سی و چهارمین جلسه اتاق فکر اتاق ایران در روز شنبه 10 /5/ 1394 برگزار شد.
به گزارش پایگاه خبری اوپکس به نقل از روابط عمومی اتاق ایران، سی و چهارمین جلسه اتاق فکر اتاق ایران با حضور مهندس جلالپور، دکتر سلطانی، مهندس انصاری، مهندس کریمی پور، دکتر اله داد ، دکتر خزایی، مهندس مرعشی، دکتر بهکیش، دکتر عزیزی، دکتر عبده تبریزی، دکتر بهادرانی، دکتر غنی نژاد، مهندس خیرخواهان در محل اتاق ایران برگزار شد.
سرمایهگذاری مستقیم خارجی، نیازمند محیط مساعد کسبوکار و فضای امن سرمایه گذاری
در ابتدای جلسه مهندس خیرخواهان ضمن اشاره به موفقیت های چین و تبدیل این کشور به مقصد اول جریانهای ورودی سرمایهگذاری خارجی در سال 2014 گفت: این کشور در سال مذکور موفق گردید 129 میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب کند. هنگکنگ و آمریکا در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند. این درحالیستکه در سال 2013 آمریکا رتبه اول را در این زمینه به خود اختصاص داده بود.
در دهههای گذشته بیش از 90% سرمایهگذاری خارجی در کشورهای صنعتی (عضو OECD) رخ میداد. بههمین ترتیب، تا سال 2000، بیشترین موجودی FDI متعلق به کشورهای توسعهیافته بوده است. اما در سال 2013، بیشترین موجودی سرمایهگذاری خارجی در کشورهای در حال توسعه، قرار گرفته است که این مسأله حاکی از اقبال به سوی کشورهای در حال توسعه بهعنوان مناطق میزبان جریانهای سرمایه خارجی است.
سرمایهگذاری مستقیم خارجی همانند سرمایه داخلی نیازمند سیاستهای مناسب ازقبیل محیط مساعد کسبوکار و فضای امن سرمایهگذاری است. کشوری که محیط مناسبی برای انجام سرمایهگذاریهای داخلی ندارد در جذب سرمایههای خارجی نیز موفق نخواهد بود. است شرایطی مانند تورم پایین، تجارت آزاد، زیرساخت کافی، کارگران آموزشپذیر، دسترسی به منابع مالی، مقرراتگذاری هوشمند، تضمین حقوق مالکیت و دولتی که برخورد منصفانه و صادقانه داشته باشد، نه فقط باعث سرمایهگذاری بیشتر بلکه اثر سرریز بیشتر سرمایههای خارجی در کشور میزبان میشوند.
خروج سرمایه، عاملی منفی نیست
دکتر خزایی با اشاره به این موضوع که خروج سرمایه، عاملی منفی محسوب نمیشود گفت: بلکه فرار سرمایه که به دلیلی موارد متعددی نظیر عدم وجود امنیت سرمایه و ... اتفاق میافتد، ناخوشایند است. در حال حاضر نیاز به تدوین یک استراتژی هدایت سرمایههای خارجی بر اساس نیازهای کشور داریم که در سازمان سرمایهگذاری خارجی، در صدد هستیم این نقشهراه را ظرف شش ماهه آتی تدوین نماییم. یک لیست 29گانه از معضلات جذب سرمایهگذاری خارجی تهیه کردهایم که در اختیار اتاق قرار خواهیم داد.
در لیست موانع ورود سرمایهگذاری خارجی، مشکلات قانونی چندان مطرح نیستند؛ چراکه این مشکلات بهسادگی قابل حل هستند. موانع جدی ورود سرمایه عبارتند از: فضای کسبوکار نامساعد، قدرتهای دخیل در مسائل اقتصادی، عدم وجود امنیت سرمایه ( از سه منظر دخالتها، عدم ثبات اقتصادی و فرهنگ اجتماعی نامناسب)، عدم وجود محاکم قضایی در سطح داخلی و جهانی حتی برای حل مشکلات سرمایهگذاران داخلی.
بهرهگیری از تجارب سایر کشورها برای رفع موانع سرمایهگذاری
مهندس انصاری نایب رئیس اتاق ایران، برای حل مشکلات جذب سرمایهگذاری خارجی، ارائه یک لیست از موانع و مشکلات را کارآمد دانست و افزود: بلکه مناسب است بهدنبال ریشهای ترین مشکلات رفته و از طریق حل آنان اقدام به رفع موانع جذب سرمایهگذاری نماییم. در این راه بهرهگیری از تجارب سایر کشورها بسیار مفید است؛ درس گرفتن از تجربه کشورهای موفق و ناموفق در زمینه استفاده از سرمایههای خارجی در توسعه خود، برای کشورمان بسیار آموزنده خواهد بود.
ایجاد اجماع در خصوص سرمایهگذاری خارجی
دکتر عزیزیبرای جذب سرمایهگذاری خارجیInvestment Policy را لازم دانست و افزود: تاکنون در خصوص هیچ سیاست اقتصادی، اجماع نداشتهایم اما برای بهرهگیری از فرصت ایجادشده در زمینه سرمایهگذاری، حتما نیازمند ایجاد اجماع در خصوص سرمایهگذاری خارجی هستیم.
مشکل کشور؛ معضل بهرهوری و تربیت نیروی انسانی منطبق با نیازهای صنایع
دکتر عبده تبریزی مشکل اقتصاد کشور را کمبود سرمایه ندانت و گفت: از نظر بنده، مشکل کشور در حال حاضر، کمبود سرمایه نیست، بلکه معضل بهرهوری و تربیت نیروی انسانی منطبق با نیازهای صنایع، مسأله امروز ماست.
استفاده از پتانسیل ایرانیان خارج از کشور
دکتر بهادرانی با ارائه پیشنهادی برای بهرهبرداری از فرصت ایجادشده در شرایط پساتحریم گفت: لیستی از شرکتهای بخش خصوصی که امکان و پتانسیل سرمایهگذاری مشترک با شرکای خارجی را دارند از بخش ها و صنایع مختلف تهیه کنیم و در جریان ملاقاتهای هیأتهای تجاری از کشور، این شرکتها را به هیأتها معرفی کنیم. همچنین باید از پتانسیل ایرانیان خارج از کشور نیز استفاده کنیم. این افراد یا خود میتوانند به ایران بیایند و سرمایهگذاری کنند یا شرکای تجاری مناسب برای سرمایهگذاری مشترک در کشور را معرفی کنند.
عکس: محمد علی مهدی