایران شد و موفق بود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران ادامه داد: در این مشارکت طرف خارجی علاوه بر آوردن سرمایه، فناوری و مدیریت را نیز با خود به همراه آورد، به طوری که مجتمع آریا ساسول بعدها در منطقه نمونه شد.
به گزارش شانا، با توجه به وجود ٣٣,٦ تریلیون متر مکعب گاز در ایران به نظر می رسد صنعت پتروشیمی ما نیازمند دسترسی به فناوریهای نوین، منابع مالی و حضور در بازارهای جهانی است و در واقع آخرین ارزیابیها نشان میدهد که در سطح صنایع بالادستی و پاییندستی ایران نیازمند دسترسی به منابع مالی در حدود ٧٠ میلیارد دلار است که در این ارتباط حدود ٣٠ درصد مربوط به صنایع پاییندستی به ویژه در زمینه انواع پلیمرها به خصوص پلی پروپیلن و صنایع تکمیلی زنجیره پروپیلن است.
بیتردید مهمترین وضع رقابتی برای سرمایهگذاری و توسعه صنایع پتروشیمی در ایران دسترسی به خوراک مناسب این صنعت یعنی گاز طبیعی، اتان، نفتا و میعانات گازی در احجامی گسترده و با قیمتی رقابتی است؛ هماکنون ظرفیت صنایع تصفیه و انتقال گاز در کشور حدود ٦٠٠ میلیون متر مکعب در روز است که به زودی تا حد یک هزار میلیون مترمکعب در روز می رسد و افزون بر این، دسترسی به اتان به عنوان خوراک پتروشیمی در تحکیم وضع رقابتی ایران برای تولید محصولات پتروشیمیایی نقش اساسی دارد.
با کامل شدن فازهای پارس جنوبی یعنی اتمام طرحهای توسعه فازهای ١٢ تا ٢٧ این میدان به میزان ٦٥٠ هزار بشکه در روز میعانات گازی و ٦,٧ میلیون تن LPG (شامل پروپان و بوتان) و چهار میلیون تن اتان در سال قابل وصول خواهد بود که اتان به طور کامل و دیگر موارد بر حسب نیاز در اختیار صنعت پتروشیمی قرار میگیرد.