پایگاه خبری دی هیل با اشاره به سفر پنهانی نمایندگان شرکت های آمریکایی به تهران نوشت: به دلیل سری بودن مذاکرات شرکت های نفتی با ایران، میزان علاقمندی شرکت های غربی برای حضور در بخش انرژی ایران مشخص نیست.
هیئتی از روسای شرکت های نفتی و سرمایه گذاران آمریکایی برای مذاکره در مورد فرصت های فعالیت در ایران در صورت لغو تحریم ها به تهران سفر کرده اند.
جزئیات سفر افشا نشده است. دولت ایران از افشای هویت شرکت کنندگان خودداری کرده و هیچ یک از شرکت های بزرگ نفتی و گروه های تجاری حضور خود در این هیئت را تایید نکرده اند.
اما عباس شعری مقدم، معاون وزیر نفت ایران حضور آمریکایی ها را نشانه ای از بالا بودن علاقمندی به تجارت با ایران توصیف کرده است. «ما شاهد حضور شرکت های بزرگ نفت و گاز آمریکایی در ایران در آینده خواهیم بود.»
بر اساس اعلام وزارت نفت ایران، شرکت هایی از کشورهای آلمان، ایتالیا و هلند نیز برای حضور در پروژه ای نفت و گاز ایران ابراز علاقمندی کرده اند.
بر اساس برآوردهای اداره اطلاعات انرژی آمریکا، ایران به دلیل محدودیت های ناشی از تحریم ها تا 30 میلیون بشکه نفت ذخیره کرده و تولید این کشور در صورت انعقاد توافق سال آینده حدود 700 هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت.
اما به دلیل سری بودن مذاکرات شرکت های نفتی با ایران، میزان علاقمندی شرکت های غربی برای حضور در بخش انرژی ایران مشخص نیست. به گفته کارلوس پاسکوال، از تحلیلگران موسسه مشورتی آی اچ اس، بندهای قرارداد، احتمالا از مهمترین موضوعات مورد بحث بین مقامات ایرانی و شرکت های خارجی هستند. وی افزود: با شکل فعلی قراردادها، کسی به ایران هجوم نمی آورد... تنها کسانی که ممکن است به ایران سرازیر شوند، تامین کنندگان توربین ها و دیگر کالاهای مورد نیاز ایران برای راه اندازی مجدد تجهیزات این کشور هستند. اما شرکت های نفت و گاز با ساختار فعلی ای که قراردادهای نفتی ایران دارند، در این کشور سرمایه گذاری نخواهند کرد.»
بر اساس گزارش آژانس بین المللی انرژی، قراردادهای اصلی تولید نفت ایران به شکل توافقات بیع متقابل هستند که بر اساس آنها شرکت خارجی از طریق ایجاد یک شعبه در ایران تخصص و منابع لازم برای استخراج نفت در این کشور را توسعه می دهد و در مقابل سهمی از ارزش نفت را از ایران دریافت می دارد. پس از یک بازه زمانی مشخص مالکیت پروژه مذکور به دولت ایران منتقل می شود.
دولت ایران اوایل امسال شروع به تجدیدنظر در ساختار قراردادهای خود کرده تا در صورت لغو تحریم ها شرکت های خارجی را بیشتر برای سرمایه گذاری در بخش های نفت و گاز تشویق نماید.