پایانه نفتی شمال با در اختیار داشتن سه اسکله و دستگاه های اندازه گیری پیشرفته، مخازن مجهز به سیستم اطفای حریق خودکار و نیز سیستم جداسازی آب از نفت بدون شک یکی از پایانه های بسیار پیشرفته در حوزه کشورهای دریای خزر به شمار می آید.
به گزارش پایگاه خبری اوپکس به نقل از شانا حمیدرضا شاه دوست، رئیس پایانه نفتی شمال در گفتگو با خبرنگار، با اشاره به سابقه شکل گیری پایانه نفتی شمال و ماموریت اصلی آن (سوآپ نفت خام)، گفت: طراحی این پایانه بر اساس عملیات دریافت نفت خام، اندازه گیری، نمونه گیری، ذخیره سازی و امتزاج (storage & blemding) صورت پذیرفته و همه امکانات لازم برای انجام عملیات سوآپ یا طرح معوض نفت خام را داراست. این پایانه از سوی شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ساخته شده و از سال ١٣٨٢ برای انجام عملیات سوآپ در اختیار شرکت پایانه های نفتی ایران قرار گرفته است.
وی افزود: با توجه به تشخیص مدیران ارشد وزارت نفت، پهلوگیری کشتیهای حامل فرآورده از جمله نفت کوره، گازوئیل، بنزین و ال پی جی نیز در دستور کار این پایانه قرار گرفته است و عملیات سوخت رسانی به نیروگاه شهید سلیمی (نکا) نیز از دیگر فعالیتهای مهم آن به شمار می رود.
وی با بیان این که پهلودهی به کشتیهای حامل فرآورده با هماهنگی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی صورت می گیرد، گفت: با انجام کار تیمی و انسجام خوب عملیاتی تاکنون توانسته ایم بدون کوچکترین حادثه ای موفق به تخلیه کشتیهای حامل فرآورده به ویژه ال پی جی شویم.
قطع سوآپ به فرصت تعمیرات پایانه نفتی شمال بدل شد
رئیس پایانه نفتی شمال گفت: پس از دریافت دستور قطع عملیات سوآپ نفت خام و تخلیه آخرین کشتی نفت خام (٢٥ تیرماه سال ٩١)، پایانه نفتی شمال توانسته است از فرصت به دست آمده استفاده کند و عملیات تعمیرات و نگهداری تجهیزات پایانه از جمله اسکله ها، خطوط لوله و مخازن خود را برنامه ریزی و با استفاده از توان علمی نیروهای منطقه انجام دهد.
شاه دوست ادامه داد: عملیات رسوب زدایی برای نخسین بار بوسیله نیروهای شرکتی توانست به صرفه جویی اقتصادی و دانش سازمانی بسیار خوبی برای همکاران منجر شود و تیم کارشناسی تشکیل شده توانستند در گام بعدی پروژه تعمیرات اساسی مخزن را به نحو مطلوب انجام دهد که این موضوع بازتاب خوبی در سطح شرکت پایانه های نفتی ایران و شرکت ملی نفت ایران داشته است.
تردد ٦ هزار کشتی در فاصله ٩ سال فعالیت پایانه نفتی شمال
شاه دوست با اعلام این که از ابتدای شکل گیری شرکت پایانه نفتی شمال تاکنون ٦ هزار کشتی در این پایانه تردد داشته اند، گفت: در مجموع حدود ٢٣١ میلیون بشکه نفت خام در پایانه نفتی شمال تخلیه شده است.
پهلودهی به ٢٧ کشتی حامل گاز مایع (ال پی جی)
وی در عین حال به پهلودهی کشتیهای حامل ال پی جی اشاره کرد و گفت: این عملیات برای نخستین بار در سال ٩١ آغاز شد و تاکنون بیش از ٢٧ مورد عملیات پهلودهی و تخلیه ال پی جی در این منطقه انجام شده است.
شاه دوست تصریح کرد: شایان یادآوری است که این عملیات ریسک عملیاتی بسیار بالایی دارد و با توجه به این که محموله یاد شده جزو کالاهای خطرناک (Dangrous goods) طبقه بندی شده، بدون کوچکترین حادثه ای پهلودهی و تخلیه شده اند که این موضوع نشان دهنده رعایت کامل موارد HSE و توان عملیاتی بالای نیروی انسانی منطقه است.
رئیس پایانه نفتی شمال با بیان این که تعمیرات اساسی مخازن در مدت توقف سوآپ انجام شد، افزود: توانستیم این مهم را در این مدت به انجام برسانیم تا در صورت آغاز دوباره عملیات سواپ، هیچ مشکلی بابت مخازن نداشته باشیم.
ویژگیهای ممتاز پایانه نفتی شمال در میان کشورهای حاشیه خزر
شاه دوست گفت: پایانه نفتی شمال با در اختیار داشتن سه اسکله و متعلقات آن (بازوهای تخلیه، هوز، سیستم لوله کشی) و همچنین دستگاه های اندازه گیری بسیار پیشرفته، مخازن مجهز به سیستم اطفای حریق خودکار و نیز سیستم جداسازی آب از نفت (Waste water treatment) بدون شک یکی از پایانه های بسیار پیشرفته در حوزه کشورهای دریای خزر به شمار می آید که در هنگام عملیات سوآپ، رکورد روزانه ٢٠٠ هزار بشکه را در کارنامه خود دارد.
پیش بینی بلند مدت برای نفت خزر و موقعیت ایران
شاه دوست با اشاره به برنامه ریزی پیشین مدیران ارشد نفت برای ظرفیت نهایی این پایانه گفت، گفت: طبق برنامه قرار بود ظرفیت سوآپ نفت خام را از ١٢٠ هزار بشکه کنونی به ٥٠٠ هزار، یک میلیون و سرانجام ٢ میلیون و ٥٠٠ هزار بشکه در روز برسد که برنامه ریزی و طراحی و ساخت پروژه عظیم حوضچه فراگیر برای انجام این مهم تلقی می شد و با افزایش ١٢ پست اسکله و عمق آبخور کشتیها، ظرفیت عملیاتی این پایانه بیش از پیش سبب افتخار و غرور ملی می شود.
وی گفت: این زیرساخت می تواند زمینه لازم را برای دریافت نفت خام حاصل از اکتشاف و استحصال در دریای خزر فراهم و نفت حاصل را از این طریق به سمت پالایشگاه های کشور هدایت کند.
رئیس پایانه نفتی شمالتصریح کرد: حوضچه فراگیر با حجم ٣٠٠ هکتار با ٢ دیواره شرقی به طول ١٧٢٠ متر و غربی به طول ٢٤٠٠ متر، بزرگترین حوضچه نفتی میان کشورهای حوزه خزر است.
اجرای فازهای بعدی پایانه نفتی شمال منوط به تصمیم وزارت نفت است
شاه دوست اظهار کرد: عملیات سنگ ریزی موج شکنهای غربی تمام شده است و هم اکنون مراحل پایانی فاز نخست که شامل عملیات بتن ریزی می شود، در دست اجراست. بدیهی است فازهای بعدی پروژه منوط به تصمیم مدیران ارشد وزارت نفت و سیاستهای دولت خواهد بود.
رئیس پایانه نفتی شمال تاکید کرد: پروژه حوضچه فراگیر و عملیات سوآپ نفت خام می توانست زیر ساخت لازم برای اجرای پروژه خط لوله انتقال نفت نکا- جاسک را فراهم آورد و برای دستیابی به اهداف پدافند غیرعامل کشور بسیار مثمرثمر باشد.
ایران هنوز امن ترین و اقتصادی ترین مسیر حمل نفت خام خزر است
شاه دوست درباره قطع عملیات سوآپ و تاثیر آن بر کشور، اظهار کرد: این تصمیم، تصمیمی مدیریتی بود که وزیر نفت وقت گرفت، اما با توجه به تجربه خود می توانم بگویم که این پروژه می توانست افزون بر تاثیر و فواید اقتصادی در منطقه، سبب برد راهبردی کشور و به رخ کشیدن موقعیت بسیار مهم ایران در انتقال نفت دریای خزر به آبهای آزاد باشد.
وی اظهار کرد: هرچند که هم اکنون با ساخت خط لوله باکو – جیحان، نفت خام حوزه خزر به دریاهای آزاد دسترسی پیدا کرده است، اما بدون شک ایران هنوز امن ترین و اقتصادی ترین مسیر حمل نفت خام به شمار می رود و پایانه شمال با در اختیار داشتن تجهیزات مدرن و پیشرفته خود می توانست کمک بزرگی به این چرخه کند.